Linkuri accesibilitate

Președintele Zelenski nu părăsește Kievul și cere aderarea Ucrainei la UE


Președintele ucrainean a transmis mai multe mesaje pe contul său de Twitter sâmbătă dimineață, în care anunță că nu cedează lupta în fața Rusiei și nu va părăsi Kievul. Imagine cu Volodimir Zelenski în echipament militar, decembrie 2021, regiunea Donețk.
Președintele ucrainean a transmis mai multe mesaje pe contul său de Twitter sâmbătă dimineață, în care anunță că nu cedează lupta în fața Rusiei și nu va părăsi Kievul. Imagine cu Volodimir Zelenski în echipament militar, decembrie 2021, regiunea Donețk.

Președintele Zelenski a luat decizia să rămână la Kiev, chiar dacă SUA i-au oferit varianta de a părăsi Capitala în timpul atacului Rusiei. El a cerut ca Ucraina să devină parte a Uniunii Europene.

Volodomir Zelenski a postat un clip video, sâmbătă dimineață, în care anunță că Ucraina nu renunță la luptă și nu va părăsi Capitala. Ministrul Sănătății din Ucraina a anunțat că aproape 200 de persoane au fost ucise de la începerea războiului declanșat de Rusia, iar alte 1.000 au fost rănite.

Statele Unite și-au arătat disponibilitatea de a-l ajuta pe președintele Ucrainei să plece din Kiev pentru a nu fi capturat sau ucis de forțele ruse, informează Washington Post. Propunerea a fost refuzată.

Președintele Biden a aprobat, viner seara, un ajutor financiar pentru a oferi asistență militară Ucrainei în valoare de 600 milioane de dolari: 250 de milioane ca ajutor umanitar și 350 de milioane de dolari pentru securitatea și apărarea Ucrainei.

Totodantă, președintele Zelenski a anunțat, sâmbătă dimineață, că a avut o discuție cu președintele francez, Emanuel Macron, iar arme și echipament militar urmează să ajungă în Ucraina pentru a o ajuta în războiul cu Rusia.

El a cerut în discuțiile cu oficialii europeni aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Un alt mesaj transmis de Zelenski pe Twitter a fost legat de faptul că a discutat telefonic cu premierul italian, Mario Draghi, care a fost de acord cu deconectarea Rusiei de la sistemul SWIFT.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG