Linkuri accesibilitate

Zelenski cere mai multe arme cu rază lungă de acțiune liderilor UE reuniți la Bruxelles


 Liderii UE, cărora li s-a adresat liderul ucrainean joi, discută acum despre invazia rusă, unde se așteaptă să aprobe decizia de a furniza Ucrainei un milion de proiectile în următoarele 12 luni.
Liderii UE, cărora li s-a adresat liderul ucrainean joi, discută acum despre invazia rusă, unde se așteaptă să aprobe decizia de a furniza Ucrainei un milion de proiectile în următoarele 12 luni.

Liderul ucrainean Volodimir Zelenski și-a reînnoit apelul pentru mai multe arme cu rază lungă de acțiune din partea aliaților occidentali, în timp ce s-a adresat liderilor UE reuniți la Bruxelles.

Președintele ucrainean s-a adresat joi reuniunii liderilor UE dintr-un tren în mișcare într-o locație nedezvăluită din Ucraina, unde a mers să facă o vizită în prima linie a frontului.

Zelenski a vizitat și miercuri mai multe poziții militare din prima linie, din apropierea orașului asediat Bahmut, unde s-a întâlnit cu militari ucraineni și a ținut un moment de reculegere pentru cei uciși în război. Joi, el a fost la Herson.

Invocarea scenelor „devastatoare” la care a asistat i-a emoționat pe cei 27 de lideri ai UE și de înalți oficiali de la Bruxelles care l-au ascultat. La un moment dat, legătura a fost întreruptă, dar a fost reluată imediat.

Potrivit unei surse din UE citată de The Guardian, Zelenski i-a avertizat pe liderii europeni cu privire la cinci factori care ar putea prelungi războiul, printre care și întârzierea livrării rachetelor cu rază lungă de acțiune, lipsa aeronavelor moderne și sancțiuni occidentale prea blânde.

Liderii UE discută acum despre invazia rusă, unde se așteaptă să aprobe decizia de a furniza Ucrainei un milion de proiectile în următoarele 12 luni pentru a-și reface stocurile aflate în scădere.

Liderii Uniunii Europene au purtat discuții cu șeful ONU, António Guterres, cu privire la sancțiunile impuse Rusiei și, de asemenea, se așteaptă să aprobe un plan de furnizare a mai multor obuze de artilerie la Kiev.

Participarea lui Guterres la summitul UE, unde s-a discutat și despre securitatea alimentară globală, vine la câteva zile după reînnoirea acordului intermediat de Națiunile Unite și Turcia privind exportul în siguranță de cereale ucrainene prin Marea Neagră, care este considerat crucial pentru a depăși o criză alimentară globală.

Cei 27 de lideri ai UE trebuiau să primească, de asemenea, o actualizare despre război de la președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Ajuns la summitul UE, cancelarul german, Olaf Scholz, a spus că „trebuie să ne asigurăm că exporturile de cereale din Ucraina, pot continua”.

Premierul estonian, Kaja Kallas, a vorbit împotriva oricărei relaxări a sancțiunilor impuse Moscovei în cadrul acordului de cereale și a cerut o limită mai strictă a prețurilor exporturilor rusești de petrol.

SUA au respins cererile Rusiei ca sancțiunile occidentale să fie relaxate înainte ca Moscova să permită ca exporturile ucrainene de cereale din Marea Neagră să continue după jumătatea lunii mai, spunând că nu există restricții asupra produselor agricole sau îngrășămintelor rusești.

În interiorul UE, problema exporturilor de îngrășăminte blochează mai multe sancțiuni împotriva aliatului Rusiei, Belarus. Blocul comunitar spune că sunt necesare noi sancțiuni pentru a împiedica Belarusul să fie folosit ca rută ocolitoare pentru restricțiile comerciale existente în Rusia.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG