Dan Şucu, președintele Confederației Patronale Concordia, speră că guvernul României să schimbe modul de impozitare al salariului minim. Asta pentru ca salariul minim să crească mai mult decât varianta impusă de Guvernul României în ședința de joi, 8 decembrie.
Soluția propusă de patronate aduce un venit suplimentar net de 450 de lei în buzunarul salariaților. În varianta Executivului, doar 200 de lei sunt scutiți de taxe. Rezultă că din restul de 250 de lei, doar în jur de 140 de lei ajung la angajat și restul merg la bugetul de stat.
Stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2023 s-a făcut prin negociere și acordul al Guvernului, reprezentanților patronatelor și sindicatelor, în cadrul ședinței Consiliului Național Tripartit.
În varianta adoptată de Guvern, un salariat care câștigă brut 3.100 de lei va primi net o sumă mai mică decât un angajat cu 3.000 de le brut. Totul din cauza impozitării diferite.
„Soluția noastră ni se părea mai bună, mai simplă”
„Noi am fost de acord cu majorarea salariului minim, va urma un an greu. Mediul privat și-a asumat să susțină majorarea salariilor care să țină cont de inflație și de alte greutăți. Aici nu a fost nicio problemă din partea noastră. S-a ajuns la varianta ca această majorare să fie de 450 de lei, până la 3.000 de lei”, precizează Dan Șucu, proprietarul Mobexpert.
Omul de afaceri a mai adăugat că varianta propusă de Confederația Patronală Concordia și de mediul de afaceri a fost una prin care salariul minim creștea cu 450 de lei net și nu brut, ca în soluția guvernamentală.
„Am propus autorităților ca majorarea de 450 de lei să fie scutită de impozite. Suma ajunge direct în venitul angajatului, nu mai este supusă taxelor. Practic, salariul minim încasat de un angajat creștea cu 450 de lei net. Guvernul nu pierdea absolut nimic în această variantă, iar angajatul câștiga 450 de lei. Era o majorare semnificativă pentru toți salariații, în special cei cu salariul minim sau cei cu salarii prin apropiere”, susține spune Dan Șucu.
În schimb, Ministerul de Finanțe nu a dorit ca un angajat să primească 450 de lei net și a impus varianta ca 250 de lei să fie impozitați înainte de a ajunge în venitul net.
„Nouă ni s-a părut o variantă mai simplă și ușor de aplicat cea cu 450 de lei scutiți de taxe, mai ales în această perioadă. Ce ni s-a părut nouă aplicabil, nu li s-a părut și autorităților. Se mai întâmplă”, mai punctează omul de afaceri.
Dan Șucu mai speră însă să schimbe varianta Ministerului de Finanțe. „Nu știu ce șanse sunt. Se vor mai purta discuții”, a mai punctat acesta.
Majorarea voluntară a salariilor de peste 3.000 de lei
Și reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii din România cer continuarea discuțiilor despre salariul minim pe economie.
Ultima variantă propusă între cele două părți - autorități și mediul privat - a vizat ca angajatorii să ofere - pe lângă salariul minim obligatoriu de 3.000 de lei aprobat pe 8 decembrie - încă o majorare voluntară de 250 de lei.
Condiția patronatelor a fost ca această majorare să fie netă, să ajungă direct în buzunarele salariaților și să nu mai fie supuse taxelor.
Dacă Ministerul de Finanțe aprobă o astfel de variantă, un angajat cu salariul minim va primi în 2023 o majorare netă de 560 de lei la salariul încasat în 2022.
- În 2022, salariul minim brut a fost de 2.550 de lei. După taxe, salariul net era de 1.524 de lei.
- După majorarea salariului minim la 3.000 de lei, salariul minim net în anul 2023 va fi de aproape 1.838.
- În cazul în care se va aplica și majorarea voluntară, salariul minim net pentru anul următor va ajunge la 2.100 de lei.
„Dorim să continuăm discuțiile cu privire la stabilirea salariului minim pe economie pentru 2023. Noi am cerut suplimentar ca 250 de lei să fie neimpozabili peste cei 3.000 de lei, ajungând astfel tot la 450 de lei cum am cerut inițial, care să fie neimpozabili”, ne-a declarat și Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).
Decizia de joi, 8 decembrie
Europa Liberă a scris în ultimele zile și de faptul că autoritățile au propus mediului de afaceri ca o majorare voluntară să se aplice salariilor brute între 3.001 și 5.000 de lei, dar să fie de 450 de lei, nu de 250 de lei. Din nou, Ministerul de Finanțe oferea scutiri de taxe pentru 200 de lei din cei 450 de lei.
Până în acest moment nu s-a ajuns la un acord pentru majorarea voluntară a salariilor de peste 3.000 de lei cu 450 de lei.
Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, care prevede ca nivelul acestuia să fie majorat la 3.000 lei lunar, începând cu data de 1 ianuarie 2023, față de 2.550 lei în prezent. Decizia a fost deja publicată în Monitorul Oficial.
Această modificare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată reprezintă o creștere de 17,6 %, ceea ce în valoare absolută înseamnă 450 de lei, iar în valoare netă salariul este de 1.863 lei, majorarea fiind de 339 de lei, iar creșterea pe net de 22,2 %.
Tariful orar va fi de 18,145 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună.
De majorarea salariului de bază minim de 3.000 de lei vor beneficia 2.181.134 de salariați.