Linkuri accesibilitate

Weekend cu proteste în SUA: Grupări rivale s-au încăierat în Louisville, poliția a folosit gaze lacrimogene în Rochester


Protestatarii s-au încăierat cu poliția în Rochester, New York

Susținători înarmați ai poliției și manifestanți anti-rasism s-au încăierat sâmbătă seară în Louisville înainte de celebra cursă de cai cunoscută ca Kentucky Derby, în timp ce poliția din Rochester a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii, într-un weekend în care americanii sărbătoresc Ziua Muncii dar tensiuni sunt la un nivel foarte ridicat după o vară plină de proteste și manifestații în orașele americane.

Protestatarii care au ieșit pe străzile din Portland, Oregon, au aruncat cu pietre și obiecte incendiare în forțele de poliție care au replicat cu peste 50 de arestări și gaze lacrimogene în cea de-a 100 zi de proteste din orașul american împotriva rasismului și brutalității poliției.

În Louisville, Kentucky, sute de protestatari au mărșăluit spre hipodromului Churchill Downs scandând „Fără Justiție, niciun Derby", o referință la activiștii care au cerut anularea cursei ce are loc în fiecare an, iar acum s-a desfășurat fără spectatori, arată agenția Reuters.

Separat, aproximativ 250 de membri înarmați ai unui grup de miliție cunoscut ca NFAC care a protestat împotriva uciderii persoanelor de culoare s-a amplasat în fața Churchill Downs.

Membri înarmați ai miliției NFAC
Membri înarmați ai miliției NFAC

Liderul miliției a avut mai multe atacuri verbale la adresa ofițerii prezenți la fața locului, dar gruparea s-a retras fără niciun incident.

Louisville a devenit un punct al tensiunilor din această vară după ce Breonna Taylor, o asistentă medicală afro-americană de 26 de ani, a fost ucisă pe 13 martie în Louisville de poliția care a intrat în apartamentul ei înarmată în baza unui mandat de arestare.

Sadiqa Reynold, președinte al Louisville Urban League, a afirmat că deși cursa nu a fost anulată, speră ca solicitările protestatarilor să fie auzite, inclusiv tragerea la răspundere a polițiștilor implicați în moartea lui Taylor.

Tot sâmbătă, un grup de contraprotestatari, care fluturau arme, s-a ciocnit cu protestatarii Black Lives Matter cu care s-au îmbrâncit într-un parc din oraș. După aproximativ 45 de minute, poliția a eliberat zona, dar protestele au continuat.

Încăierări cu poliția în Rochester

Manifestații împotriva rasismului și brutalității poliției s-au reaprins în Statele Unite odată cu moartea lui George Floyd pe 25 mai în Mineapolis după ce bărbatul afro-american a fost ținut pe asfalt cu piciorul pe gât de un ofițer de poliție.

Sâmbătă, în Rochester, New York, poliția a utilizat bastoanele, gaze iritante și lacrimogene pentru a se opune celor circa 2.000 de protestatari care mărșăluiau scandând „Black Lives Matter" și „Daniel Prude" - referire la alt afro-american care a decedat după o încăierare cu poliția în luna martie.

Departamentul de Poliție a transmis printr-un comunicat că protestatarii au ignorat ordinele de a se dispersa, iar unii au aruncat cu sticle, pietre sau artificii spre ofițeri.

Manifestația a început în locul unde a fost arestat Prude. A fost a patra noapte de proteste care au izbucnit după ce familia lui Prude a făcut publice imagini filmate cu o cameră de corp din momentul incidentului care arată polițiștii care îl imobilizează pe asfalt folosindu-se de o glugă.

În Portland, Oregon, unde protestele continuă de trei luni, oficialii se pregătesc pentru o nouă noapte tulburări. Poliția a arestat 27 de persoane vineri, majoritatea pentru interferare în aplicarea legii sau tulburarea liniștii publice.

Poliția a împușcat mortal un auto-declarat anti-fascist în statul Washington în timp ce încerca să îl aresteze sub acuzația că l-a ucis pe un alt contraprotestatar, săptămâna trecută, în Portland.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG