Linkuri accesibilitate

12 ostatici israelieni și 30 de prizonieri palestinieni eliberați marți. Se negociază o nouă prelungire a armistițiului


 30 de prizonieri palestinieni au fost eliberați marți.
30 de prizonieri palestinieni au fost eliberați marți.

Marți, alți 12 ostatici israelieni au fost eliberați de Hamas, iar Israelul a eliberat încă 30 de prizonieri palestinieni. Israelul a primit o listă de ostatici care ar putea fi eliberați miercuri de Hamas. Negociatorii încearcă nouă prelungire a armistițiului din Gaza.

Ziua 54 de război | Principalele evenimente

  • Marți, alți 12 ostatici au fost eliberați de Hamas, iar Israelul a eliberat încă 30 de prizonieri palestinieni. Israelul declară că a primit o listă de ostatici deținuți în Gaza care ar putea fi eliberați în cursul zilei de miercuri.
  • În primele cinci zile ale armistițiului, Hamas a eliberat 81 de ostatici, în principal femei și copii. Israelul a eliberat 180 de palestinieni din închisori, în principal femei și minori, mulți reținuți fără a fi acuzați oficial.
  • Negociatorii lucrează pentru o nouă prelungire a armistițiului din Gaza care să ducă la eliberarea de noi ostatici.
  • Atacurile Hamas din 7 octombrie au ucis 1.200 de persoane, potrivit autorităților israeliene. Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a declarat că aproape 15.000 de persoane au fost ucise în campania de represalii a Israelului.

Hamas susține că cel mai tânăr ostatic, de 10 luni, ar fi fost ucis în bombardamentele Israelului

Hamas spune că cel mai tânăr ostatic, Kfir Bibas, în vârstă de 10 luni, a fost ucis împreună cu doi membri ai familiei.

Aripa armată a Hamas a declarat miercuri că Kfir Bibas, în vârstă de 10 luni, fratele său de patru ani și mama lor, care erau ținuți ostatici, au fost uciși în timpul bombardamentului israelian asupra Fâșiei Gaza.

Armata israeliană a spus că verifică afirmația brigăzilor al-Qassam.

Reuters, care dă informația spune că nu a putut verifica imediat în mod independent afirmația.

Hamas a dat Israelului o listă de ostatici care urmează să fie eliberați miercuri

O listă cu ostaticii israelieni care ar putea fi eliberați miercuri a fost trimisă guvernului israelian, iar familiile au fost anunțate, scriu BBC și CNN.

„Am primit lista, anunțăm familiile persoanele care apar pe listă și toate celelalte familii ale ostaticilor încă ținuti în Fâșia Gaza”, a declarat pentru BBC purtătorul de cuvânt al premierului Benjamin Netanyahu, Tal Heinrich.

Dacă negocierile se vor materializa, acesta ar fi al șaselea grup de ostatici eliberați din Gaza de când luptele au fost întrerupte, vinerea trecută. 81 de persoane au fost eliberate până acum.

Un grup de 12 ostatici, format din 10 israelieni și doi cetățeni thailandezi, a fost eliberat marți de Hamas. Treizeci de palestinieni au fost, de asemenea, eliberați din închisorile israeliene.

Negociatorii continuă discuțiile despre o nouă prelungire a armistițiului.

Prelungirea armistițiului depinde de capacitatea Hamas de a elibera mai mulți ostatici, spune purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe din Qatar, Majed Al-Ansari.
Prelungirea armistițiului depinde de capacitatea Hamas de a elibera mai mulți ostatici, spune purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe din Qatar, Majed Al-Ansari.

Marți din capitala Qatarului, Doha, negociatori din Israel, SUA, Qatar și Egipt au ajuns la un acord privind posibila extindere a pauzei actuale în războiul Israel-Hamas, care să ducă la eliberarea a cât mai mulți ostatici deținuți de Hamas, scrie CNN.

Negociatorii cred că există suficienți ostatici, femei și copii, în captivitatea Hamas pentru a prelungi armistițiul cu încă două zile. Mai apoi s-ar putea discuta inclusiv despre eliberarea ostaticilor bărbați și soldați.

CNN adaugă că directorul CIA, Bill Burns, a fost implicat în discuții cu omologii săi despre extinderea categoriei de ostatici care urmează să fie eliberați, la bărbați și soldați, potrivit CNN.

Armata israeliană se pregătește de reluarea atacurilor

Armata israeliană (IDF) transmite că se pregătește să-și reia campania militară împotriva Hamas atunci când armistițiul se va încheia.

Marți, în a cincea zi de pauză, forțe Hamas și ale Israelului s-au ciocnit în nordul Fâșiei Gaza. A fost un incident despre care ambele părți au spus că este o încălcare a acordului în curs.

Israelul a declarat că există soldați răniți ușor în Gaza după ce „trei dispozitive explozive au fost detonate lângă trupele IDF în două locații diferite”, scrie The Guardian.

Hamas a acuzat Israelul de o „încălcare flagrantă a încetării focului” în nordul Fâșiei Gaza, dar a declarat că este „încă angajat în încetarea focului atâta timp cât și inamicul este angajat”.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că operațiunea militară va continua până când Gaza „nu va mai fi o amenințare pentru Israel”, ceea ce include eliberarea tuturor ostaticilor și eliminarea Hamas.

Al-Jazeera și CNN relatează despre atacuri în Cisiordania. În orașul Jenin ar fi avut loc ciocniri între armata israeliană și luptători palestinieni.

Christos Christou, președintele internațional al organizației Médecins Sans Frontières, a declarat pentru CNN că armata israeliană „a efectuat o incursiune asupra taberei de refugiați Jenin”.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG