Linkuri accesibilitate

Zelenski avertizează că „războiul” va ajunge în Rusia după ce un atac cu drone a închis un aeroport din Moscova


Volodimir Zelenski dă de înțeles că și alte atacuri ar mai putea avea loc asupra orașelor rusești.
Volodimir Zelenski dă de înțeles că și alte atacuri ar mai putea avea loc asupra orașelor rusești.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că este „inevitabil” ca „războiul” să ajungă în Rusia, după ce autoritățile de acolo au fost forțate să închidă temporar un aeroport aglomerat din Moscova în urma unui atac peste noapte cu drone asupra capitalei.

„Treptat, războiul se întoarce pe teritoriul Rusiei - în centrele sale simbolice și bazele militare. Și acesta este un proces inevitabil, natural și absolut corect”, a spus Zelenski pe 30 iulie, în timpul unei vizite în orașul Ivano-Frankivsk, care, deși se află în vestul Ucrainei, a fost lovit de rachete rusești în trecut.

De asemenea, Zelenski i-a avertizat pe ucraineni că trebuie să fie pregătiți pentru alte atacuri rusești asupra infrastructurii țării și să se pregătească de pe acum pentru lunile de iarnă.

„Ucraina devine din ce în ce mai puternică”, a spus el. „Dar trebuie să fim conștienți de faptul că, la fel ca anul trecut, teroriștii ruși pot încă ataca sectorul nostru energetic și instalațiile critice în această iarnă”.

Oficialii ruși au declarat că trei drone ucrainene au atacat Moscova în dimineața zilei de 30 iulie, rănind un agent de securitate și forțând suspendarea temporară a traficului pe aeroportul Vnukovo, unul dintre cele patru aeroporturi mari care deservesc capitala.

O clădire înaltă dintr-un cartier de afaceri din Moscova a fost avariată în ceea ce autoritățile ruse au descris drept un atac cu dronă ucraineană. Sursa: Captură de ecran dintr-un videoclip realizat de AFP.
O clădire înaltă dintr-un cartier de afaceri din Moscova a fost avariată în ceea ce autoritățile ruse au descris drept un atac cu dronă ucraineană. Sursa: Captură de ecran dintr-un videoclip realizat de AFP.

Ministerul rus al Apărării a numit-o „tentativă de atac terorist” și a susținut că o dronă a fost doborâtă și alte două blocate, ricoșând în prestigiosul complex de afaceri Moskva-Citi din Moscova.

Agenția rusă RIA Novosti, controlată de stat, a publicat imagini care arată deteriorarea unui turn de birouri din cartierul de afaceri. Informațiile nu au putut fi verificate independent.

Un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene a declarat la Kiev, pe 30 iulie, că „în Rusia zboară întotdeauna ceva, și în special la Moscova”. „Se apropie ceva și cu zgomotos”, a adăugat Yuriy Ihnat.

„Indiferent că autoritățile ruse ar dori să închidă ochii și să spună că au doborât totul... Nu are rost să vorbim despre pace în interiorul Rusiei”.

Este a patra oară în această lună când Moscova este vizată de atacuri cu drone. Între timp, Kievul a declarat că contraofensiva sa din sudul și estul Ucrainei se desfășoară cu un oarecare succes.

Ministrul adjunct al apărării ucrainean, Hanna Malyar, a scris pe Telegram pe 30 iulie că forțele Kievului „înaintează încet, dar sigur” în direcția Berdiansk și Melitopol în regiunea de sud Zaporojie.

„Luptele continuă în toate direcțiile ofensivei”, a scris Malyar. Armata ucraineană a declarat pe 30 iulie că podul Chonar, care leagă Crimeea de zona ocupată a regiunii Herson, a fost avariat într-un atac din ziua precedentă.

Autoritățile pro-ruse din Herson au raportat, de asemenea, lovituri cu rachete ucrainene care vizează liniile de alimentare feroviare din regiune, susținând că atacurile au fost respinse.

Ministerul rus al Apărării a mai spus că „25 de drone” au atacat ținte nespecificate în Crimeea, adăugând că toate au fost distruse sau dezactivate. Crimea, care a fost ocupată de Rusia din 2014, este baza flotei ruse de la Marea Neagră și o legătură vitală de aprovizionare între Rusia și părțile ocupate de ruși din sudul Ucrainei.

Statul Major al Ucrainei a raportat 36 de lupte în perioada 29-30 iulie. Autoritățile locale din orașul Sumî, din nord-estul Ucrainei, au raportat pe 30 iulie că un civil a fost ucis și cel puțin 17 au fost răniți într-un atac cu rachetă rusesc în seara precedentă. Atacul a afectat o clădire de locuințe și o școală.

XS
SM
MD
LG