Linkuri accesibilitate

Volodimir Zelenski propune ţărilor balcanice să colaboreze cu Ucraina în producţia de arme şi muniţii


Albania. Președintele Volodimir Zelenski participa la o conferință de presă alături de premierul albanez Edi Rama pe 28 februarie 2024.
Albania. Președintele Volodimir Zelenski participa la o conferință de presă alături de premierul albanez Edi Rama pe 28 februarie 2024.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat miercuri în capitala albaneză Tirana asupra crizei de muniţii cu care se confruntă Ucraina în faţa agresiunii ruse.

El le-a propus statelor din Balcani să colaboreze cu ţara sa în producţia militară comună, relatează agenţia EFE.

„Peste 500 de companii din Ucraina lucrează în industria de apărare, dar nu este suficient. Avem probleme cu muniţiile”, a spus Zelenski în deschiderea unui summit cu statele din sud-estul Europei desfăşurat în Albania.

De aceea suntem interesaţi să colaborăm cu voi în producţia comună de arme şi muniţii. Dorim de asemenea să organizăm un summit separat dedicat producţiei de muniţii împreună cu ţările din Balcani", a explicat el.

Zelenski a mai spus că preşedintele Vladimir Putin „trebuie să piardă" războiul, pentru că „aceasta este baza securităţii în Europa".

La rândul său, premierul albanez, Edi Rama, a cărui ţară a furnizat Ucrainei arme şi muniţii de când a început războiul cu Rusia, a cerut mai mult ajutor militar şi financiar pentru Ucraina. „Nu putem permite ca Rusia să câştige şi Ucraina să piardă", a indicat şeful guvernului albanez.

„Putin a vrut să şteargă Ucraina de pe harta lumii în câteva zile, dar nu a reuşit (...) Supravieţuirea Ucrainei depinde de sprijinul militar şi financiar. Acesta nu trebuie amânat din raţiuni politice interne şi nici de birocraţie", a continuat premierul albanez.

La reuniune mai participă preşedinţii Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, Muntenegrului, Jakov Milatovic, Serbiei, Aleksandar Vucic, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, şi cea kosovară, Vjosa Osmani, premierii din Bosnia-Herzegovina, Bojana Kristo, şi Croaţia, Andrej Plenkovic, precum şi comisarul european pentru extindere, Oliver Varhely.

Summitul abordează implicaţiile războiului din Ucraina asupra regiunii balcanice şi ajutorul pe care această regiune îl poate oferi Kievului, inclusiv sprijinul militar.

Serbia, participantă la summit, nu s-a aliniat sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei, dar preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, s-a întâlnit de mai multe ori cu Zelenski în marja unor conferinţe internaţionale.

Ucraina se bazează foarte mult pe aprovizionarea cu arme și muniții de la aliații săi occidentali, în principal din Statele Unite, pentru a rezista atacurilor din ce în ce mai intense ale forțelor ruse, care au superioritate în forță de muncă și muniție.

Trupele ucrainene au fost forțate recent să se retragă din unele dintre pozițiile lor defensive din est, pentru că un pachet critic de ajutor militar al SUA în valoare de 61 de miliarde de dolari rămâne blocat în Camera Reprezentanților condusă de republicani.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG