Linkuri accesibilitate

Zelenski a semnat acorduri de securitate cu UE, Estonia și Lituania la începutul summitului de la Bruxelles


Președintele Consiliului European Charles Michel (stânga), președintele ucrainean Volodimir Zelenski și președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, la ceremonia de semnare la Bruxelles, pe 27 iunie.
Președintele Consiliului European Charles Michel (stânga), președintele ucrainean Volodimir Zelenski și președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, la ceremonia de semnare la Bruxelles, pe 27 iunie.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat pe 27 iunie acorduri de securitate cu Uniunea Europeană, Estonia și Lituania, la începutul summit-ului UE de două zile de la Bruxelles.

Acordul de securitate cu Uniunea Europeană întărește sprijinul blocului pentru Kiev în nouă domenii ale politicii de securitate și apărare.

Un proiect al acordului obținut de RFE/RL reiterează „condamnarea hotărâtă a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei” și reafirmă „sprijinul neclintit al UE pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei” și dreptul Kievului la autoapărare împotriva Rusiei.

Proiectul spune că UE sprijină reformele Ucrainei și calea de aderare la UE, menționând că asistența totală a UE pentru Ucraina se ridică la aproape 100 de miliarde de euro (107 miliarde de dolari), inclusiv 35 de miliarde de euro în sprijin militar.

„Uniunea Europeană este hotărâtă să continue să ofere Ucrainei și poporului său tot sprijinul politic, financiar, economic, umanitar, militar și diplomatic necesar atât timp cât este nevoie și cât de intens este necesar”, se arată în document.

Proiectul subliniază că „Rusia nu trebuie să învingă” în războiul său pe scară largă lansat în februarie 2022 și spune că Ucraina trebuie să recupereze teritoriul anexat de Moscova.

De asemenea, enumeră angajamentele de a furniza echipament militar, instruire militară și cooperare între industria europeană și cea ucraineană de apărare.

Acordurile semnate de Zelenski cu Lituania și Estonia în timpul summitului UE sunt menite să completeze alte acorduri similare încheiate între Ucraina și aliații săi.

Nu sunt pacte de apărare reciprocă, dar reprezintă angajamente de a oferi Ucrainei arme și alte ajutoare și de a descuraja orice invazie viitoare.

Ceremonia de semnare a deschis la Bruxelles o reuniune a Consiliului European la care participă liderii celor 27 de țări membre UE, la prima lor întâlnire oficială de la alegerile europene din 6-9 iunie.

În afară de chestiunile de apărare, summitul este gata să aprobe și numirea Ursulei von der Leyen, a lui Antonio Costa și a Kajai Kallas în funcții de conducere.

Von der Leyen este de așteptat să fie confirmată pentru încă un mandat de cinci ani ca președinte al Comisiei Europene.

Costa urmează să devină președinte al Consiliului European, iar Kallas, care este în prezent prim-ministru al Estoniei, este de așteptat să devină șeful diplomației UE.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG