Linkuri accesibilitate

Zece decizii luate în biroul lui Ciolacu pentru nașterea ”noului PSD” după debarcarea Vioricăi Dăncilă


Liderii social-democrați vor să stabilească în Comitetul Executiv noua echipă de conducere după debarcarea Vioricăi Dăncilă.
Liderii social-democrați vor să stabilească în Comitetul Executiv noua echipă de conducere după debarcarea Vioricăi Dăncilă.

Aproape 30 de șefi de organizații PSD s-au întâlnit ieri seară în biroul lui Marcel Ciolacu pentru a stabili ce măsuri vor trebui luate urgent după debarcarea Vioricăi Dăncilă din fruntea partidului. Ședința din Parlament a durat aproape cinci ore, iar deciziile vor fi anunțat în CEX-ul de astăzi.

Întâlnirea informală de ieri din Parlament a fost convocată de Marcel Ciolacu pentru a se asigura că are sprijinul organizațiilor pentru preluarea puterii în partid. La apelul președintelui Camerei Deputaților au răspuns aproape 30 de șefi de organizații PSD, dar există și susținători care nu au putut ajunge la această reuniune.

A fost un mesaj de forță transmis de gruparea Ciolacu-Stănescu actualei conduceri a PSD, căreia i se cere să facă un pas în spate după înfrângerea de la prezidențiale. Pentru a exista o tranziție ușoară către noua structură de forță din partid, Marcel Ciolacu și Ionel Arsene au avut o ultimă discuție cu Viorica Dăncilă, în care i-au cerut acesteia să nu provoace un scandal în PSD, ci să se retragă din fruntea partidului. În fața colegilor de partid, Ciolacu i-a anunțat că Dăncilă a fost de acord să plece din fruntea partidului, premiul de consolare primit fiind șefia organizației de femei.

Ciolacu-Stănescu vor să conducă noul PSD

Prima concluzie a întâlnirii de ieri seară a fost că Marcel Ciolacu își va asuma funcția de președinte interimar al PSD, dacă Viorica Dăncilă își păstrează promisiunea făcută ieri. El urmează să fie secondat de Paul Stănescu, președintele PSD Olt, care va ocupa funcția de secretar general al partidului. Noua structură de conducere urmează să fie completată cu mai mulți președinți executivi, deși Statutul prevede existența unui singur președinte executiv. Stănescu a fost un apropiat al Vioricăi Dăncilă spre finalul mandatului lui Liviu Dragnea, dar cei doi s-au certat la scurt timp după arestarea fostului lider PSD. Dăncilă și-a impus voința de a organiza la sfârșitul lunii iunie un Congres extraordinar în care să fie aleasă președinte PSD, decizie ce l-a nemulțumit total pe Stănescu, care își dorea un Congres după prezidențiale. Marcel Ciolacu este în prezent singurul social-democrat care deține o funcție importantă în stat, fiind președintele Camerei Deputaților.

Teodorovici, Fifor urmează să fie executați

Eugen Teodorovici a avut ieri o discuție cu Marcel Ciolacu în care l-a anunțat că nu va renunța la funcția de președinte executiv și că el este ales statutar în Congresul din iunie. Gruparea Stănescu-Ciolacu dorește ca Teodorovici, dar și Mihai Fifor, secretarul general al PSD, să își asume împreună cu Viorica Dăncilă eșecul de la prezidențiale. În discuțiile din biroul lui Marcel Ciolacu s-a decis ca Teodorovici și Fifor să fie schimbați, iar dacă refuză acest lucru să existe sancțiuni împotriva lor: suspendare sau excludere.

Propunere: vicepreședinții să își dea demisia

S-a stabilit ca vicepreședinții aleși în perioada lui Dragnea să își dea demisia în bloc astăzi în cadrul Comitetului Executiv al PSD. Cei care vor refuza să facă acest lucru, urmează să fie schimbați în ședința de astăzi și împotriva lor se vor lua sancțiuni pe linie de partid. Mai mulți vicepreședinți au anunțat ieri seară că vor veni astăzi cu demisiile în mână la ședința din Kiseleff.

Ciolacu își face noua echipă de conducere. Bădălău: „Am fost niște maimuțe de fațadă”

Viitorul președinte al PSD va avea alături o echipă nouă de conducere, mai mulți lideri de organizații reproșând modul în care a funcționat Biroul Permanent Național, dar și Comitetul Executiv. În discuțiile informale, i s-a dat mână liberă lui Ciolacu să își aleagă oamenii, dar să țină cont de împărțirea pe regiuni.

„Ceea ce facem noi acum în Comitetul Executiv e o circărie, venim, nu știm ordinea de zi. Eu vreau să vin la Comitetul Executiv și să am o ordine de zi trimisă pe mail, să știu ce urmează să discutăm. Am fost niște maimuțe de fațadă, trebuie să schimbăm partidul”, le-a spus Niculae Bădălău la întâlnirea din Parlament.

Schimb între Rovana Plumb și Viorica Dăncilă

Rovana Plumb a ajuns la întâlnirea din Parlament după ora 21, când deja discuțiile erau avansate. Marcel Ciolacu i-a comunicat că trebuie să renunțe la șefia organizației de femei, care i-a fost promisă Vioricăi Dăncilă. Rovana Plumb a fost de acord, ea rămânând președintele PSD Dâmbovița.

Organizațiile din Ardeal cer schimbarea numelui partidului

Un subiect care nu se va afla pe agenda Comitetului Executiv de astăzi, dar care a fost atins la discuțiile de ieri a fost legat de rebranduirea partidului. Șefii de organizații din Ardeal s-au plâns că nu pot obține un scor bun din cauza conotației negative a numelui partidului, ei cerând o rebranduire. Tema nu a ajuns la un rezultat, subiectul urmând să fie reluat în altă discuție. Mulți social-democrați susțin că acest lucru nu ar putea să fie posibil anul viitor, dar că se poate apela la un alt nume pentru alegerile parlamentare dacă se va ajunge la o formulă de alianță cu ProRomânia, partidul condus de Victor Ponta.

Congres până la sfârșitul lunii ianuarie

Social-democrații au fost de acord că este nevoie de un Congres rapid în partid, care să consolideze formula de conducere. Propunerea agreată a fost ca acesta să fie organizat până la finalul lunii ianuarie, dar s-a vorbit despre necesitatea convocării lui cu celeritate. În Congresul din iunie au existat alegeri pentru trei funcții: președinte, președinte executiv și secretar general. Dacă vicepreședinții își vor da astăzi demisia, iar primele trei nume sunt schimbate, Congresul va alege toată structura de conducere a partidului.

Decizie pentru Gabriel Oprea

Toți cei prezenți la informala din Parlament au susținut că nu sunt de acord cu intrarea lui Gabriel Oprea în PSD. Viorica Dăncilă a anunțat în seara alegerilor că fostul lider UNPR a primit o funcție de vicepreședinte la nivel național în cadrul Comitetului Executiv Național, deoarece a semnat în calitate de lider de sindicat un acord cu PSD. Gabriel Oprea a scris pe Facebook că a venit într-un moment greu pentru partid și nu a venit „la ciolan”. Claudiu Manda l-a acuzat pe Codrin Ștefănescu că a fost promotorul acestei mișcări și că el nu este de acord ca Oprea să revină în PSD. Șefii de organizații reuniți ieri au decis să nu le permită lui Codrin Ștefănescu, Gabriel Oprea și Cătălin Rădulescu să participe la ședința Comitetului Executiv din Kiseleff, deoarece nu sunt membri de drept ai acestui for.

Colaborare cu ProRomânia

Dacă în mandatul Vioricăi Dăncilă au existat decizii categorice împotriva unei colaborări cu ProRomânia, în discuțiile de ieri s-a vorbit despre unitatea stângii. Nu s-a ajuns la o concluzie finală, dar au fost deschise porțile dialogului în perspectiva alegerilor locale, dar mai ales parlamentare.

PSD rămâne în Opoziție

Toți cei prezenți la discuții au vorbit despre reconstruirea PSD ca partid de Opoziție, în perspectiva alegerilor parlamentare din 2020. Participanții au spus că este nevoie ca partidul să se reformeze, să fie schimbat modul de lucru și acțiune, iar acest lucru nu se poate face fiind la putere.

Firea, absentă de la întâlnire

Marea absentă a ședinței informale din Parlament a fost Gabriela Firea, președintele PSD București. Ea a postat pe Facebook un mesaj că nu participă la CEX-ul paralel din Parlament, punând și o poză în care arată că stă acasă cu familia. Au fost prezenți la întâlnire însă șefii organizațiilor Sectoarelor 2, 4, 5 și 6. Cu toate acestea, oferta pentru Gabriela Firea este să facă parte din viitoare structură de conducere interimară. Social-democrații spun că este posibil ca Firea să își dorească funcția de președinte PSD la Congres, chiar dacă neagă acest lucru în prezent.

Printre cei care au participat la reuniunea de ieri se numără Marian Oprișan (Vrancea), Dragoș Benea (Bacău), Niculae Bădălău (Giurgiu) Dan Nica (Galați), Ionel Arsene (Neamț), Paul Stănescu (Olt), Claudiu Manda (Dolj), Radu Moldova (Bistrița), Horia Teodorescu (Tulcea), Gabriel Zetea (Maramureș), Marius Dunca (Brașov) și Mihai Weber (Gorj). Nu a venit la ședință Dumitru Buzatu, președintele PSD Vaslui, care a criticat modul în care se iau deciziile în partid prin întâlniri informale înaintea Comitetului Executiv.

Ședința de astăzi a PSD va avea loc în Kiseleff și va începe la ora 18.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG