Linkuri accesibilitate

Zelenski așteaptă „decizii puternice” de la întâlnirea liderilor apărării, din Germania


Volodimir Zelenski este optimist că partenerii vestici ai Kievului vor lua o decizie favorabilă de trimitere de tancuri Leopold Ucrainei.
Volodimir Zelenski este optimist că partenerii vestici ai Kievului vor lua o decizie favorabilă de trimitere de tancuri Leopold Ucrainei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski așteaptă „decizii puternice” din partea liderilor apărării din NATO și alte țări care se reunesc vineri în Germania. Cel mai fierbinte subiect este trimiterea de tancuri Leopard 2 Ucrainei.

Volodimir Zelenski spune că se așteaptă la decizii importante din partea liderilor apărării din NATO și ai celorlalți parteneri vestici cu privire la sprijinirea Ucrainei cu tancuri Leopard, transmite Reuters.

Întâlnirea, la care participă și secretarul american al apărării, Lloyd Austin, va avea loc la baza aeriană Ramstein din Germania.

Zelenski a subliniat în discursul său de joi seară că președintele Comisiei Europene, Charles Michel, prezent la Kiev, a transmis un mesaj clar cu privire la importanța trimiterii de către partenerii vestici a tancurilor Leopard Ucrainei.

„Coaliția relevantă de parteneri pe această temă s-a format deja, așteptăm acum decizia unei capitale europene pentru a activa 'lanțul' de cooperare în materie de tancuri”, a spus Zelenski, cu trimitere la decizia așteptată din partea Berlinului pe acest subiect.

Finlanda și Polonia au anunțat că vor trimite tancuri Leopard Ucrainei, dacă și Germania va lua o astfel de decizie.

Germania, care are drept de veto pe o astfel de decizie, s-a arătat rezervată cu privire la trimiterea de tancuri Leopard 2 Ucrainei, de teamă ca asta să nu constituie o provocare la adresa Rusia.

Tanc Leopard 2, la un exercițiu demonstrativ în Germania.
Tanc Leopard 2, la un exercițiu demonstrativ în Germania.

Moscova a trimis în repetate rânduri că trimiterea în continuare de armament Kievului va prelungi războiul.

Pe de altă parte, cancelarul Germaniei Olaf Scholz ar fi declarat, într-un cadru informal, că Germania va trimite astfel de echipament Ucrainei dacă și SUA va trimite tancuri Abrams Kievului, potrivit unei surse guvernamentale citate de Reuters.

Le reuniunea de vineri din Germania participă și secretarul de stat american Lloyd Austin, care a declarat că îi va „presa pe germani” să permită transferul tancurilor Leopard în Ucraina; asta pentru a oferi „capacitatea într-un moment crucial” de a contracara orice potențială ofensivă de primăvară a Rusiei, a declarat miercuri un înalt oficial american al apărării pentru CNN.

„Suntem foarte optimiști că vom face progrese în această cerință până la sfârșitul săptămânii”, a spus oficialul american.

În același timp, liderii vestici sunt preocupați în a găsi o balanță între sprijinul militar oferit Ucrainei, care să îi întărească puterea de apărare, dar nu pentru a ataca Rusia or a atrage NATO în conflict cu Moscova, nota Reuters într-o analiză anterioară.

XS
SM
MD
LG