Linkuri accesibilitate

Președintele Ucrainei poartă un pistol și ar fi luptat până la moarte dacă rușii ar fi ajuns în biroul său


Președintele Volodimir Zelenski în prima zi a invaziei ruse. În cursul dimineții fusese ultima dată când a purtat un costum. 22 februarie 2022, Kiev
Președintele Volodimir Zelenski în prima zi a invaziei ruse. În cursul dimineții fusese ultima dată când a purtat un costum. 22 februarie 2022, Kiev

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat într-un interviu pentru televiziunea 1+1 că poartă un pistol și ar fi luptat până la moarte, dacă la începutul invaziei, planurile Rusiei de a lua Kiev-ul cu asalt i-ar fi adus pe militarii ruși până la sediul președinției, transmite Reuters.

„Știu să folosesc o armă. Vă puteți imagina (un titlu de genul) «Președintele Ucrainei este luat captiv de ruși?» Ar fi fost o rușine", a spus Zelenski.

În primele zile după invazia din 24 februarie 2022, oficialii ucraineni au declarat că unități ale serviciilor de informații ale Rusiei au încercat să pătrundă în Kiev, dar au fost învinse și nu au reușit să ajungă pe strada Bankova din centru, unde se află birourile prezidențiale.

Alte unități ale Rusiei au lansat atunci un atac la periferia Kievului, dar nu au putut avansa. Oficialii au menționat, de asemenea, mai multe încercări de sabotaj nereușite în interiorul orașului.

„Cred că dacă ar fi intrat în sediul administrație, noi nu am fi aici”, a spus Zelenskii. „Nimeni nu ar fi fost luat prizonier pentru că aveam o apărare foarte serios pregătită a străzii Bankova. Am fi fost acolo până la ultimul dintre noi”.

Întrebat dacă poartă un pistol și a exersat cum să îl folosească, președintele Ucrainei a răspuns că a făcut-o. El a respins sugestia că ar fi folosit arma pentru a-și lua propria viață, astfel încât să nu fie capturat.

„Nu, nu, nu. Nu este (ca să împușc) eu însumi. Cu siguranță e pentru a răspunde unui atac", a spus el.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG