Linkuri accesibilitate

Netanyahu: Israelul ar putea guverna Gaza pentru o „perioadă nedeterminată”


O bună parte dintre cei zece mii de morți din Fâșia Gaza sunt copii.
O bună parte dintre cei zece mii de morți din Fâșia Gaza sunt copii.

Peste 10.000 de oameni au fost uciși în Gaza de când Israelul și-a lansat ofensiva militară în urmă cu o lună, a declarat ministrul palestinian al Sănătății de la Ramallah, citând surse din enclava controlată de Hamas. Între timp, șeful ONU a avertizat că Gaza „devine un cimitir pentru copii".

Ziua 32 | Sumarul principalelor evenimente

  • Peste 10.000 de morți, în Gaza, de la începutul conflictului.
  • Focuri transfrontaliere au fost înregistrate în nordul Israelului, marți, la granița cu Gaza.
  • Armata israeliană a capturat un avanpost Hamas în Gaza, în noaptea de luni spre marți.

Actualizare 1:00 - MAE: 93 de cetățeni români și membri ai familiilor lor au ieșit marți din Fâșia Gaza și au intrat pe teritoriul egiptean

93 de români au reușit marți să iasă din Fâșia Gaza și au ajuns pe teritoriul egiptean, a anunțat ministerul român al Afacerilor Externe.

103 persoane se aflau pe lista persoanelor care urmau să fie evacuate marți.

Actualizare 23:00 - 12 copii bolnavi de cancer au trecut granița de la Rafah

12 copii palestinieni care suferă de cancer au trecut marți prin granița Rafah, pentru tratament în Egipt.

Cei 12 copii au fost transferați la spitale specializate în cancer, transmite Associated Press, care citează ministerul egiptean al sănătății.

Autoritățile nu au spus dacă copiii au călătorit singuri sau dacă vreun membru al familiei sau tutorilor li s-a permis să-i însoțească.

Actualizare 22:00 - Armata israeliană spune că se află în „inima” orașului Gaza

Armata israeliană a declarat marți că forțele sale terestre luptă acum în „adâncurile” orașului Gaza și că se îndreaptă spre sediul și bastionul grupării Hamas, transmite The Guardian.

Purtătorul de cuvânt al armatei, contraamiralul Daniel Hagari, a spus că forțele terestre israeliene „sunt amplasate chiar acum într-o operațiune la sol în adâncurile orașului Gaza și pun o presiune mare asupra Hamas”.

Premierul Benjamin Netanyahu a anunțat în aceeași zi că Israelul face progrese mari și că armata a ucis mii de luptători Hamas.

Actualizare 20:00 - ONU: Mii de femei au născut sub rachetele israeliene

50.000 de femei însărcinate din Gaza nu au acces la îngrijirea de rutină a sănătății materne, 180 de femei nasc în fiecare zi, iar 5.500 de copii s-au născut de la atacurile Hamas din 7 octombrie.

Dr. Natalia Kanem, șefa agenției ONU care promovează sănătatea reproductivă și sexuală, a dat aceste cifre la o conferință de presă a ONU marți, unde a lansat un apel urgent pentru combustibil pentru spitale și incubatoare, apă curată și hrană pentru femeile însărcinate și care alăptează și pentru o încetare a focului pe considerente umanitare.

Kanem a spus că ONU nu are cifre cu privire la numărul de proaspete mame sau nou-născuți care au murit de la începutul războiului, dar că ea a văzut cum au murit nou-născuți în spitale care au nevoie de incubatoare, de oxigen și de combustibil.

Despre cele două camioane încărcate cu truse de sănătate și cu medicamente care au sosit în Gaza, ea a spus că reprezintă „o picătură într-o găleată cu apă” în comparație cu nevoile reale.

Actualizare 19:25 - Netanyahu: Nicio încetare a focului fără eliberarea ostaticilor

Netanyahu spune că Hezbollah „începe să ia parte la acest război”, avertizând că „vor face greșeala vieții” dacă vor face acest lucru.

Prim-ministrul israelian spune că nu va accepta o realitate în care Hamas și Hezbollah din Liban vor „răni cetățenii noștri” din nordul Israelului și promite că „răspunde cu foc”.

El a spus că a vorbit cu președintele Comitetului Internațional al Crucii Roșii despre ostaticii ținuți în Gaza și a cerut ca Crucea Roșie să viziteze imediat ostaticii pentru a se asigura că sunt sănătoși și bine. „Repet și le spun atât prietenilor, cât și dușmanilor mei: nu vom avea o încetare a focului fără ostatici acasă.”

Israelul „acționează cu toate mijloacele posibile pe toate fronturile posibile” pentru a aduce ostaticii acasă, a spus el, adăugând că acțiunea militară este „o parte esențială a acestui efort”.


Actualizare 18:25 - 33 de camioane umanitare intră pe zi în Gaza

În medie, 33 de camioane trec zilnic prin granița Rafah în Gaza, spune Semiluna Roșie Palestiniană.

Un total de 569 de camioane au intrat în Gaza din 21 octombrie, iar luni au intrat 93.

Autoritățile israeliene au declarat că 70 de camioane au ajuns în Gaza.

Actualizare 17:25 - „Istoria ne va judeca pe toți”. Șeful OMS îndeamnă la încetarea focului pe considerente umanitare în Gaza

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a îndemnat toate părțile implicate în conflict să convină asupra unei încetări a focului pe considerente umanitare în Gaza și „să lucreze pentru o pace durabilă”.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a scris pe X, fosta rețea Twitter, că 10.000 de oameni au fost uciși pe parcursul unei luni de „bombardament intens” în Gaza, dintre care peste 4.000 de copii.

„Cât va dura această catastrofă umană?”, s-a întrebat retoric Ghebreyesus. El și-a reluat apelul către încetarea focului și eliberarea imediată a ostaticilor deținuți de Hamas în Gaza. „Istoria ne va judeca pe toți după ceea ce facem pentru a pune capăt acestei tragedii”, a conchis el.

Luni, Tedros s-a alăturat șefilor mai multor organisme ONU și a cerut o încetare imediată a focului pe considerente umanitare în Gaza. „Destul e destul. Acest lucru trebuie să înceteze acum”, se spune în comunicatul asumat de mai multe organizații din domeniul umanitar. „O întreagă populație este asediată și atacată, i se interzice accesul la cele esențiale pentru supraviețuire, bombardată în casele, adăposturile, spitalele și lăcașurile de cult. Este inacceptabil.”

Actualizare 17:00 - Premierul Beniamin Netanyahu le cere oamenilor din Gaza să se mute în sud „pentru că Israelul nu se va opri”

Netanyahu a spus marți că este în „contact continuu” cu Joe Biden și că Israelul apreciază sprijinul primit de la președintele american și de la SUA.

Liderul israelian a mai spus că va aduce lideri din întreaga lume pentru a le arăta „oroarea ororile comise de Hamas”.

Netanyahu a promis că va „distruge complet” controlul Hamas asupra Fâșiei Gaza.

„Fac apel la cetățenii din Gaza: vă rog să mergeți spre sud. Știu că deja faceți asta. Finalizați mutarea spre sud pentru că Israelul nu se va opri. Nu există nicio intrare pentru muncitori și nu va exista încetare a focului fără ca ostaticii noștri să se întoarcă acasă.”

Actualizare 16:25 - Primii cetățeni români, evacuați din Fâșia Gaza

103 români au început să părăsească Fâșia Gaza. Frontiera este întinsă și procesarea fiecărei intrări în țară de către autoritățile egiptene e de durată. Cei evacuați vor fi transportați de la Rafah, punctul de frontieră, până la Cairo, de unde vor fi preluați de un avion, cu autocarele. Sunt aproape 400 de kilometri până la Cairo, iar drumul este dificil și întesat de filtre militare, spun surse Europa Liberă.

Actualizare 15:17 - Premierul Beniamin Netanyahu: Israelul ar putea guverna Gaza pentru o „perioadă nedeterminată”

Premierul israelian Beniamin Netanyahu a spus marți că Israelul și-ar putea asuma „responsabilitatea securității” pentru Gaza pentru „o perioadă nedeterminată” după încheierea războiului, spune Netanyahu.

Israelul ar putea guverna Gaza pentru o „perioadă nedeterminată”, după încheierea războiului, a sugerat premierul Benjamin Netanyahu într-un interviu pentru ABC News.

Remarcând că președintele american Joe Biden a spus anterior că ar fi o „greșeală” ca Israelul să ocupe Gaza, intervievatorul David Muir l-a întrebat pe Netanyahu cine ar trebui să guverneze teritoriul atunci când luptele se încheie. Premierul israelian a sugerat că Israelul va avea un rol de jucat pentru o „perioadă nedeterminată”.

„Cei care nu vor să continue calea Hamas...Cu siguranță nu este – cred că Israelul va avea, pentru o perioadă nedeterminată, responsabilitatea generală a securității, pentru că am văzut ce se întâmplă când nu o avem. Când nu avem această responsabilitate de securitate, ceea ce avem este erupția terorii Hamas la o scară pe care nu ne-am putea-o imagina.”

Luna trecută, ministrul israelian al apărării Yoav Gallant a declarat că un obiectiv cheie al campaniei militare a Israelului a fost acela de a înlătura „responsabilitatea Israelului pentru viața din Fâșia Gaza” și de a stabili o „nouă realitate de securitate pentru cetățenii Israelului”.

SUA au sugerat, de asemenea, că Autoritatea Palestiniană, care administrează Cisiordania, ar putea prelua controlul în Gaza, în timp ce alții au sugerat că un consorțiu de state arabe și-ar putea asuma responsabilitatea.

Întrebat despre comentariile lui Netanyahu, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA, John Kirby, a spus că „ceea ce susținem este că Hamas nu mai poate controla Gaza. Am avut discuții cu omologii noștri israelieni despre cum ar trebui să arate guvernarea în Gaza după conflict și nu cred că s-au stabilit soluții într-un fel sau altul.”

Ora 12:00 - Mai multe incendii transfrontaliere în nordul Israelului

Mai multe incendii transfrontaliere au fost semnalate în nordul Israelului.

Forțele armate israeliene susțin că un tanc militar israelian „a atacat o echipă teroristă" din Liban, care, potrivit acestuia, „a încercat să lanseze o rachetă antitanc" spre zona Shatula.

Purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari, a adăugat pe rețelele de socializare: „În cursul zilei de astăzi, forțele FDI au atacat o poziție a organizației teroriste Hezbollah, pentru a elimina o amenințare".

Focurile de armă transfrontaliere între nordul Israelului și sudul Libanului au fost frecvente începând cu 7 octombrie. Atât Hamas, cât și Hezbollah spun că atacă Israelul din Liban.

Ora 10:00 - Avanpost militar Hamas, capturat de armata israeliană

Forțele israeliene au preluat controlul asupra unui avanpost militar al Hamas în inima orașului Gaza, anunță Forțele de Apărare ale Israelului, localizând la fața locului lansatoare antitanc și rachete, arme și materiale de informații.

Armata afirmă că avioanele de război israeliene au lovit o celulă de aproximativ 10 membri Hamas, dirijată de trupele terestre din Brigada Nahal, care au identificat celula și au dirijat atacul aerian asupra avanpostului.

Ulterior, trupele au identificat o echipă antitanc care opera în apropiere și au dirijat un atac aerian suplimentar, potrivit anunțului.

Luptele au continuat și în a 31 zi a conflictului dintre Israel și Hamas.
Luptele au continuat și în a 31 zi a conflictului dintre Israel și Hamas.

În cursul nopții, armata a vizat zeci de poziții pentru lansări de mortiere în Israel. Forțele navale au atacat, de asemenea, o serie de ținte Hamas în cursul nopții, folosind armament de precizie, precizează IDF.

Trupele au identificat, de asemenea, luptători Hamas care s-au baricadat într-o clădire din apropierea spitalului Al-Quds din cartierul Shejaiya din orașul Gaza și despre care armata a spus că plănuiau un atac asupra forțelor terestre israeliene.

Un atac aerian a fost îndreptat asupra sitului, care a dus la „explozii secundare semnificative" care indică prezența unui depozit de arme, afirmă armata.

Ora 08:00 Peste zece mii de morți, în Gaza

Consiliul de Securitate al ONU, în timpul unei sesiuni private, nu a reușit să ajungă la un consens asupra unui proiect de rezoluție menit să pună capăt conflictului. „Nu există niciun acord în acest moment", a declarat un înalt diplomat american.

Israel a declarat război Hamas după ce gruparea militantă islamistă a lansat un atac brutal la 7 octombrie, ucigând 1400 de persoane în Israel și răpind peste 240. Israelul a ripostat lansând o ofensivă aeriană și terestră în Gaza, promițând să elimine grupul militant.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat luni că au lovit sute de ținte Hamas și au preluat controlul asupra unui complex militar din Gaza, în ultimele 24 de ore.

În interiorul enclavei, serviciile de comunicații sunt restabilite încet-încet în unele părți din Gaza, după o pană de curent în weekend. În medie, aproximativ 30 de camioane care transportă ajutoare umanitare trec zilnic prin frontieră, a declarat Societatea Semilunii Roșii Palestiniene din Ramallah. Acestea nu includ încă aprovizionarea cu combustibil.

Aproximativ o jumătate de milion de persoane au părăsit nordul Gazei pentru sud, în urma anunțului de evacuare emis de Israel.

Reprezintă aproximativ jumătate din populația din nordul Gaza, unde se pregătesc următoarele etape ale războiului cu Hamas.

Adăposturile din sudul Fâșiei Gaza sunt supraîncărcate, lipsesc provizii esențiale, în timp ce zeci de mii de oameni fug din cauza atacurilor aeriene israeliene asupra nordului enclavei, a declarat duminică un oficial ONU.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG