Rusia forțează încercuirea trupelor ucrainene din Lîsîceansk, estul Ucrainei
Trupele ruse încearcă să încercuiască forţele ucrainene la periferia oraşului Lîsîceansk, în regiunea Lugansk, estul Ucrainei, pentru a putea prelua controlul ultimei redute importante ucrainene în această regiune din Donbas, pe care o asediază de mai multe săptămâni, relatează vineri EFE şi Unian, potrivit Agerpres.
Ruşii atacă cu tiruri de artilerie puţinele poziţii pe care ucrainenii le mai deţin la Lîsîceansk, indică Statul Major General al forţelor armate ucrainene într-un buletin cu situaţia de pe front, publicat vineri pe pagina sa de Facebook.
„Inamicul încearcă să preia controlul asupra unui tronson al autostrăzii care leagă de Lîsîceansk de Bahmutul vecin, "dar nu prea reuşeşte", susţine înaltul comandament ucrainean.
Ruşii „desfăşoară operaţiuni de asalt cu scopul de a bloca sprijinul logistic pentru unităţile ucrainene din această zonă", potrivit sursei citate.
Atacuri au loc continuu, astfel încât locuitorii care au rămas la Lisiceansk stau aproape non-stop în subsoluri sau în casele lor, afirmă şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, Serhii Gaidai, citat de Unian.
Trupele ruse atacă şi deţin o parte din rafinăria de petrol din oraş, unde distrug practic casă cu casă, spune el, adăugând că „inamicul tot încearcă să încercuiască forţele ucrainene, atacând Lîsîceansk dinspre sud şi vest".
Potrivit acestuia, pe lângă blocuri de locuit au luat foc şi două centre comerciale.
Kievul a decis retragerea trupelor din Severodonețk, care a fost cucerit de ruși.
General ucrainean: Rusia folosește tot mai multe rachete din perioada sovietică
Rusia a intensificat bombardamentele pe care le-a lansat asupra Ucrainei, dar multe rachete provin din stocurile rămase din perioada sovietică şi sunt mai puţin precise, ceea ce explică lovirea unor zone civile, a declarat un general ucrainean, citat de Reuters.
Generalul de brigadă Oleksii Hromov a spus că Rusia încearcă să lovească infrastructuri critice şi militare ucrainene, dar folosirea unor rachete mai puţin precise produse în epoca sovietică are ca efect creşterea numărului victimelor civile.
Generalul ucrainean îi contrazice astfel pe politicienii din ţara sa care susţin că Rusia atacă deliberat ţinte civile pentru a crea panică.
„Ţintele inamicului rămân instalaţiile militare, infrastructura critică şi industria, reţelele de transport. În acest timp, există pierderi semnificative în rândul populaţiei civile din cauza raidurilor'' cu rachete cu precizie redusă, explică generalul Hromov.
„În peste 50% din raiduri inamicul foloseşte rachete din rezerva sovietică'', iar în prima jumătate a lunii iunie au fost lansate asupra Ucrainei în total 120 de rachete ruseşti, număr care a crescut la 202 în a doua jumătate a lunii, când au fost lovite în urma acestor raiduri 68 de zone civile, a mai precizat generalul ucrainean.
Rusia blochează exportul grâului ucrainean, a distrus un depozit cu 40 de tone de cereale
Grecia este pregătită să pună la dispoziţie nave pentru exportul cerealelor din porturile ucrainene de la Marea Neagră, blocate de Rusia, a anunţat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de Reuters.
Ucraina este printre cei mai mari furnizori de grâu din lume, însă livrările au încetat din cauza invaziei ruse, iar ca urmare s-au creat penurii de alimente în întreaga lume. ONU a făcut apel la ambele părţi, precum şi la Turcia, stat riveran la Marea Neagră, să creeze un coridor pentru exporturile maritime.
Stoltenberg a făcut cunoscută presei disponibilitatea navelor greceşti în ultima zi a summitului de la Madrid al Alianţei Nord-Atlantice.
Turcia, membră a NATO, a discutat direct cu Rusia şi cu ONU planul respectiv, iar preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat miercuri, tot la Madrid, că speră ca diplomaţia să rezolve problemele exportului de cereale ucrainene.
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a adăugat că ţara sa „are de jucat un rol special în acest efort, deoarece controlează cea mai mare flotă comercială din lume".
„Grecia se oferă încă o dată să ajute şi să sprijine orice efort făcut sub auspiciile ONU pentru ca cerealele blocate acum în Ucraina, în special la Odesa, să poată ieşi din Ucraina şi să ajungă în cele din urmă în ţările care au nevoie de ele în prezent", le-a declarat Mitsotakis ziariştilor prezenţi la evenimentul din capitala Spaniei.
Uniunea Europeană (UE) trebuie să găsească mai multe rute alternative pentru transportul de cereale din Ucraina, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron la summitul NATO de la Madrid, informează Reuters.
Rusia şi Ucraina sunt primul şi respectiv al cincilea cei mai mari exportatori de grâu la nivel mondial, cu 20% şi 10% din vânzările globale, însă invazia rusă asupra Ucrainei şi închiderea Mării Azov şi Mării Negre aproape că au oprit aceste exporturi.
Rusia amenință Bulgaria
Premierul bulgar Kiril Petkov, rămas interimar după ce a fost demis prin moţiune de cenzură, a cerut Rusiei să-şi retragă „ultimatumul diplomatic'' prin care a ameninţat cu închiderea ambasadei sale de la Sofia dacă guvernul bulgar nu revine asupra deciziei de a expulza 70 de diplomaţi ruşi, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
Guvernul de la Sofia a anunţat marţi expulzarea a 70 de diplomaţi ruşi, invocând faptul că aceştia ar lucra pentru serviciile secrete ruse. Decizia a amplificat tensiunile dintre Rusia şi Bulgaria, ţări cu relaţii tradiţional bune, dar care s-au degradat după ce premierul Kiril Petkov, un proeuropean care a studiat în SUA, la Harvard, a susţinut ferm Ucraina în urma agresiunii ruse.
Potrivit MAE rus, decizia expulzării celor 70 de diplomaţi a fost luată de guvernul bulgar „la cererea unor forţe externe''.