Linkuri accesibilitate

Volodimir Zelenski confirmă începerea contraofensivei pe frontul din Ucraina. Lupte grele în estul țării


Premierul Canadei, Justin Trudeau, a făcut o vizită neanunțată, sâmbătă, la Kiev. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit despre îndelung anunțata contraofensivă ucraineană la conferința de presă comună cu acesta.

Într-o declarație formulată în fața jurnaliștilor, la finalul discuțiilor de sâmbătă de la Kiev cu premierul Canadei, Justin Trudeau, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a confirmat, sâmbătă, desfășurarea contraofensivei ucrainene împotriva forțelor ruse invadatoare.

Mesajul este transmis pe pagina de internet a președinției Ucrainei, cu titlul: „Forțele de apărare desfășoară acțiuni contraofensive în prima linie, avem încredere în armata noastră – Președintele Ucrainei”.

În text, Zelenski este citat spunând presei: „În Ucraina au loc acțiuni contraofensive și defensive adecvate. Nu voi spune în detaliu în ce stadiu se află. Cred că vom simți toate acestea”, a spus președintele Ucrainei la conferința de presă comună cu Justin Trudeau.

Cu o zi înainte, Vladimir Putin spusese într-un interviu video că e clar că ucrainenii au început contraofensiva, dar au eșuat în a avansa pe linia frontului și ar fi avut pierderi grele, potrivit BBC.

„Interesant” a reacționat Zelenski, sâmbătă, în conferința de presă. E important ca Rusia să simtă că nu mai „are mult”, a adăugat el, și le-a cerut jurnaliștilor să îi transmită lui Vladimir Putin că în rândul comandanților militari ucraineni, atmosfera e pozitivă.

Ulterior, într-un mesaj adresat ucrainenilor, Volodimir Zelenski le-a mulțumit „tuturor celor care se află în prima linie, pe poziții, la posturi de luptă și în misiuni de luptă”.

El a mulțumit și pentru sprijinul anunțat de premierul Canadei în vizita surpriză făcută sâmbătă la Kiev și a spus că Ucraina este, la rândul ei, gata să ajute Canada grav afectată în această perioadă de incendii masive.

La Kiev, Justin Trudeau a promis un nou sprijin militar, în valoare de aproape 350 de milioane de euro, iar în declarația comună de la finalul vizitei menționează sprijinul Canadei pentru aderarea Ucrainei la NATO „de îndată ce condițiile o vor permite”, și adaugă că tema va fi abordată la summit-ul NATO de luna viitoare de la Vilnius, Lituania.

Volodimir Zelenski a menționat, sâmbătă, și eforturile de evacuare a persoanelor din zonele inundate în urma distrugerii barajului de la Nova Kahovka, pe care a descris-o drept un ecocid [distrugere deliberată a mediului] și o tragedie umană cauzate de „atacul terorist al Rusiei asupra barajului”.

De pe front, forțele ucrainene au transmis, sâmbătă, că atacurile ruse s-au concentrat în regiunile separatiste Donețk și Lugansk. Au fost raportate 28 de ciocniri militare, iar forțele aeriene ale Ucrainei au lansat 15 atacuri asupra unor obiective controlate de Rusia.

Duminică, armata ucraineană raportează în continuare lupte grele în timp ce Rusia încearcă să obțină controlul deplin în Donbas.

„Adversarul continuă să-și concentreze principalele eforturi pe încercările de a ocupa pe deplin regiunile Luhansk și Donețk [Donbas]”, a declarat, pe 11 iunie, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG