Linkuri accesibilitate

Xi Jinping și Emmanuel Macron vor discuta despre Ucraina în timpul vizitei liderului chinez la Paris


Președintele Chinei, Xi Jinping, va face o vizită de stat în Franța pe 6 și 7 mai,
Președintele Chinei, Xi Jinping, va face o vizită de stat în Franța pe 6 și 7 mai,

Președintele Chinei, Xi Jinping, va face o vizită de stat în Franța pe 6 și 7 mai. Războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu se așteaptă să fie pe ordinea de zi a discuțiilor cu președintele Emmanuel Macron. Xi Jinping va merge apoi în Ungaria și în Serbia.

Vizita în Franța marchează primul turneu european al liderului chinez de la pandemia de coronavirus, transmite Agence France Presse (AFP).

„Această vizită are loc cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a relațiilor diplomatice dintre cele două țări și urmează vizitei președintelui la Beijing și Guangzhou în aprilie 2023”, a transmis biroul președintelui Emmanuel Macron într-un comunicat.

„Schimburile se vor concentra pe crizele internaționale, în primul rând pe războiul din Ucraina și situația din Orientul Mijlociu, pe probleme comerciale, pe cooperarea științifică, culturală și sportivă”, a adăugat Palatul Elysee.

La rândul său, „China așteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu Franța pentru a lua această vizită ca pe o oportunitate", a declarat Lin Jian, purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe.

Disputele comerciale cu UE au înrăutățit însă relațiile bilaterale, notează Reuters, după ce Parisul a susținut o anchetă a Comisiei Europene privind importurile de vehicule electrice din China.

China a lansat apoi o anchetă asupra comerțului cu coniac, o mișcare despre care observatorii au afirmat că vizează mai ales Franța.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a încercat să descurajeze China să sprijine războiul Rusiei împotriva Ucrainei. În 2023, președintele francez i-a cerut lui Xi să intervină pe lângă Rusia și l-a îndemnat să nu livreze arme Moscovei.

Dar, în ciuda presiunii occidentale, cooperarea dintre China și Rusia a crescut doar de la invazia Ucrainei.

„Trebuie să continuăm să angajăm China, care este în mod obiectiv jucătorul internațional cu cea mai mare pârghie pentru a schimba opinia Moscovei”, a declarat pentru AFP o sursă diplomatică franceză, care a recunoscut totuși că așteptările legate de un progres imediat trebuie să fie moderate.

Vizita liderului chinez în Europa are loc înainte de cea a liderului rus, Vladimir Putin, la Beijing, tot în luna mai.

După izbucnirea războiului din Ucraina, occidentul s-a arătat în mod constant îngrijorat de cooperarea dintre Rusia și China, mai ales de posibilul sprijin militar pe care China l-ar puta acorda Moscovei.

Beijingul susține că are o poziție neutră în conflictul din Ucraina dar a refuzat, în ciuda presiunilor internaționale, să condamne Moscova pentru ofensiva sa.

La mijlocul lunii aprilie, cancelarul german Olaf Scholz a fost în vizită în China și i-a cerut președintelui Xi Jinping să facă presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului său „fără sens” din Ucraina.

„Deschiderea estică” a Ungariei

După ce va vizita Franța, președintele Xi Jinping urmează să viziteze Ungaria și Serbia. El se va opri la Budapesta în perioada 8-10 mai, a anunțat săptămâna trecută guvernul Ungariei.

Ungaria a atras o serie întreagă de proiecte chinezești de investiții, legate mai ales de producția de baterii și vehicule electrice.

Guvernul de la Budapesta a anunțat că proiectele Chinei în Ungaria se ridică la o valoare de 15 miliarde de euro.

Prim-ministrul Viktor Orban este adeptul unei politici externe de „deschidere estică” și a încurajat legăturile economice strânse cu China, Rusia și alte țări din Asia.

În octombrie 2023, premierul maghiar a fost singurul lider al UE care a participat la summitul inițiativei lui Xi Jinping, Belt and Road, de la Beijing.

Inițiativa Belt and Road a președintelui chinez Xi Jinping își propune să lege China de Europa pe cale terestră.

Euronews notează că și acest proiect explică vizitele președintelui Chinez în Ungaria și Serbia.

După retragerea Italiei din proiect, a crescut importanța Serbiei și Ungariei și a rutei de cale ferată Belgrad-Budapesta în proiectul Belt and Road care ar lega China și Europa pe cale terestră.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG