Linkuri accesibilitate

Mercenarii Wagner se retrag din Bahmut și lasă locul soldaților lui Putin 


Bătălia de la Bahmut este una dintre cele mai lungi din istoria războiului din Ucraina.
Bătălia de la Bahmut este una dintre cele mai lungi din istoria războiului din Ucraina.

Liderul organizației Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat retragerea din Bahmut, un oraș în estul Ucrainei, printr-un mesaj postat de Telegram de biroul său de presă.

„De astăzi, 25 mai, la ora cinci dimineaţa până în 1 iunie, majoritatea unităţilor vor îşi vor restabili bazele în tabere din spate. Predăm poziţiile armatei”, a spus el într-un mesaj citat de Agerpres.

Mesajul video a fost transmis din fața unui bloc de locuințe distruse parțial. Declarația survine după ce sâmbăta trecută, Prigojin anunța luarea acestei decizii pentru „refacere și odihnă”, după ce tot el susținea că Wagner a ocupat orașul în întregime, iar Ucraina a negat.

Bătălia de la Bahmut a început în mai 2022. Principalul asalt spre oraș a început pe 1 august dintr-o forță formată din mercenari ai organizației paramilitare rusești Wagner susținută de trupe regulate rusești și de elemente separatiste din cele două republici ucrainene, Donețk și Luhansk.

În octombrie, după contraofensiva ucraineană de la Harkov și Herson, Bahmutul a devenit un punct fierbinte al războiului.

Aici, Rusia a rămas în ofensivă cu ajutorul mercenarilor Wagner. Atacurile asupra orașului s-au intensificat în noiembrie 2022, o dată cu redistribuirea forței umane de pe frontul din Herson și mobilizarea de noi recruți.

Wagner a folosit foști condamnați și a reușit să câștige treptat teren. Au amenințat cu încercuirea și au forțat trupele ucrainene să se retragă din oraș.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG