Linkuri accesibilitate

Washington: miniștrii de externe din NATO marchează a 70-a aniversare a alianței


Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg într-o discuție cu președintele american, Donald Trump

Miniștrii de externe din cele 29 de țări membre în NATO încep miercuri la Washington o reuniune de două zile consacrată celei de-a 70-a aniversări a alianței, la care vor discuta și despre amenințări securitate curente, inclusiv Rusia sau Afganistanul.

Înaintea reuniunii, președintele Statelor Unite, Donald Trump, s-a întâlnit marți, 2 aprilie, cu secretarul general NATO Jens Stoltenberg la Casa Albă, reiterându-și solicitarea ca aliații să plătească mai mult pentru propria lor apărare.

Miercuri, 3 aprilie, Stoltenberg are pe agendă o serie de întâlniri la Congresul Statelor Unite, având programat și un discurs în plenul camerelor reunite, la invitația bi-partizană a membrilor legislativului american.

Este prima dată când un secretar-general NATO ține un asemenea discurs.

ens Stoltenberg a amintit misiunea cu care a fost creată alianța, și faptul că de când a fost creată, nici unul din membrii ei nu a fost atacat de vreo putere străină. „Războiul rece s-a încheiat fără să se tragă un foc de armă în Europa, și am avut parte de o perioadă de pace fără precedent. Așa că alianța NATO nu este doar cea mai longevivă alianță din istorie, este și cea mai încununată de succese”, a spus Stoltenberg în aplauzele congresmenilor americani.

Tot miercuri, miniștrii de externe din NATO se adună la recepția de la Auditoriul Andrew W. Mellon, unde președintele american Harry S. Truman a găzduit în 1949 ceremonia semnării acordului de înființare a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord de către reprezentanții celor 12 țări fondatoare.

Joi, 4 aprilie, miniștrii de externe vor avea întâlniri la Departamentul de Stat, prima sesiune de discuții având ca subiect Rusia. Este de așteptat ca ei să aprobe o serie de măsuri pentru îmbunătățirea capacității de apărare a alianței în regiunea Mării Negre. Pe agendă se vor mai afla situația din Afganistan, ca și denunțarea acordului de control al armamentelor semnat de Washington și Moscova în ultimii ani ai războiului rece.

Altă temă va fi decizia Turciei, țară membră în NATO, de a cumpăra un sistem de rachete sol-aer rusești. Sistemul rusesc s-400 nu este compatibil cu sistemele NATO, fiind considerat o amenințare pentru avioanele americane de luptă F-35.

Marți, 2 aprilie, președintele american Trump a lăudat țările membre în NATO pentru sporirea contribuțiilor financiare la bugetul NATO, dar a adăugat că sunt încă decalaje mari între contribuția americană și a celorlalți aliați.

„Noi apărăm țări care au profitat de Statele Unite”, a spus Trump.

Președintele Statelor Unite a cerut de mai multe ori aliaților din NATO să-și mărească cheltuielile de apărare la un nivel de cel puțin 2% din PIB. La întâlnirea cu Stoltenberg a spus că majoritatea țărilor-membre încă nu au atins ținta cerută, deși există progrese.

Marți , Donald Trump a luat din nou „în cătare” Germania, spunând că Berlinul „nu-și plătește contribuția corect”.

XS
SM
MD
LG