Linkuri accesibilitate

Zelenski: Statul terorist care conduce Consiliul de Securitate al ONU ucide copii în Ucraina


Președintele Ucrainei cere reformarea Consiliului de Securitate al ONU, a cărui președinție a fost preluată de Rusia, pe 1 aprilie, pentru o lună.
Președintele Ucrainei cere reformarea Consiliului de Securitate al ONU, a cărui președinție a fost preluată de Rusia, pe 1 aprilie, pentru o lună.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a alăturat, sâmbătă, oficialilor ucraineni revoltați de preluarea de Rusia a președinției prin rotație a Consiliului De Securitate al Națiunilor Unite.

„Statul terorist conduce Consiliul de Securitate”, după ce, cu o zi înainte, „forțele Rusiei au ucis un copil – un băiat de cinci luni, pe nume Danilo, în Avdiivka”, a transmis Zelenski în mesajul de sâmbătă seara.

„E greu de imaginat ceva mai evident care să dovedească falimentul complet al unor astfel de instituții [Consiliul de Securitate al ONU] /.../ Reformarea [lor] este în mod evident întârziată – astfel încât un stat terorist și orice alt stat care vrea să fie terorist să nu perturbe pacea”, a spus Zelenski.

El a descris situația drept „absurdă și distructivă”.

Rusia a preluat pe 1 aprilie, pentru o lună, președinția prin rotație a Consiliului de Securitate al ONU, din care face parte ca membru permanent, cu drept de veto, alături de China, Franța, Marea Britanie și SUA.

Volodimir Zelenski a precizat că a vorbit, sâmbătă, timp de o oră, cu președintele Franței, Emmanuel Macron, despre „situația de pe front, interacțiunea noastră politică, modul în care avansăm în implementarea soluției ucrainene pentru pace”.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a numit președinția rusă a Consiliului de Securitate o „palmă pe față a comunității internaționale”. Ucraina a cerut încă din decembrie eliminarea Rusiei din Consiliu, pe motiv că aceasta ocupă, de fapt, locul care fusese alocat Uniunii Sovietice.

SUA au explicat că nu există nicio modalitate legală de a exclude Rusia din Consiliul de Securitate sau din Organizația Națiunilor Unite.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG