Comandantul militar de top al Ucrainei, generalul-colonel Oleksandr Sîrski, a declarat, pe 16 august, că forțele Kievului continuă să avanseze în regiunea Kursk.
„Trupele grupului de ofensivă continuă să lupte, ei au avansat pe anumite direcții între unu și trei kilometri către inamic. În general, situația este sub control. Toate măsurile sunt puse în aplicare conform planului” a explicat el la o ședință de informare video cu președintele Volodimir Zelenski.
Sîrski a raportat lupte în zona of Malaia Loknia, la aproximativ 11,5 kilometri de granița ucraineană.
Afirmațiile nu au putut fi verificate în mod independent.
Forțele ucrainene au distrus, de asemenea, pe 16 august, un pod important în regiunea Kursk - potrivit publicațiilor pro-Kremlin. Conform oficialilor de securitate ruși, distrugerea podului a izolat o parte a unui district local făcând mai dificilă evacuarea din zonă a civililor.
Trupele ucrainene au lansat incursiunea transfrontalieră pe 6 august, într-o încercare aparentă de a deturna forțele militare ruse de la linia frontului. Cu toate acestea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat, pe 15 august, că Pokrovsk și alte orașe apropiate din regiunea Donețk din Ucraina „se confruntă cu cele mai intense atacuri rusești”.
Statul Major al armatei ucrainene, care raportează cu privire la situația din Ucraina, a declarat că numărul confruntărilor pe front a crescut la 99 până la sfârșitul zilei de 16 august, iar multe dintre acestea au avut loc în zona Pokrovsk.
Autoritățile militare din orașul Pokrovsk au îndemnat civilii să grăbească evacuarea, deoarece trupele ruse „avansează într-un ritm rapid”. Acestea au declarat, pe Telegram că, cu fiecare zi care trece, „există din ce în ce mai puțin timp pentru a strânge bunurile personale și a pleca spre regiuni mai sigure”.
Forțele ucrainene au purtat lupte în alte zone, inclusiv Kupiansk, Kramatorsk și Siverski, a declarat Statul Major General.
În plus față de Pokrovsk, inamicul a atacat în alte nouă zone, inclusiv în Harkov, a declarat Statul Major General, menționând că unele lupte erau, de asemenea, în curs de desfășurare.
Comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubinets, a declarat la 16 august pentru serviciul ucrainean al RFE/RL că Kievul nu va crea tabere speciale pentru civilii ruși care doresc să se evacueze, în contextul incursiunii în curs de desfășurare în regiunile ruse Kursk și Belgorod.
Guvernul ucrainean a declarat că avansul său a fost menit să stabilească o „zonă de securitate” în interiorul Rusiei pentru a pune capăt atacurilor neîncetate ale armatei ruse din cele două regiuni de la granița cu Ucraina care vizează instalații civile și de infrastructură.
Lubinets a declarat că nu are în vedere amenințări la adresa securității populației civile din regiunea rusă pe teritoriul Ucrainei și că el crede că numărul civililor dispuși să se evacueze în Ucraina va fi limitat.
„Nu ne așteptăm să existe un număr mare de persoane dispuse să vină la noi, dacă va exista vreunul. Dar cu siguranță nu sunt îngrijorat de faptul că va fi periculos pentru populația civilă din regiunea Kursk.... Am oferit fiecărui locuitor al regiunii Kursk opțiunea de a se evacua de pe acest teritoriu dacă doresc”, a declarat Lubinets.
„Ucraina va deschide coridoare umanitare. Fie către teritoriul controlat de Federația Rusă, fie către teritoriul Ucrainei independente. Ar trebui să fie alegerea personală a oricărui cetățean care se află în prezent acolo dintre civili. Cu siguranță nu le vom încălca drepturile”. Lubinets a declarat că armata ucraineană aderă cu strictețe la obligațiile stipulate de Convențiile de la Geneva și Haga.
Ministrul de interne, Igor Klimenko, a declarat că Ucraina a înființat facilități de depozitare în regiunea Sumi pentru ajutorul umanitar destinat civililor ruși.
El nu a precizat câte facilități de depozitare au fost instalate sau unde se află acestea, dar un videoclip de pe contul Telegram al ministerului arată un cort gonflabil mare și personal militar ucrainean care transportă colete și împachetează alimente.
În timpul unei călătorii în regiunea Sumi, care se învecinează cu regiunea Kursk din Rusia, Klimenko a declarat că aproximativ 150 de pachete cu alimente au fost trimise civililor din zonă. Cetățenii „abandonați de Rusia” sunt în principal persoane în vârstă, persoane cu handicap și familii cu copii, a spus el, adăugând că au nevoie de alimente, apă și medicamente”.
Abordarea contrastează cu tratamentul la care unii ucraineni care și-au părăsit casele au declarat că au fost supuși. Aceștia au declarat că au fost forțați să se supună „filtrării” - presupusa campanie a Moscovei de a prinde și pedepsi inamicii percepuți sau alte persoane considerate cumva nesigure din rândul refugiaților de război. De asemenea, au existat acuzații că ucrainenii prinși în filtrele forțelor de ocupație au fost uciși, au „dispărut” sau au fost deportați cu forța în Siberia și în alte destinații rusești.
Moscova a negat comiterea de atrocități și dă vina în mod obișnuit pe forțele ucrainene pentru moartea civililor și alte abuzuri într-un război pe care cenzura rusă interzice să fie descris ca un „război”.
La 15 august, Nikolai Patrușev, consilier prezidențial rus și președinte al Consiliului de Securitate, a declarat pentru ziarul Izvestia că incursiunea ucraineană în regiunea Kursk din vestul Rusiei, lansată la 6 august, a fost „planificată cu ajutorul NATO și al serviciilor speciale occidentale”, repetând o afirmație făcută de numeroși oficiali ruși în ultimele zile.
Patrușev a declarat că afirmațiile Statelor Unite și ale altor țări occidentale potrivit cărora nu au fost implicate „nu sunt adevărate”.
Într-o reacție la evenimentele din regiunile Kursk și Belgorod, comandantul suprem al forțelor NATO în Europa, generalul american Christopher Cavoli, a declarat că reacția Rusiei la înaintarea ucraineană pe teritoriul său a fost până acum lentă și dezordonată.
„Rusia încă încearcă să elaboreze un răspuns la incursiunea Ucrainei. Până acum, a fost doar o reacție destul de lentă și dispersată. Acest lucru se datorează în parte faptului că Rusia nu a stabilit cine are autoritatea. Ministerul Apărării este responsabil pentru acțiunile militare din interiorul Ucrainei, dar nu și din interiorul Rusiei, nu-i așa? Așadar, ar trebui să fie Ministerul Afacerilor Interne”, a declarat Cavoli în cadrul unui eveniment organizat la 15 august de Consiliul pentru Relații Externe.