Linkuri accesibilitate

E obligat premierul să-și supună întreg guvernul unui nou vot în Parlament?


Guvernul Florin Cîțu a fost validat de Parlament pe 23 decembrie 2020 cu 268 de voturi pentru și 178 împotrivă
Guvernul Florin Cîțu a fost validat de Parlament pe 23 decembrie 2020 cu 268 de voturi pentru și 178 împotrivă

Premierul Florin Cîțu susține că nu e nevoie să treacă, din nou, întreg guvernul prin Parlament, deși s-a schimbat structura politică a acestuia. USR-PLUS susține contrariul și amenință cu o nouă plângere la Curtea Constituțională.

Prim-ministrul Florin Cîțu a declarat, joi seară la TVR că, dacă se schimbă compoziția politică a Guvernului, este suficient să ceară vot doar pentru miniștrii noi, nu pentru întreg Guvernul.

Aici trebuie să fim foarte atenți. Nu Guvernul merge. Merg cu miniștrii în Parlament. Deci, Guvernul cade doar dacă este o moțiune de cenzură. Dacă nu obține voturile un ministru, nu se întâmplă nimic cu Guvernul”,a declarat prim-ministrul la TVR

Ce susțin foștii parteneri de coaliție

USR-PLUS este de altă părere. Pentru că este vorba despre schimbarea componenței politice a Guvernului, ar fi nevoie de un nou vot pe întreg cabinetul.

„Tocmai asta era ideea, că până acum erau trei partide din care era format guvernul, acum nu știm câte vor exista, rămâne de văzut, iar guvernul este un organ colegial, funcționează pe baza colaborării dintre toți membrii, nu ne interesează cine sunt doar cei cinci sau șase viitori noi membri și încrederea este acordată întregului organ colegial, de asta și moțiunea de cenzură privește întregul guvern, nu doar jumătate sau o treime din guvern. În România, nu există, din punct de vedere Constituțional, logica de a demite doar o parte din guvern sau de a aproba doar modificarea unei părți din guvern”, a precizat, pentru Europa Liberă, Andrei Lupu, deputat USR-PLUS

Din punctul nostru de vedere trebuie să ceară vot pentru întreg cabinetul chiar dacă el va formula cerere doar pentru acești cinci miniștri și un vicepremier.
Andrei Lupu, deputat USR-PLUS

Andrei Lupu spune că, dacă premierul Cîțu va insista pe această problemă, USR-PLUS va apela la medierea Curții Constituționale pentru un nou conflict constituțional.

Până acum nu am avut o astfel de situație, sper să nu devină domnul cîțu inventator de reguli constituționale. Din punctul nostru de vedere, e necesar un vot asupra întregului cabinet, chiar dacă unii dintre miniștri vechi rămân pe poziții. Au fost votați atunci când au făcut parte din ceea ce putem numi Guvernul Cîțu 1, acum componența politică este alta și e nevoie de un nou vot asupra întregului guvern, de altfel se știe că am avut și Ponta 1, 2 și 3, și Boc 1,2, de fiecare dată s-a mers către un vot către o nouă componență a guvernului”, a mai precizat Andrei Lupu

Ce spun experții

Profesorul Ioan Stanomir spune că trebuie distins clar între remanierile care afectează structura politică a Cabinetului și cele care nu.

Ioan Stanomir, profesor de drept contituțional, spune că pentru noii miniștri e nevoie de vot în Parlament
Ioan Stanomir, profesor de drept contituțional, spune că pentru noii miniștri e nevoie de vot în Parlament

Remanierile care nu afectează structura politică a cabinetului se pot face prin colaborarea dintre Președinte și prim-ministru, în timp ce remanierile care afectează structura politică sau organizațională trebuie supuse obligatoriu votului parlamentului,ca atare, cabinetul Cîțu, într-o formulă schimbată și cu o altă coaliție în spatele său trebuie supus aprobării Parlamentului”, a declarat Ioan Stanomir pentru Europa Liberă

În privința obligației de a supune întreg guvernul unui nou vot, Ioan Stanomir spune că nu ne aflăm într-o situație de învestitură.

„După interpretarea mea, e vorba doar de miniștri, nu de întreg guvernul pentru că aici avem un prim-ministru care propune noi miniștri.Singurul instrument prin care un prim-ministru poate fi înlăturat este moțiunea de cenzură, dar domnul Cîțu nu poate propune președintelui numirea fără să aibă un vot al parlamentului”, a mai adăugat Stanomir

Fost judecator și președinte al Curtii Constitutionale a Romaniei, Augustin Zegrean
Fost judecator și președinte al Curtii Constitutionale a Romaniei, Augustin Zegrean

Augustin Zegrean, fost parlamentar PD și fost membru al Curții Constituționale desemnat de președintele Traian Băsescu este de părere că premierul trebuie să se ducă în parlament cu miniștri noi, pentru că ceilalți au fost votați de parlament.

„Da, vorbim de o schimbare a structurii politice a guvernului, dar prim-ministrul contează în această ecuație el este același, se numește guvernul Cîțu. Merge cu lista la parlament”, spune fostul judecător constituționalist.

Augustin Zegrean e de părere însă că trebui dat un vot la lista cu noile propuneri, nu un vot individual.

„Nu am mai avut astfel de situații. In mod normal, cand se învesteste guvernul, dacă un ministru nu este pe placul parlamentarilor, pică tot guvernul pentru că se dă un vot pentru toți de aceea trebuie să fie atent pe cine propune. Aici vorbește de vot de învestire, dar aici nu e învestire, ci remaniere. Acum nu știu cum vor proceda la acest vot sau dau un singur vot, în mod normal se dă un singur vot”, a mai precizat Zegrean.

Ce spune Constituția

Procedura pe care forțele politice o interpretează diferit este prevăzută de Constituție la articolul 85, aliniatul 3. Acesta arată că dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.”

Precedentele

În majoritatea cazurilor de până acum, când s-a schimbat structura politică a guvernului, premierii au cerut, în parlament, vot de încredere pentru noul guvern. A făcut-o Victor Ponta în 2014, chiar după ieșirea PNL din Guvern sau Călin Popescu Tăriceanu, în 2007, când a renunțat la colaborarea cu PDL.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG