Linkuri accesibilitate

Volodimir Zelenski participă la forumul de la Cernobbio/Italia pentru a cere ajutor internațional


Preşedintele Zelenski a participat vineri la reuniunea de la Ramstein şi a cerut acolo noi resurse militare pentru a face faţă atacurilor aeriene şi ofensivei ruse intensificate în estul Ucrainei
Preşedintele Zelenski a participat vineri la reuniunea de la Ramstein şi a cerut acolo noi resurse militare pentru a face faţă atacurilor aeriene şi ofensivei ruse intensificate în estul Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski participă, sâmbătă, la forumul de la Cernobbio din Italia, unde este aşteptat să-şi reitereze apelurile pentru mai multe arme în faţa avansului rusesc în estul ţării sale, relatează AFP

Liderul ucrainean trebuie să se adreseze în jurul orei 19.00 (17.00 GMT) participanţilor la forumul The European House-Ambrosetti de la Cernobbio, un fel de mini-Davos organizat până duminică pe malul lacului Como.

El a ajuns acolo vineri la câteva ore după ce a cerut „mai multe arme” de la aliaţii săi, în timpul unei întâlniri a susţinătorilor internaţionali ai Kievului la baza aeriană americană Ramstein, în vestul Germaniei.

Zelenski a indicat pe Telegram că plănuieşte să se întâlnească, sâmbătă, la Cernobbio, cu reprezentanţi ai companiilor italiene şi cu şeful guvernului Giorgia Meloni.

Acest lucru ar trebui să-i asigure sprijinul său constant, chiar dacă unul dintre partenerii coaliţiei sale de dreapta şi de extremă dreaptă, Matteo Salvini, se opune cu înverşunare oricărei incursiuni a Kievului pe teritoriul Rusiei, aşa cum a făcut armata ucraineană de când începutul lui august.

O întâlnire între Volodimir Zelenski şi Viktor Orban nu este confirmată în acest stadiu, dar premierul maghiar a spus că se va întâlni „desigur” cu preşedintele ucrainean la Cernobbio dacă se iveşte ocazia.

„Avem o relaţie bună”, a spus Orban. „Dacă nu există dialog, nu există nicio şansă de pace”.

În timpul ultimei lor întâlniri faţă în faţă la Kiev, la începutul lunii iulie, Orban i-a cerut lui Zelenski să prevadă o „încetare rapidă a focului”, ilustrând nu numai diferenţele dintre cei doi, ci şi pe cele dintre Budapesta şi majoritatea europenilor.

La rândul său, Zelenski a insistat asupra importanţei unei „păci juste” pentru ţara sa, reamintind că Ucraina a cerut retragerea completă a forţelor ruse de pe teritoriul ucrainean şi plata de despăgubiri ca o condiţie a oricărei încetări a focului.

Forumul de la Cernobbio are loc după ce vineri secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a respins încă o dată cererea Ucrainei de a putea să folosească armele americane cu rază lungă de acţiune în atacuri asupra unor ţinte situate pe teritoriul Rusiei.

„Nu cred că există o anumită capabilitate care să poată fi decisivă" în acest război, a explicat Austin la încheierea unei noi întâlniri a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, care a reunit baza aeriană Ramstein din Germania ţările ce oferă Ucrainei ajutor militar în războiul cu Rusia.

Situaţia prezentă de pe câmpul de luptă arată că Rusia deja şi-a mutat la baze din afara razei de acţiune (de 300 de kilometri) a rachetelor americane ATACMS unele dintre avioanele folosite în lansarea bombelor ghidate cu planare, o armă cu mare putere distructivă folosită de armata rusă împotriva poziţiilor ucrainene pe frontul din interiorul Ucrainei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG