Linkuri accesibilitate

Zelenski: Scopul atacului din Kursk - o zonă tampon pentru a proteja Ucraina


Președintele Volodimir Zelenski spune că incursiunea ucraineană în Kursk are ca scop crearea unei zone tampon care să protejeze Ucraina de atacurile rusești.
Președintele Volodimir Zelenski spune că incursiunea ucraineană în Kursk are ca scop crearea unei zone tampon care să protejeze Ucraina de atacurile rusești.

Incursiunea militară a Ucrainei în Kursk urmărește să creeze o „zonă tampon” pentru a preveni atacurile Rusiei, a spus duminică președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce trupele sale au aruncat în aer un al doilea pod în regiunea rusă de frontieră.

Este pentru prima dată când președintele ucrainean declară clar scopul operațiunii armatei ucrainene, lansată pe 6 august. Anterior, el sugerase că incursiunea are ca scop protejarea comunităților din regiunea Sumî de bombardamentele constante.

„Este sarcina noastră principală (...) să distrugem cât mai mult potențial de război rusesc și să desfășurăm acțiuni de contraofensivă maxime. Aceasta include crearea unei zone tampon pe teritoriul agresorului – operațiunea noastră în regiunea Kursk”, a declarat președintele ucrainean.

În urmă cu două săptămâni, forțele ucrainene au intrat adânc în regiunea Kursk, în mai multe direcții, cu tancuri și alte vehicule blindate, într-un atac care a luat prin surprindere Moscova. Zeci de localități au fost cucerite și sute de militari ruși au fost luați prizonieri.

Comandantul suprem al Ucrainei, generalul Oleksandr Sîrski, a susținut săptămâna trecută că forțele sale au avansat peste 1.000 de kilometri pătrați din regiune.

În remarcile sale privind crearea unei zone tampon, Volodimir Zelenski a spus că forțele ucrainene „au obținut rezultate bune și atât de necesare”.

O fotografie din satelit arată un al doilea pod distrus de lociturile ucrainene în Kursk. De data asta este un pod de pe râul Seim din districtul Glușkovo.
O fotografie din satelit arată un al doilea pod distrus de lociturile ucrainene în Kursk. De data asta este un pod de pe râul Seim din districtul Glușkovo.

Duminică, Ucraina a declarat că a lovit un al doilea pod cheie din regiunea Kursk, în încercarea de a perturba rutele de aprovizionare ale Moscovei.

„Un pod mai puțin”, a declarat comandantul forțelor aeriene ucrainene, Mikola Oleșciuk, pe Telegram, publicând un videoclip aerian cu o explozie care a distrus un pod din apropierea orașului rus Zvannoie.

„Forțele aeriene continuă să priveze inamicul de capacități logistice cu lovituri aeriene de precizie”, a spus el.

Ministerul rus de Externe a declarat că Ucraina a folosit rachete occidentale pentru a efectua acel atac, care au fost probabil HIMARS, fabricate în SUA.

Vineri, Ucraina a anunțat că a distrus un pod separat în orașul vecin Glușkovo.

Autoritățile din Kursk au avertizat locuitorii să părăsească regiunea și să nu se întoarcă.

„Situația operațională pe teritoriul districtului nostru rămâne complicată. Unii cetățeni nu renunță la încercările lor de a se întoarce acasă, împiedicând astfel munca armatei noastre”, a declarat duminică șefa districtului Korenevski din Kursk, Marina Degtiareva.

„Fac apel la toți locuitorii districtului Korenevski: să avem răbdare și să lăsăm armata noastră să se ocupe de inamic, să nu ne amestecăm cu apărătorii noștri", a spus ea.

Atacurile din Kursk vin în condițiile în care, potrivit Washington Post, Ucraina și Rusia urmează să trimită delegații în Qatar în această lună pentru a negocia un acord istoric care să oprească loviturile asupra infrastructurii energetice și energetice de ambele părți beligerante.

Rușii ajung la periferia orașului-cheie Pokrovsk

În ciuda avansului Kievului în Kursk, forțele ruse câștigă teren, la rândul lor, în estul Ucrainei.

Armata rusă s-a mutat mai aproape de orașul Pokrovsk din regiunea Donețk, care servește drept nod logistic pentru armata ucraineană datorită accesului său ușor la orașul Kostiantynivka, un alt centru militar. Ucraina folosește drumul care leagă cele două pentru a aproviziona liniile frontului și a evacua victimele.

„Rușii sunt aproape, la până la 11 kilometri de periferia orașului. Orașul se pregătește”, a declarat duminică Serhii Dobriak, șeful administrației militare a orașului Pokrovsk.

„Fiecare oraș din regiunea Donețk are o unitate de luptă alocată și au fost elaborate planuri de apărare. Lucrăm cu armata pentru a construi fortificații”, a mai spus el.

Volodimir Zelenski a declarat duminică că armata ucraineană „face totul pentru a menține pozițiile” pe fondul zecilor de atacuri pe linia frontului din Donețk.

Evacuarea civililor din Pokrovsk a fost accelerată din cauza apropierii trupelor rusești. Aproape 1.800 de persoane au fost evacuate din oraș numai în ultima săptămână.

„Rușii ne distrug orașele și satele, ucigând civili, așa că trebuie să ne gândim la siguranța noastră și să evacuăm”, a spus Serhii Dobriak. „În prezent, orașul este lovit de rachete, MLRS și au existat mai multe atacuri aeriene cu bombe ghidate”, a spus el.

Vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk a cerut duminică locuitorilor din Pokrovsk și din alte așezări din imediata vecinătate a liniei frontului să evacueze și „să plece în regiuni mai sigure”.

Lupte intense sunt, de asemenea, în curs de desfășurare în jurul satelor Pivnicine și Zalijne din Donețk, la aproximativ 64 km (40 mile) est de Pokrovsk, unde forțele ruse au lansat „un asalt masiv” duminică dimineață, a declarat Statul Major General al Ucrainei.

Articol redactat cu informații oferite de AP, CNN, BBC și Washington Post.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG