Linkuri accesibilitate

Xi Jinping, pe viață la conducerea Chinei. Fără rivali, înconjurat doar de loialiști


 La congresul de la sfârșitul săptămânii trecute, Xi Jinping s-a asigurat că nu va avea în conducerea restrânsă a partidului nicio concurență. Toți rivalii săi, potențiali și reali, au fost forțați să iasă din Comitetul permanent al Biroului Politic.
La congresul de la sfârșitul săptămânii trecute, Xi Jinping s-a asigurat că nu va avea în conducerea restrânsă a partidului nicio concurență. Toți rivalii săi, potențiali și reali, au fost forțați să iasă din Comitetul permanent al Biroului Politic.

După ce și-a asigurat al treilea mandat la conducerea Chinei, Xi Jinping și-a îndepărtat toți rivalii și posibilii succesori din conducerea de vârf a partidului și s-a înconjurat de un grup de loialiști pentru a-și consolida poziția de cel mai puternic conducător al țării de la Mao Zedong încoace.

Șeful din Shanghai al Partidului Comunist din Shanghai, Li Qiang , l-a urmat pe Xi pe scena din Marea Sală a Poporului, când a fost prezentat noul Comitet Permanent al Biroului Politic, anunțându-l ca viitor premier după ce Li Keqiang se va retrage din fruntea guvernului în luna martie a anului viitor.

Ceilalți membri ai Comitetului permanent, care are șapte locuri, sunt: Zhao Leji și Wang Huning, care au făcut parte și din comitetul anterior, și nou-veniții Cai Qi, Ding Xuexiang și Li Xi. Li Qiang, viitorul premier, este, de asemenea, nou în Comitetul permanent.

Noul Birou Politic, „o declarație emfatică a dominației lui Xi asupra partidului”

Toți sunt văzuți de analiști ca extrem de fideli lui Xi, fiu al unui revoluționar al Partidului Comunist care a dus China într-o direcție tot mai autoritară după ce a preluat conducerea ei în urmă cu zece ani.

Richard McGregor, senior fellow pentru Asia de Est la think tank-ul Lowy Institute din Sydney, spune că rezultatul alegerilor de duminică reprezintă o victorie răsunătoare pentru Xi câtă vreme a reușit să-și îndepărteze toți rivalii.

„Toți rivalii săi, potențiali și reali, au fost forțați să iasă din Comitetul permanent al Biroului Politic, iar loialiștii lui Xi le-au luat locul. Noul Birou Politic este o declarație emfatică a dominației lui Xi asupra partidului”, a declarat McGregor pentru Reuters.

Prezentarea Comitetului Permanent și a Biroului Politic de 24 de membri are loc la o zi după încheierea celui de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist, unde au fost aduse amendamente la Carta partidului care cimentează statutul de bază al lui Xi și rolul călăuzitor al gândirii sale politice în cadrul partidului.

Cu toate acestea, Xi, în vârstă de 69 de ani, se confruntă cu destul provocări după ce a doua economie a lumii a încetinit și pe măsură ce crește tot mai mult frustrarea față de politica sa de „zero Covid”.

China este, de asemenea, din ce în ce mai îndepărtată de Occident, izolare exacerbată de sprijinul pe care Xi i l-a acordat lui Vladimir Putin, care a invadat Ucraina în februarie, și de tensiunile crescânde legate de Taiwanul pe care Xi îl vrea îngenuncheat cu orice preț.

„Acesta este o conducere care se va concentra pe atingerea obiectivelor politice ale lui Xi, mai degrabă decât să-și urmărească propriile agende pentru ceea ce cred ei că este cel mai bine pentru țară”, a declarat Drew Thompson, cercetător senior în vizită la Școala de Politici Publice a Universității din Singapore. „Există un singur mod corect de a guverna și acesta este modul lui Xi”.

Felicitările lui Putin și Jong-un

Putin l-a felicitat deja pe Xi, spunând că așteaptă cu nerăbdare dezvoltarea în continuare a unui „parteneriat cuprinzător” între Rusia și China.

„Rezultatele Congresului partidului confirmă pe deplin înalta voastră autoritate politică, precum și unitatea partidului pe care îl conduceți”, i-a spus Putin lui Xi, potrivit site-ului Kremlinului.

Și liderul nord-coreean Kim Jong-un i-a trimis și o scrisoare de felicitare lui Xi, a informat agenția de știri de stat KCNA.

Echipa. Cel mai tânăr membru: 60 de ani

După cum era de așteptat, noua componență a Comitetului permanent nu include și un succesor al lui Xi, al cărui predecesor Hu Jintao a fost escortat în mod neașteptat și fără nicio explicație de la ceremonia de închidere a congresului de sâmbătă.

Ascensiunea lui Li Qiang, 63 de ani, aflat pe locul doi în ierarhie, vorbește tocmai despre cât de importante sunt legăturile cu Xi și loialitatea față de acesta.

În calitate de șef al filialei din Shanghai a partidului, Li a fost mereu un bun paratrăsnet pentru o parte din furia publicului care a reușit să treacă chiar și de cerberii cenzurii comuniste după ce orașul a fost blocat două luni de carantina anti-Covid impusă de la vârful statului. Totodată, Li și Xi împărtășesc un trecut comun, de când Li era șeful de cabinet al lui Xi, când Xi era șef de partid în provincia Zhejiang.

Unul din membrii noi ai Comitetului permanent este secretarul privat al lui Xi, Ding Xuexiang, care la cei 60 de ani ai săi este cel mai tânăr din noua echipă. Ding conduce Biroul General al Comitetului Central al partidului, care gestionează afacerile administrative ale conducerii de vârf.

Cai Qi, în vârstă de 66 de ani, se alătură Comitetului permanent din postul său de șef al partidului de la Beijing și este considerat unul dintre cei mai apropiați aliați politici ai lui Xi, după ce a lucrat cu el timp de 20 de ani în provinciile Fujian și Zhejiang.

Cel de-al patrulea nou venit este Li Xi, în vârstă de 66 de ani, șeful de partid al puterii economice din provincia Guangdong, care este, de asemenea, perceput de experți ca foarte apropiat din punct de vedere ideologic de Xi, deși nu au o istorie de colaborare, precum ceilalți.

Excluderi. Îndepărtarea rivalilor. Nicio femeie

Dezvăluirea are loc la o zi după ce Li Keqiang și Wang Yang, văzuți de analiști drept moderați, suficient de tineri pentru a servi mai mult timp în organele de decizie de la vârful partidului, au fost excluși din Comitetul Central lărgit.

Ambii au legături cu Liga Tineretului Comunist, un grup cândva influent despre care experții spun că și-a pierdut puterea sub Xi.

O altă absență vizibilă de la dezvăluirea de duminică a fost Hu Chunhua, un vicepremier care a fost considerat de unii observatori un bun candidat pentru funcția de premier și care are, de asemenea, rădăcini în Liga Tineretului. Hu, 59 de ani, nu a fost reales pentru a face parte din Biroul Politic restrâns.

De asemenea, din Biroul Politic nu face parte nicio femeie. Singura care era membră până acum, Sun Chunlan, s-a retras după două mandate.

Fără limită de mandate

La victoria de săptămâna trecută Xi lucrează încă din 2018, când a pus bazele guvernării pentru încă cel puțin un deceniu, eliminând limita de două mandate la președinția țării. Așa că mandatul său ca președinte va fi probabil reînnoit la sesiunea parlamentară anuală din martie, unde va fi numit oficial și următorul premier.

„Controlul deplin al lui Xi înseamnă că echipa sa va fi pe deplin responsabilă pentru orice greșeală de politică”, atrage atenția Yang Zhang, profesor asistent la Școala de Servicii Internaționale a Universității Americane din Washington. Pe de altă parte, „autocrația sa poate provoca o respingere internațională mai puternică din partea țărilor occidentale conduse de SUA. Toate aceste scenarii vor face ca al treilea și probabil al patrulea mandat să nu fie atât de ușor pe cât se aștepta", spune expertul.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG