Linkuri accesibilitate

Zelenski i-a demis pe șefii recrutării militare din cauza scandalului mitei de pe front


Președintele Volodimir Zelenski a mai demis, de-a lungul timpului, mai mulți oficiali ucraineni.

Volodimir Zelenski a anunțat demiterea tuturor șefilor centrelor regionale de recrutare militară din Ucraina, în cea mai recentă campanie de eradicare a corupției, după ce oficialii au fost acuzați că au luat mită de la cei care doreau să evite frontul.

Președintele ucrainean descrie luarea de bani de la persoanele care vor să evite recrutarea ca fiind o formă de trădare

Într-un moment în care armata țării are nevoie de noi recruți, președintele ucrainean a descris luarea de bani de la persoanele care doreau să evite recrutarea ca fiind o formă de trădare.

„Acest sistem ar trebui să fie condus de oameni care știu exact ce este războiul și de ce cinismul și mita în timpul războiului reprezintă trădare", a spus el într-o declarație video.

„În schimb, soldații care au experimentat frontul sau care nu pot fi în tranșee pentru că și-au pierdut sănătatea, și-au pierdut membrele, dar și-au păstrat demnitatea sunt cei cărora li se poate încredința acest sistem de recrutare"


Zelenski, care a fost ales în 2019 pe baza promisiunii că va curăța corupția endemică din țară, a încercat în ultimele luni să conteste personal și public astfel de practici.

În ianuarie, el l-a demis pe adjunctul ministrului Infrastructurii, Vasil Lozinski, acuzat de deturnare de fonduri, iar unii din cercul său cel mai apropiat au părăsit guvernul.

Săptămâna trecută, el a denunțat, de asemenea, „practicile revoltătoare" ale unora dintre cei implicați în recrutarea militară, după ce s-a descoperit, în mod inexplicabil, că un oficial din regiunea sudică Odesa a dobândit economii de 5 milioane de dolari și o proprietate în Spania.

Există 112 proceduri penale în curs de desfășurare împotriva unor funcționari ai birourilor de înrolare militară. Zelenskiy a declarat că există dovezi că „unii au luat numerar, alții au luat criptomonede".

„Cinismul este același peste tot", a spus el. „Îmbogățire ilicită, legalizarea fondurilor obținute ilegal, beneficii ilegale, transfer ilegal de persoane pasibile de serviciu militar peste graniță".

Comandantul-șef al Ucrainei, generalul Valerii Zaluzhnyi, a primit ordin de la Zelenskiy să angajeze noi șefi ai centrelor teritoriale de recrutare, candidații urmând să fie supuși unor verificări din partea serviciului de securitate.

„Fiecare comisar militar care face obiectul unor proceduri penale va fi tras la răspundere", a declarat Zelenskiy.

Comisarii militari concediați și alți oficiali în privința cărora nu au fost găsite dovezi de infracțiuni sau încălcări, dacă vor să-și dovedească nevonivăția, ar trebui să meargă pe front."

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG