Cel puțin 20 de morți, după atacul cu rachete din regiunea Odesa
Autoritățile ucrainene au actualizat vineri numărul morților după atacul cu rachete rusești din regiunea Odesa.
Astfel, cel puțin 16 persoane au fost ucise în urma unui atac cu rachete asupra unui bloc de locuințe de 9 etaje, iar alte 4 au murit într-un atac separat asupra unui centru de recreere.
Operațiunea de salvare a celor prinși sub dărâmături este în curs de desfășurare, iar echipajele de salvare transmit că 38 de oameni au suferit răni în urma exploziilor.
„Nu ne așteptăm să mai găsim pe cineva în viață, dar există o șansă”, a transmis ministrul adjunct de Interne, Iehven Ienin, citat de CNN.
Germania condamnă atacurile cu rachetă din Ucraina
Germania a condamnat atacurile cu rachete din Sergheevca, regiunea Odesa, catalogând atacul asupra civililor drept crime de război.
„Președintele rus, Putin, și cei responsabili vor fi trași la răspundere” se arată în declarația unui purtător de cuvânt al Guvernului german, citat de BBC.
În urma atacului, cel puțin 20 de persoane au murit, iar alte aproximativ 40 au fost rănite.
Uniunea dintre Rusia și Belarus, accelerată de presiunea din Occident
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat vineri că presiunea politică venită dinspre Occident forțează țara sa să-și accelereze integrarea cu partenerul său economic și politic, Belarus.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a transmis că ambele țări trebuie să ia măsuri urgente comune pentru a-și îmbunătăți capacitățile de apărare și pregătirea trupelor de luptă.
Comentariile lui Putin și Șoigu vin la scurt timp după ce NATO a anunțat că Suedia și Finlanda se vor alătura Alianței militare.
În acest sens, șapte batalioane ale armatei Belarusului au fost desfășurate la granița cu Ucraina, a transmis vineri ministrul ucrainean al Apărării. Oficialii ucraineni transmit că nu există nicio amenințare în prezent care să indice că soldații din Belarus vor traversa granița cu Ucraina, însă nu exclud posibilitatea formării unor grupuri de sabotaj și recunoaștere ce „vor fi trimise pe teritoriul Ucrainei dacă este necesar.”
Zelenski: Aderarea la UE n-ar trebui să dureze ani sau decenii
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis vineri că aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană nu ar trebui să dureze ani sau decenii, iar procesul de aderare ar trebui să fie mai rapid.
„Trebuie să acoperim calea asta rapid”, a spus Zelenski, adăugând că atacul din regiunea Odesa a întărit nevoia țării sale de a adera la Uniunea Europeană.
„Îi îndemn pe toți cei care dețin funcții guvernamentale să își trateze munca de a adera la UE ca pe o luptă în prima linie pentru țara noastră, pentru Ucraina, pentru mine și pentru tine”, a declarat Zelenski, citat de BBC.