El a mai spus că președintele Vladimir Putin nu a răspuns la invitația sa de a purta discuții.
Zelenski spune că țara sa este pregătită pentru un atac rusesc. „Ne vom apăra”, a declarat el într-un discurs televizat transmis târziu în noapte.
Președintele ucrainean spune că o invazie rusească „ar putea fi începutul unui mare război pe continentul european”, transmite CNN.
Zelenski spune că, în acest moment, Rusia are „aproape 200.000 de soldați la granițele Ucrainei și mii de vehicule de luptă”.
El a vorbit în rusește pentru a se „adresa cetățenilor ruși, ca cetățean al Ucrainei”.
„Ascultați-ne. Poporul ucrainean vrea pace. Autoritățile ucrainene vor pace", a spus el.
Referindu-se la soldații ruși dislocați de-a lungul granițelor Ucrainei, Zelenski a spus că Moscova a aprobat „pasul lor înainte spre teritoriul unei alte ţări. Iar acest pas ar putea fi începutul unui mare război pe continentul european", a adăugat el.
Zelenski a respins, de asemenea, sugestiile oficialilor ruși că ar fi dat ordin pentru a începe o ofensivă în regiunea Donbas din estul Ucrainei.
Ucraina a intrat în stare de urgență la miezul nopții.
Consiliul de Securitate al ONU, reuniune de urgență
Consiliul de Securitate al ONU se va întruni în această noapte într-o reuniune de urgență, anunță CNN.
Întrunirea va avea loc la 21.30 ora SUA (4.30, ora României) pentru a discuta despre criza din Ucraina.
Întrunirea are loc după cea din timpul zilei în care secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat la sesiunea Adunării Generale că lumea se confruntă cu „un moment de pericol”.
„Este timpul pentru reținere, rațiune și dezescaladare. Nu există loc pentru acțiuni și declarații care ar duce această situație periculoasă peste abis”, a spus el, solicitând o încetare imediată a focului în estul Ucrainei.
Consiliul de Securitate este compus din cei cinci membri permanenți - China, Rusia, Franța, Marea Britanie și SUA - și alte 10 țări rotative.
În prezent, ceilalți membri sunt Albania, Brazilia, Gabon, Ghana, India, Irlanda, Kenya, Mexic, Norvegia și Emiratele Arabe Unite.
Deconectare de la sistemul energetic rusesc
Sistemul energetic ucrainean s-a deconectat total de la sistemele energetice din Rusia și Belarus și funcționează independent, a anunțat spus compania Ukrenergo, citată de Tass.
„Sistemul energetic al Ucrainei este deconectat de la sistemele energetice ale Rusiei și Belarusului și va trece în modul de sine stătător în ultimele zile pentru a testa sistemul pentru viitoarea conectare la rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie (ENTSO-E)”, a declarat compania.
Deconectarea fusese anunțată din timp, ca urmare a intenției Ucrainei de a trece de la sistemul sovietic de interconectare la cel european, dar mișcarea are loc într-un context în care se vorbește de invazia rusească.
În cea mai înfricoșătoare evaluare de până acum, Pentagonul a declarat miercuri că 80% din cei 190.000 de militari sunt acum în poziții de luptă și că un asalt militar la scară largă este, cel mai probabil, iminent.
„Sunt gata de plecare”, a declarat reporterilor John F. Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, citat de New York Times.
SUA la ONU: Riscăm o criză umanitară - 5 milioane de refugiați
Statele Unite au avertizat miercuri, la Adunarea Generală a ONU, că invadarea Ucrainei ar putea duce la strămutarea a circa cinci milioane de refugiați.
„Dacă Rusia va continua pe această cale, ar putea – conform estimărilor noastre – să creeze o nouă criză a refugiaților, una dintre cele mai mari cu care se confruntă lumea astăzi”, a declarat miercuri ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.
Două convoaie cu echipamente militare fără însemne identificabile se îndreptau miercuri spre Donețk, dinspre Rusia, scrie Reuters care citează martori oculari.
Unul din convoaie includeau nouă tancuri și un vehicul de luptă de infanterie, în timp ce celălalt era format din camioane și cisterne cu combustibil.
Mercenari ruși din Siria și Libia, infiltrați în Ucraina
Pe de altă parte, mercenari ruși, cu experiență în Siria și Libia, au trecut în aceste zile în teritoriile controlate de separatiștii ruși din Ucraina, spun oficialii europeni, citați de The New York Times.
Mercenarii, aproximativ 300, sunt alături de grupul paramilitar rus Wagner și au ajuns în enclavele separatiste Donețk și Luhansk îmbrăcați în haine civile, potrivit oficialilor europeni.
Serviciile occidentale de informații i-au urmărit părăsind Libia și Siria și sosind în Crimeea controlată de ruși, de unde s-au infiltrat în teritoriile rebele, a spus unul dintre oficiali.
Ucraina a declarat miercuri stare de urgență și le-a spus cetățenilor săi din Rusia să plece din țară, timp în care Moscova a început să-și evacueze ambasada sa de la Kiev, alimentând astfel temerile ucraineninlor că urmează un atac militar rusesc total.
Intoxicările presei ruse
Presa rusă susține că Ucraina este pe cale să lanseze o ofensivă împotriva teritoriilor separatiste susținute de Rusia în Donbas, dar Ucraina neagă orice intenție.
Este încă un fals pretext, atrag atenția oficialii occidentali, pentru ca Rusia să poată justifica invadarea Ucrainei.
Bombardamentele s-au intensificat la linia de contact din estul Ucrainei, unde președintele rus Vladimir Putin a recunoscut săptămâna aceasta independența a două regiuni rebele susținute de Moscova și a ordonat desfășurarea trupelor ruse ca „acționari ai păcii”.
Un oficial american a declarat că forțele ruse sunt „cât se poate de pregătite” pentru un atac.
„A prezice următorul pas al Rusiei, al separatiștilor sau al deciziilor personale ale președintelui rus – nu pot”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Starea de urgență de 30 de zile ar putea duce la restricționarea libertății de mișcare, dar și la restricții impuse presei, potrivit unui proiect de text care trebuie aprobat de parlament. Restricțiile vor intra în vigoare de joi.
Guvernul ucrainean a anunțat, de asemenea, convocarea rezerviștilor și serviciul militar obligatoriu pentru toți bărbații între 18 și 60 de ani.
Paginile guvernului și instituțiilor ucrainene s-au confruntat în ultimele săptămâni cu o serie de atacuri cibernetice, iar miercuri au fost înregistrate întreruperi în furnizarea internetului, puse tot pe seama atacurilor cibernetice, motiv pentru care au fost din nou offline.
Site-urile parlamentului, guvernului și ministerului de Externe al Ucrainei au fost, de asemenea, afectate.
Moscova neagă planificarea unei invazii și a descris avertismentele drept isterie anti-rusească, dar nu a luat nicio măsură pentru a-și retrage trupele dislocate de-a lungul frontierelor Ucrainei.
Miercuri, steagul Rusiei de la ambasada sa din Kiev a fost coborât, după ce sediul ambasadei a început să fie evacuat.