Linkuri accesibilitate

SUA, „optimiste” că Germania va trimite Ucrainei tancuri Leopard. Olaf Scholz pune condiții


SUA și Germania negociază pentru trimiterea de tancuri Leopard în Ucraina.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, îi va „presa pe germani” să permită transferul tancurilor Leopard în Ucraina pentru a oferi „capacitatea într-un moment crucial” de a contracara orice potențială ofensivă de primăvară a Rusiei, a declarat miercuri un înalt oficial american al apărării pentru CNN.

„Suntem foarte optimiști că vom face progrese în această cerință până la sfârșitul săptămânii”, a spus oficialul american.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, se află în Germania, unde urmează să se întâlnească cu ministrul german al apărării înainte de a convoca vineri o întâlnire a Grupului de contact pentru Ucraina, în cadrul căruia va discuta despre ajutorul pentru Ucraina cu aproximativ 50 de țări și organizații.

„Într-adevăr deschidem ușa pentru a crea această capacitate într-un moment crucial. Antrenăm forțele ucrainene. Acum au nevoie de capacitatea reală, de tancuri și de aceea ne concentrăm cu adevărat asupra acestui lucru", a declarat oficialul american pentru CNN.

Olaf Scholz: Nu mergem niciodată singuri

Germania a dat de înțeles că are o anumită reținere pentru a aproba transferul tancurilor Leopard în Ucraina. Țări precum Polonia și Finlanda, și-au declarat în mod deschis disponibilitatea de a trimite tancuri Leopard în Ucraina.

Miercuri, presa germană a scris că Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, este dispus să permită ca tancurile de luptă Leopard să fie livrate Ucrainei în anumite condiţii, după cum a informat agenția dpa.

Scholz a menţionat clar, într-o conversaţie telefonică cu preşedintele american Joe Biden, că Germania ar putea livra aceste tancuri doar dacă SUA, la rândul lor, vor pune la dispoziţie Ucrainei principalele lor tancuri de luptă Abrams, potrivit unui articol apărut în Suddeutsche Zeitung și preluat de Agerpres.

Cancelarul Scholz ar dori ca Europa şi SUA să ofere Ucrainei tancuri de luptă împreună, astfel încât Kremlinul să nu poată diviza NATO, după cum scrie presa germană.

„Nu mergem niciodată singuri, pentru că acest lucru este necesar într-o situație foarte dificilă ca aceasta”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz.

Tot miercuri, un înalt oficial al Pentagonului a declarat că SUA urmăresc să întrerupă dinamica războiului de uzură şi a liniilor de front aproape îngheţate din Ucraina cu capacităţile militare nou anunţate care vor da un nou impuls bătăliei Kievului împotriva forţelor ruse, după cum a transmis Reuters.

CNN a arătat că înaltul oficialul american, Colin Kahl, care tocmai s-a întors dintr-o vizită la Kiev, a spus că Pentagonul nu este încă pregătit să răspundă cererilor Kievului privind furnizarea de tancuri Abrams.

„Pur şi simplu nu cred că a sosit momentul. Tancul Abrams este un echipament foarte complicat. Este scump. Este greu să te antrenezi. Are un motor de avion cu reacţie", a spuse Kahl.

Jens Stoltenberg cere mai mult sprijin militar pentru Ucraina

Aflat la Davos, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că Ucraina are nevoie de o „creștere semnificativă” a armelor într-un moment crucial al invaziei Rusiei, iar un astfel de sprijin este singura cale către o soluție pașnică negociată, relatează Reuters.

„Acesta este un moment crucial în război și este necesară o creștere semnificativă a sprijinului pentru Ucraina”, a declarat Stoltenberg pentru Reuters într-un interviu acordat la Forumul Economic Mondial de la Davos.

„Dacă vrem o soluție pașnică și negociată mâine, trebuie să oferim mai multe arme astăzi”.

Întrebat despre problema tancurilor Leopard de fabricație germană – care ar necesita aprobarea Berlinului înainte de a fi exportate din Polonia sau Finlanda – Stoltenberg a spus că există un „dialog constant” între aliați.

SUA urmează să finalizeze un ajutor militar de 2,5 miliarde de dolari pentru Ucraina, care include un prim transport de vehicule de luptă Stryker, potrivit CNN. Însă, nu este de așteptat ca acest ajutor să includă tancuri sau rachete cu rază lungă de acțiune cerute de Kiev.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru lucrează în presă din 2001. Primele articole le-a publicat în România Liberă, ziar în redacția căruia a lucrat în primii trei ani ai carierei. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, DIGI 24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. Din ianuarie 2021, Andreea este Senior Correspondent în echipa Europei Libere România. 

Unirea Principatelor. Iași 2023
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:38 0:00
XS
SM
MD
LG