Linkuri accesibilitate

Joe Biden și Volodimir Zelenski au semnat un acord prin care SUA consolidează apărarea Ucrainei


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (stânga) și președintele american Joe Biden semnează un acord bilateral de securitate, 13 iunie 2024, la Summitul G7 din Italia.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (stânga) și președintele american Joe Biden semnează un acord bilateral de securitate, 13 iunie 2024, la Summitul G7 din Italia.

Președintele american Joe Biden și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au semnat pe 13 iunie un acord de securitate pe zece ani. Ambii lideri au descris acordul ca pe o „piatră de hotar în relațiile dintre țările lor”. Textul acordului cu Statele Unite „afirmă clar” că Washingtonul sprijină victoria Ucrainei în război, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

La conferința de presă comună cu președintele american Joe Biden, după semnarea documentului, președintele ucrainean a declarat că acordul prevede, în special, furnizarea de avioane de luptă și sisteme Patriot Ucrainei, dar și cooperarea în industria de apărare.

„Acordul este foarte specific privind furnizarea armelor necesare, producția comună și consolidarea industriilor de apărare ale țărilor noastre prin cooperare. Acest lucru nu va asigura doar securitatea, ci și locuri de muncă pentru ucraineni și americani”, a spus Zelenski.

Președintele SUA, Joe Biden, a spus că obiectivul acordului este de „a consolida capacitățile de apărare și descurajare ale Ucrainei”.

Pactul este modelat după alte acorduri de securitate pe termen lung pe care Washingtonul le are cu țări precum cu Israelul, scrie New York Times.

Însă „modelul Israel” se bazează și pe un acord al Congresului de a oferi miliarde de dolari în ajutor. Acordul cu Ucraina poartă un angajament al administrației Biden doar de a colabora cu Congresul pentru finanțarea pe termen lung.

Noul acord nu obligă Statele Unite să trimită forțe pentru a apăra teritoriul ucrainean. Potrivit a doi oficiali ai administrației, Statelor Unite se vor consulta cu Ucraina cu privire la nevoile sale în câteva ore de la orice atac asupra țării.

În timp ce Volodimir Zelenski a spus despre acord că este cel mai puternic pe care țara l-a semnat de la obținerea independenței, sunt încă voci sceptice care se îndoiesc de valoarea sa pragmatică.

Ucraina are un exemplu recent de eșec, și anume Memorandumul de la Budapesta, semnat în decembrie 1994, prin care Ucraina ceda Rusiei armele nucleare sovietice vechi pe care le avea.

În schimb, Ucraina primea un angajament de protecție dacă „ar deveni victima unui act de agresiune sau un obiect al unei amenințări de agresiune în care sunt folosite arme nucleare".

Memorandumul nu a produs efecte nici la invadarea Crimeei, în 2014, nici la invazia pe scară largă începută de Rusia în 2022.

De asemenea, noul aranjament cu Ucraina nu este un tratat, și nu presupune garanții de securitate americane, așa cum fac tratatele de apărare reciprocă cu Japonia, Coreea de Sud și Filipine.

Pachete multiple de sprijin pentru Ucraina

Președintele Joe Biden a declarat în timpul summit-ului G7 din Italia că Statele Unite au primit angajamente din partea a cinci țări, pe care nu le-a numit, că vor furniza Ucrainei rachete Patriot și alte sisteme de apărare aeriană.

Volodimir Zelenski a spus din nou că are nevoie „urgentă” de șapte sisteme Patriot pentru a proteja ucrainenii și infrastructura națiunii de bombardamentele continue ale Rusiei.

Acordul bilateral semnat în Italia, în timpul summit-ului, vine după ce grupul a convenit asupra unui împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, folosind activele rusești înghețate ca garanție.

În această săptămână, o serie de sancțiuni impuse SUA Rusiei a dus la oprirea tranzacționărilor în dolari americani și euro pe bursa de valori din Moscova.

Pachetul de sancțiuni SUA vizează și companii chineze care ajută Rusia să-și continue războiul în Ucraina prin furnizarea de tehnologii și echipamente care pot fi folosite în industria militară.

Șapte companii chineze și cu sediul în Hong-Kong au fost sancționate pentru că au transportat materiale în valoare de milioane de dolari către Rusia, inclusiv articole care ar putea fi folosite în sistemele de arme rusești.

Peste 300 de noi sancțiuni vizează persoane și companii din Emiratele Arabe Unite sau Turcia care ajută Moscova să ocolească sancțiunile occidentale privind obținerea tehnologiilor folosite în industria militară.

Separat, Canada, membră a G7, a anunțat pe 13 iunie că trimite prima sa livrare de noi vehicule blindate în Ucraina și că trupele ucrainene vor fi instruite să le folosească în timpul verii.

În plus, Marea Britanie va anunța în timpul summitului un ajutor umanitar pentru Ucraina, de aproape 310 milioane.

Germania s-a angajat pe 11 iunie să trimită Ucrainei un nou sistem Patriot, împreună cu tunuri antiaeriene autopropulsate Gepard și un sistem de apărare aeriană IRIS-T.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG