Linkuri accesibilitate

Înțelegerea din Parlament: 60 de milioane de lei pentru amendamentele USR și AUR din bugetul pe 2023


Deputații și senatorii vor vota în această săptămână bugetul pe 2023, iar USR și AUR au primit bunăvoința majorității parlamentare, care le-a acceptat amendamente în valoare de 60 de milioane de lei.
Deputații și senatorii vor vota în această săptămână bugetul pe 2023, iar USR și AUR au primit bunăvoința majorității parlamentare, care le-a acceptat amendamente în valoare de 60 de milioane de lei.

Surse politice au declarat pentru Europa Liberă că s-a ajuns la o înțelegere ca la dezbaterile din Comisia de buget să fie aprobate și câteva amendamente USR și AUR. Potrivit surselor citate, USR a primit 35 de milioane de lei, iar AUR 25 de milioane de lei.

Proiectul de buget, creația Coaliției PNL-PSD-UDMR, prevede un deficit de 4,4% din PIB în 2023 și o creștere economică de 2,8%. Chiar dacă parlamentarii au dreptul legal să depună amendamente, în comisiile reunite de buget-finanțe și în plen sunt adoptate doar cele care au în spate o înțelegere politică.

USR și AUR au negociat pentru mai multe obiective de interes local cu reprezentanții PNL și PSD pentru a fi acceptate ca amendamente la buget.

„A existat o sumă de aproape 200 de milioane de lei, lăsată la dispoziția parlamentarilor pentru amendamente. USR i-a revenit aproximativ 35 de milioane de lei pentru proiecte locale, 25 de milioane de lei se duc pentru amendamentele AUR, iar 5 milioane de lei pentru grupul Reper. Nu știu dacă Forța Dreptei, partidul lui Orban, a primit ceva”, au declarat surse parlamentare pentru Europa Liberă.

Cutuma ca parlamentarii Opoziției să aibă drept la un buget limitat pentru amendamente nu este o noutate în Parlament, dar în ultimii ani mecanismul fusese stopat.

Toate amendamentele Opoziției erau respinse în bloc și nici deputații și senatorii din Coaliția majoritară nu aveau dreptul să depună amendamente majore.

„Sumele pentru USR au legătură cu administrațiile locale. Primarii din Brașov, Bacău și Alba-Iulia au decis să renunțe la amendamentele lor pentru a-și ajuta colegii din localitățile mai mici pentru care sumele din Parlament chiar înseamnă ceva. Doar la Timișoara vor ajunge 5 milioane de lei pentru repararea unei școli. Vă dați seama că 800.000 de lei sau 1 milion înseamnă foarte puțin pentru un mare municipiu, dar reprezintă enorm pentru o comună care are un proiect”, au precizat surse din USR.

Lideri USR susțin că partidul nu va vota bugetul, în pofida acestor înțelegeri parlamentare. Ei cred că trocul din Parlament nu are o semnificație politică, ci una administrativă, fiind vorba doar de probleme locale, nu naționale.

Amendamentele AUR au fost adoptate în plenul Parlamentului, după ce apăruseră unele încurcături la comisii.

Surse parlamentare susțin că și parlamentarii de la PSD, PNL și UDMR au primit o sumă de aproximativ 500.000 de lei (100.000 euro) pentru a-și promova amendamentele.

Singurul partid care, potrivit surselor citate, nu a primit bani pentru amendamente a fost partidul lui Ludovic Orban, invocându-se faptul că acesta nu are primari sau consilieri locali. Deși se află într-o situație similară, AUR a fost privit în altă cheia de actuala coaliție majoritară din Parlament.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG