Linkuri accesibilitate

Zelenski: faptele de corupție pe timp de război să fie considerate acte de trădare


Ilustrație generică în care apar statuia justiției Themis, Constituția și ciocanul judecătoresc, cu un steag ucrainean în spate.

Corupția poate fi asimilată trădării în timp de război, spune președintele Ucrainei. Astfel, Volodimir Zelenski va cere Radei de la Kiev să crească pedepsele. „Ne apropiem rapid de punctul în care alegera va fi: noi sau ei”, a completat un alt oficial ucrainean.

„Legislatorilor ucraineni le vor fi oferite propunerile mele de a echivala corupția cu înalta trădare pe timp de război”, a declarat președintele Ucrainei, într-un interviu televizat difuzat în weekend.

„Cred că Parlamentul va primi (proiectul) în următoarea săptămână și apoi mingea este în terenul lui”, a spus Zelenski.

El adaugă că înțelege că astfel de prevederi nu pot fi permanente, dar că „pe timp de război, cred că vor ajuta”.

Cei găsiți vinovați trebuie să se confrunte cu justiția, spune Zelenski, dar „nu cu un pluton de execuție”, deoarece Ucraina construiește o societate democratică și are nevoie de sisteme menite să oprească corupția.

„Acesta nu este stalinism. Dacă există dovezi, persoana respectivă trebuie să ajungă în spatele gratiilor”, a subliniat el.

La începutul lunii august, Volodimir Zelenski i-a demis pe toți șefii centrelor regionale de recrutare militară din Ucraina.

Pe 11 august, președintele ucrainean spunea că o revizuire a centrelor de recrutare a dezvăluit mai multe probleme, precum abuz profesional, îmbogățire ilegală ori transportarea peste graniță a bărbaților eligibili pentru recrutare, în ciuda interdicției pe timp de război.

„Acest sistem ar trebui să fie condus de oameni care știu exact ce este războiul și de ce cinismul și mita în timpul războiului reprezintă trădare”, declara el la acea dată.

Duminică, vicepremierul Irina Vereșciuk a făcut, de asemenea, comentarii cu privire la lupta împotriva corupției în Ucraina.

Factorii externi și interni au însemnat că supraviețuirea statului începe să depindă de capacitatea Ucrainei de „a distruge cu adevărat corupții ca grup social. Ne apropiem rapid de punctul în care va fi noi sau ei”, a declarat ea pe Telegram.

Ucraina se află pe locul 116 din 180 de țări în clasamentul Indexul de percepție a corupției realizat de Transparency International în 2022. Țara a urcat doar o treaptă față de 2021.

Articol scris cu ajutorul relatărilor Reuters.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG