Linkuri accesibilitate

Statele Unite se pregătesc pentru un weekend de manifestații de susținere a lui Donald Trump, dar și proteste împotriva inegalității rasiale


Protest împotriva inegalității rasiale în Seattle

O vară plină de proteste în Statele Unite va culmina în acest weekend cu o serie de proteste programate să aibă loc în timp ce americanii sărbătoresc Ziua Muncii. În acest weekend liber pentru americani sunt anunțate unele mitinguri pentru susținerea președintelui Donald Trump, dar și mai multe proteste împotriva inegalității rasiale și a violenței poliției.

În Louisville, Kentucky, un marș în memoria lui Breonna Taylor va avea loc sâmbătă în afara hipodromului Churchill Downs unde este programat unul din cele mai importante evenimente sportive din domeniul curselor de cai, care se va desfășura însă fără spectatori, arată agenția Reuters.

Taylor, o asistentă medicală afro-americană de 26 de ani, a fost ucisă pe 13 martie în Louisville de poliția care a intrat în apartamentul ei înarmată în baza unui mandat de arestare.

Moartea sa, alături de cea a lui George Floyd - un alt afro-american ucis de poliție în mai după ce un ofițer l-a presat cu genunchiu pe gât- au aprins scânteia unora din cele mai de amploare proteste din istorie, cu manifestații aproape zilnice în mai multe orașe din țară.

Și susținătorii lui Donald Trump au organizat marșuri în acest weekend, inclusiv un plan în Georgia de a își redecora mașinile cu steaguri americane pentru a conduce prin Atlanta și „a-și arăta dragostea și mândria față de țară și președinte", potrivit organizatorilor.

Demonstrațiile la nivel național au sporit în contextul campaniei lui Donald Trump pentru obținerea celui de-al doilea mandat în scrutinul programat pentru 3 noiembrie.

În această săptămână, atât Donald Trump, câț și contracandidatul său, Joe Biden, au vizitat Kenosha, Wisconsin. Orașul a fost locul unde încăierări între protestatari și forțele de ordine după ce poliția l-a împușcat pe Jacob Blake, un alt bărbat afro-american, de șapte ori în spate de la mică distanță, lăsându-l paralizat.

Joe Biden s-a întâlnit cu familia lui Blake și a vorbit la telefon cu bărbatul și și-a exprimat simpatia pentru persoanele care protestează împotriva violenței poliției sub stindardul Black Lives Matter.

Trump, în schimb, a vizitat afacerile distruse de cea ce el a numit protestatari „în afara legii" și a apărat departamentele de poliție drept garanții „legii și ordinii" și a refuzat să condamne extremiștii de dreapta care au acționat ca justițiari și sunt acuzați că au atacat și chiar ucis protestatari în Kenosha.

Un grup numit RefuseFacism.org (nr. Refuză Fascismul) a anunțat că organizează sâmbătă proteste în 23 de orașe pentru a denunța acțiunile lui Donald Trump pe care ei le numesc o formă de fascism și de care se tem că se vor înrăutăți dacă va fi ales pentru un al doilea mandat.

XS
SM
MD
LG