Guvernul propus de liderul PSD Marcel Ciolacu, din care face parte și PNL, a primit votul de încredere din partea Parlamentului.
Tot joi, Cabinetul Ciolacu a depus jurământul la Palatul Cotroceni după ce președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea Guvernului României.
Referindu-se la rotația premierilor, adică a șefilor de PNL și PSD din coaliția de guvernare, președintele a salutat „mișcarea”, despre care a spus că „nu este puțin lucru”, pentru că acest fel de a face politică arată stabilitate și seriozitate”.
Camera Deputaților și Senatul s-au reunit în ședință comună începând cu ora 12:00, pentru un vot de învestitură pe care premierul desemnat se așteapta să îl primească fără probleme.
La ședință au fost prezenți 411 de senatori și deputați, fiind înregistrate 385 de voturi. Dintre acestea, 290 au fost în favoarea guvernului propus, iar 95 împotriva.
Parlamentarii UDMR au fost prezenți la ședință, însă nu au votat.
Premierul propus Marcel Ciolacu și-a început discursul din Parlament adresându-se în primul rând patriarhului Daniel, și mai apoi celorlalți reprezentanți ai instituțiilor prezenți în Parlamentul.
Discursul lui Marcel Ciolacu a fost întrerupt după doar câteva secunde de parlamentarii Forța Dreptei, care au distribuit trandafiri roșii foștilor colegi de la PNL.
Marcel Ciolacu a amintit în discursul său, de mai multe ori, despre „credință” și „tradiții”, dar și despre „responsabilitatea” despre care a spus că nu fuge pentru a reforma țara.
„Nu sunt perfect, sau fără frică de Dumnezeu sau fără de păcat, pur și simplu sunt om. Dar nu mi-e frică de greutăți, iar ca viitor prim-ministru voi face tot ce depinde de mine pentru ca niciunui român să nu îi mai fie frică pentru ziua de mine, prețuri, sănătate și educație celor dragi.”
Marcel Ciolacu a mai vorbit despre educație - a promis că va respecta angajamentele de creștere a salariilor profesorilor - dar și despre pensiile speciale, despre care a spus că vor fi reformate.
După Marcel Ciolacu a vorbit liderul PNL Nicolae Ciucă, care și-a lăudat propriul guvern. Despre viitorul cabinet, Ciucă a precizat că „asigurăm stabilitatea într-un context extrem de complex și de sensibil”.
Un discurs mult mai dur a avut liderul USR, Cătălin Drulă, care a criticat guvernarea anterioară, dar și pe premierul desemnat Marcel Ciolacu, pentru lipsa reformelor din ultimul an și jumătate.
„România are nevoie de schimbare, sunteți doar continuarea unei guvernări eșuate”, a spus Drulă.
Kelemen Hunor, liderul UDMR, care a fost la guvernare în fostul cabinet, a criticat PSD și PNL, spunând că este „supărat” pentru decizia de a scoate Uniunea de la guvernare.
Hunor a ironizat și PNL: „Dle Ciolacu, aveți grijă de PNL. Aveși grijă să nu se trezească. N-a trecut pericolul să se culce sănătos și să se trezească mort”.
La finalul dezbaterilor, Ciolacu i-a răspuns lui Hunor: „Îmi pare rău, dle Kelemen Hunor că nu am reușit trei bărbați de stat să ajungem la acel punct comun să avem o echipă la guvernare.”
Printre liderii de partid care au mai vorbit s-a numărat și șeful AUR, George Simion, care a început discursul cu versuri din Mihai Eminescu. Simion a enumerat apoi o serie de critici la adresa lui Marcel Ciolacu, precizând că, din 2024, „AUR va veni la guvernare”.
Majoritate confortabilă
Cele două partide care formează guvernul propus, PSD și PNL, au împreună mai mult de jumătate din numărul parlamentarilor. Votul a fost secret, cu bile.
Pentru ca guvernul să fie învestit era nevoie de prezenţa a cel puţin 233 de parlamentari la şedinţă şi de întrunirea a minimum 234 de voturi favorabile, scrie Agerpres.
Guvernul este susţinut de parlamentarii PSD şi PNL şi deputaţii minorităţilor naţionale, adică 291 de senatori și deputați. AUR şi USR au anunţat înainte de ședință că vor vota împotrivă. Împotriva ar urma să voteze și UDMR, a declarat ieri liderul Uniunii, Kelemen Hunor.
Miercuri, miniștrii propuși de Marcel Ciolacu au fost audiați în comisiile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului. Toți au primit aviz favorabil.
Cei 18 candidați au detaliat membrilor comisiilor parlamentare promisiunile cuprinse în programul de guvernare.
Nu au lipsit nici controversele, membrii partidelor din opoziție acuzând că unii dintre președinții de comisii că nu le-au permis să pună întrebări.
Marcel Ciolacu a fost desemnat premier de către președintele Klaus Iohannis la finele unei perioade de instabilitate politică provocată de greva generală a profesorilor din sistemul preuniversitar.
După ce greva a fost suspendată, fostul premier Nicolae Ciucă a demisionat. El va ocupa funcția de președinte al Camerei Deputaților.
Lista miniștrilor propuși
Ministri PSD:
- Vicepremier - Marian Neacșu
- Transporturi - Sorin Grindeanu
- Fonduri Europene - Adrian Câciu
- Muncă - Marius Budăi
- Sănătate - Alexandru Rafila
- Apărare - Angel Tîlvăr
- Digitalizare - Ivan Bogdan Gruia
- Agricultură - Florin Barbu
- Familie - Gabriela Firea
- Economie - Radu Oprea
Ministri PNL:
- Vicepremier - Cătălin Predoiu
- Justiție - Alina Gorghiu
- Finanțe - Marcel Boloș
- Dezvoltare - Adrian Veștea
- Interne - Cătălin Predoiu
- Mediu - Mircea Fechet
- Externe - Luminita Odobescu
- Educație - Ligia Deca
- Cultură - Raluca Turcan
- Energie - Sebastian Burduja
Această știre a fost editată.