Generalul ucrainean în rezervă Valeri Zalujnîi a spus recent că oficialii români i-au rugat pe ucraineni să nu facă public faptul că au căzut drone pe teritoriul României.
„Uneori mă sunau [românii] și îmi spuneau să păstrez tăcerea. Îi întrebam: «Au căzut la voi două drone Shahed, de ce tăceți?». Răspundeau: «Vă rugăm să păstrați tăcerea». Apoi îmi spuneau: «De ce ați activat sistemele de bruiaj antidronă? Dronele au zburat la noi». Le spuneam: «Doborâți-le! Aveți F-16, nu?»”, a declarat Valeri Zalujnîi, fără să menționeze exact când ar fi venit aceste cereri din partea autorităților române.
Declarația a fost făcută la un eveniment organizat în urmă cu două săptămâni.
Europa Liberă a cerut un punct de vedere de la Ministerul Apărării Naționale, însă răspunsul a fost că MApN nu comentează declarațiile politice ale diplomaților străini.
De asemenea, Europa Liberă a solicitat și un punct de vedere Ministerului Afacerilor Externe, dar până la publicarea acestui articol nu am primit niciun răspuns.
Un posibil moment la care se referă fostul șef al armatei ucrainene avut loc în vara lui 2024, atunci când, pe 25 iulie, Ucraina a susținut că trei drone ruseşti au trecut graniţa cu România.
Ulterior, la mai multe ore distanță, Armata Română a confirmat că aeronavele F-16 și radarele au monitorizat o dronă rusească intrată în teritoriul național, care a părăsit spațiul aerian al României, fără a fi doborâtă.
A fost prima oară când armata a ridicat în aer avioanele F-16 pentru a monitoriza dronele rusești care au intrat în spațiul aerian al României.
Atacurile rusești asupra infrastructurii civile ucrainene din apropierea României s-au întețit după ce Rusia s-a retras din Acordul cerealelor din Marea Neagră, prin care era asigurată siguranța navelor cu cereale.
Fostul președinte Klaus Iohannis declara încă din septembrie 2023 că „nicio dronă” lansată de Rusia nu a ajuns în România.
De asemenea, premierul Marcel Ciolacu a declarat în urmă cu doi ani că nu au fost „probleme deosebite în teren”, dar că această situație s-ar putea repeta.
„Nu ne atacă nimeni, oameni buni! Haideți să liniștim populația, că o luăm razna cu toții. Nu ne-a atacat nimeni și nu ne atacă nimeni. Au sărit rămășițe dintr-o dronă care a fost lovită de către armata ucraineană”, spunea Ciolacu.
De când a început invazia rusă în Ucraina, în februarie 2022, mai multe drone rusești au intrat în spațiul aerian al României în urma atacurilor rușilor asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră.
MapN a trimis multe alerte locuitorilor din județele Galați, Tulcea și Constanța. Dronele căzute nu au provocat pagube, dar i-au sperit pe locuitorii aflați în apropierea graniței cu Ucraina.
Zeci de alerte de drone rusești în apropierea graniței României
- 28 februarie 2025 - Fragmente de drone au căzut în proximitatea punctului de trecere a frontierei Giurgiulești, județul Galați, după cum a avertizat Ministerul Apărării Naționale (MApN). Zona a fost securizată cu efective ale MApN și Ministerului Afacerilor Interne.
- 17 februarie 2025 - Radarele Ministerul Apărării Naționale au identificat drone în spațiul aerian ucrainean dar ministerul afirmă că nu au fost înregistrate încălcări ale spațiului aerian național. Auoritățile au emis un mesaj RO-Alert pentru locuitorii din zonele de graniță ale județelor Galați și Tulcea.
- 12 februarie 2025 - Autorităţile au emis un mesaj RO-Alert privind posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian în nordul judeţului Tulcea. Conform MApN, o ţintă aeriană a intrat, pentru scurt timp, în spaţiul aerian naţional.
- 30 ianuarie 2025 - Sistemele de supraveghere ale MApN au depistat drone în spaţiul aerian ucrainean, în apropierea frontierei cu România. Forţele ruse au atacat cu drone, obiective civile şi de infrastructură portuară din Ucraina. A fost emis mesaj RO-Alert pentru nordul județului Tulcea.
- 29 ianuarie 2025 - Armata a anunțat că a observat mai multe drone în spaţiul aerian ucrainean, pe un traseu care se apropia de frontiera cu România. Locuitorii din localitatea Chilia Veche şi zonele limitrofe au primit mesaje RO-Alert.
- 17 ianuarie 2025 - MApN a anunţat că drone rusești au intrat în spaţiul aerian românesc. În zona Plauru (jud. Tulcea) au fost găsite urme ale unui posibil impact al unei drone. Zona de nord a judeţului Tulcea a primit mesaj RO-Alert.
- 4 noiembrie 2024 - Armata anunță că grupuri de drone care se îndreptau către spaţiul aerian al Ucrainei au fost detectate deasupra Mării Negre. A fost instituită alertă aeriană în zona de nord a judeţului Tulcea.
- 23 octombrie 2024 - Armata a anunțat că a identificat două ținte de mici dimensiuni care au pătruns în spațiul aerian românesc, în județele Tulcea și Constanța. Nu au existat dovezi ale prăbușirii celor două ținte
- 19 octombrie 2024 - Armata a anunțat că a urmărit „o țintă de mici dimensiuni” care a venit dinspre largul Mării Negre către România, în jurul orei 2:30 dimineața. Obiectul a intrat în țară pe la Sfântu Gheorghe, s-a plimbat două ore, și la final s-a îndreptat spre Gura Portiței.
- 17 octombrie 2024 - Patru avioane militare (două F-16 ale României și două F-18 ale Spaniei) au fost ridicate în aer după o alertă aeriană în județul Constanța.
- 2 octombrie 2024 - Patru aeronave militare au fost ridicate după ce Rusia a atacat cu drone obiective din Ucraina, în apropierea graniţei cu România.
- 27 septembrie 2024 - Patru aeronave au fost ridicate după ce forţele ruse au atacat cu drone mai multe obiective din Ucraina de la graniţa cu România. O dronă a intrat pentru scurt timp în spaţiul naţional.
- 8 septembrie 2024 - Armata a urmărit traseul unei drone care intrat în spaţiul aerian naţional şi a părăsit teritoriul spre Ucraina. Mesaj RO-Alert pentru Tulcea şi Constanţa privind riscul căderii unor obiecte din spaţiul aerian.
- 23 august 2024 - Mesaj RO-Alert pentru zona de nord a judeţului Tulcea prin care populaţia a fost informată că există posibilitatea căderii de obiecte din aer.
- 25 iulie 2024 - Ucraina a susținut că trei drone ruseşti au trecut graniţa cu România. Mesaj RO-Alert în nordul judeţului Tulcea.
- 24 iulie 2024 - Alertă aeriană în nordul judeţului Tulcea. Mesaj RO-Alert, după ce au fost observate drone care se apropiau de graniţă.
- 6 iulie 2024 - Mesaj RO-Alert în localităţile din jud. Tulcea de la graniţa cu Ucraina pentru a anunţa un potenţial pericol. Două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române, ridicate în aer pentru a monitoriza situaţia.
- 24 martie 2024 - Mesaj RO-Alert de avertizare a populaţiei privind riscul de cădere a unor obiecte din spaţiul aerian, transmis în nordul județului Tulcea.
- 10 februarie 2024 - Mesaje RO-Alert în judeţele Tulcea şi Galaţi după atacuri cu drone asupra porturilor din Ucraina. Aeronave F16 au fost ridicate pentru a monitoriza situația.
- 17 decembrie 2023 - Mesaj RO-Alert referitor la posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian, transmis în municipiul Tulcea şi în localităţi din nordul județului.
- 13 decembrie 2023 - Mesaj RO-Alert despre posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian, transmis în zona de nord a judeţului Tulcea.
- 30 septembrie 2023 - Mesaj Ro-Alert pentru zona de nord a judeţului Tulcea şi zona de graniţă a judeţului Galaţi. Posibilă pătrundere neautorizată în spaţiul aerian naţional a unor drone rusești.
- 26 septembrie 2023 - Atac rusesc cu drone pe malul ucrainean al Dunării, unele căzând în apropierea unui bac cu români care pleca spre Isaccea.
- 18 septembrie 2023 - 16 localităţi din județul Tulcea, printre care și orașul reşedinţă de judeţ, au primit mesajul RO-Alert privind posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian.
- 17 septembrie 2023 - Mesaje RO-Alert pentru zona de nord a judeţului Tulcea şi pentru zona de frontieră din municipiul Galaţi, unde ar putea cădea obiecte din spaţiul aerian.
- 13 septembrie 2023 - Mesaj RO-Alert în localităţi din judeţul Tulcea privind posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Localități vizate: Luncavița, Grindu, Isaccea, Ceatalchioi, Chilia, Somova, Pardina şi Văcăreni.
- 8 septembrie 2023 - Mesaj RO-Alert privind riscul căderii unor „elemente aparţinând mijloacelor de luptă utilizate în conflict”.
Observație: date valabile până pe 28 februarie 2025.
România abia ce a adoptat legile pentru doborârea dronelor
Până în februarie anul acesta, România nu a avut legislație care să permită armatei române să doboare obiectele străine care intră sau cad pe teritoriul țării.
Pe 1 februarie 2024, șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, în interviul one2one de la Europa Liberă, a spus că ar fi fost nevoie de actualizarea a patru legi pentru acest lucru.
Abia în 26 februarie 2025, Parlamentul României a adoptat în lectură finală legea care oferă armatei dreptul de a doborî dronele care survolează ilegal spațiul aerian al țării. Inițiativa a fost adoptată cu 79 de voturi.
Singurii parlamentari care nu au votat ca legea prin care România să poată doborî dronele au fost de la AUR, SOS și POT. Legea nu a fost încă promulgată, deoarece a fost atacată de clee trei partide la începutul lunii martie.
Valeri Zalujnîi: NATO servește mai ales interesele politice
La același eveniment, Valeri Zalujnîi a făcut mai multe declarații privind eficiența NATO în apărarea Europei.
„Țările baltice înțeleg foarte bine că Articolul 5 al NATO nu există în realitate și nu va fi aplicat niciodată. Și Polonia înțelege asta – la ei cad periodic fie rachetele noastre, fie cele rusești. România înțelege și ea, dar tace.”
„NATO, din păcate, servește mai ales interesele politice ale membrilor alianței și a dezvoltat o doctrină care le permite să lupte doar în anumite condiții. De exemplu, să intervină rapid împotriva unor grupări insurgente din Sahara de Vest sau să desfășoare o acțiune militară în Oceanul Pacific, dar departe de coasta Yemenului”, a spus Valeri Zalujnîi.
„Dar când a fost nevoie să intervină serios, s-a văzut ce poate face. Și, sincer, NATO și-a împins complexul militar-industrial într-o cursă absolut nebună”, a mai spus ambasadorul ucrainean în Marea Britanie.
„Industria de apărare a forțat țările să semneze contracte pe 10 ani pentru portavioane, avioane F-35 și altele. Guvernele datorează deja bani pentru ceva ce nu există încă. Și NATO nu va deveni niciodată mai eficient, pentru că s-a blocat în această paradigmă”, a mai declarat Valeri Zalujnîi.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.