Ucraina exportă energia electrică spre UE prin România
Ucraina a început să exporte energie electrică într-un mod „semnificativ'' spre Uniunea Europeană, prin România, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski, relatează AFP.
„S-a făcut un pas important în apropierea noastră de Uniunea Europeană'', a afirmat preşedintele Ucrainei, ţară a cărei candidatură la UE a fost susţinută săptămâna trecută de Cei 27.
Kievul „a început să exporte într-un mod semnificativ energie electrică spre teritoriul UE, spre România'', iar „aceasta este doar o primă etapă'', a spus el într-o videoconferinţă.
„Ne pregătim să creştem livrările'', a adăugat Zelenski, subliniind că electricitatea ucraineană poate înlocui o parte considerabilă din gazul rusesc consumat de europeni.
„Nu este doar o chestiune de venituri din export pentru noi, este o chestiune de securitate pentru întreaga Europă'', a insistat el.
Reţeaua de electricitate ucraineană a fost conectată la reţeaua europeană la jumătatea lunii martie, ceea ce ar trebui să ajute ţara să îşi menţină funcţionarea în pofida războiului.
Ucraina a fost sincronizată cu reţeaua electrică rusă până la invadarea sa, la 24 februarie, şi apoi a funcţionat autonom.
„De astăzi, Ucraina poate exporta energie electrică spre piaţa UE'', a scris joi pe Twitter preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Rusia a bombardat o stațiune de lângă Odesa, cel puțin 17 persoane au fost ucise
Rachetele rusești au lovit, vineri dimineața, un bloc de apartamente cu nouă etaje dintr-o stațiune de lângă Odesa. Cel puțin 17 persoane au murit, iar alte zeci au fost rănite au declarat autoritățile ucrainene, potrivit Reuters.
Racheta a lovit clădirea din orașul Bilhorod-Dnistrovski la o oră după miezul nopții, a spus ministru ucrainean pentru situații de urgență. Imediat s-a produs un incendiu într-o clădire și un magazin alăturat. Oficialii din zonă au declarat că se fac eforturi pentru salvarea celor aflați sub dărâmături.
Atacul vine la o zi după ce rușii au fost obligați să se retragă de pe Insula Șerpilor.
Rusia amenință Bulgaria
Premierul bulgar Kiril Petkov, rămas interimar după ce a fost demis prin moţiune de cenzură, a cerut Rusiei să-şi retragă „ultimatumul diplomatic'' prin care a ameninţat cu închiderea ambasadei sale de la Sofia dacă guvernul bulgar nu revine asupra deciziei de a expulza 70 de diplomaţi ruşi, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
Guvernul de la Sofia a anunţat marţi expulzarea a 70 de diplomaţi ruşi, invocând faptul că aceştia ar lucra pentru serviciile secrete ruse. Decizia a amplificat tensiunile dintre Rusia şi Bulgaria, ţări cu relaţii tradiţional bune, dar care s-au degradat după ce premierul Kiril Petkov, un proeuropean care a studiat în SUA, la Harvard, a susţinut ferm Ucraina în urma agresiunii ruse.
Potrivit MAE rus, decizia expulzării celor 70 de diplomaţi a fost luată de guvernul bulgar „la cererea unor forţe externe''.
Rusia blochează exportul grâului ucrainean, a distrus un depozit cu 40 de tone de cereale
Grecia este pregătită să pună la dispoziţie nave pentru exportul cerealelor din porturile ucrainene de la Marea Neagră, blocate de Rusia, a anunţat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de Reuters.
Ucraina este printre cei mai mari furnizori de grâu din lume, însă livrările au încetat din cauza invaziei ruse, iar ca urmare s-au creat penurii de alimente în întreaga lume. ONU a făcut apel la ambele părţi, precum şi la Turcia, stat riveran la Marea Neagră, să creeze un coridor pentru exporturile maritime.
Stoltenberg a făcut cunoscută presei disponibilitatea navelor greceşti în ultima zi a summitului de la Madrid al Alianţei Nord-Atlantice.
Turcia, membră a NATO, a discutat direct cu Rusia şi cu ONU planul respectiv, iar preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat miercuri, tot la Madrid, că speră ca diplomaţia să rezolve problemele exportului de cereale ucrainene.
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a adăugat că ţara sa „are de jucat un rol special în acest efort, deoarece controlează cea mai mare flotă comercială din lume".
„Grecia se oferă încă o dată să ajute şi să sprijine orice efort făcut sub auspiciile ONU pentru ca cerealele blocate acum în Ucraina, în special la Odesa, să poată ieşi din Ucraina şi să ajungă în cele din urmă în ţările care au nevoie de ele în prezent", le-a declarat Mitsotakis ziariştilor prezenţi la evenimentul din capitala Spaniei.
Uniunea Europeană (UE) trebuie să găsească mai multe rute alternative pentru transportul de cereale din Ucraina, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron la summitul NATO de la Madrid, informează Reuters.
Rusia şi Ucraina sunt primul şi respectiv al cincilea cei mai mari exportatori de grâu la nivel mondial, cu 20% şi 10% din vânzările globale, însă invazia rusă asupra Ucrainei şi închiderea Mării Azov şi Mării Negre aproape că au oprit aceste exporturi.