Linkuri accesibilitate

Zelenski: al treilea sistem german Patriot a ajuns în Ucraina


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski la o zonă de antrenament militar din nord-estul Germaniei, unde militarii ucraineni sunt antrenați pe sistemul „Patriot”. 11 iunie 2024.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski la o zonă de antrenament militar din nord-estul Germaniei, unde militarii ucraineni sunt antrenați pe sistemul „Patriot”. 11 iunie 2024.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat sosirea în Ucraina a unui nou sistem german de apărare aeriană Patriot.

Ucraina și-a consolidat apărarea aeriană împotriva atacurilor rusești cu un alt sistem german Patriot, a spus președintele Volodimir Zelenski în discursul său de duminică seara, transmite dpa.

„Desigur, mai sunt multe de făcut, iar protecția nu este în niciun caz garantată, dar este totuși un câștig pentru Ucraina”, a declarat președintele Ucrainei.

Germania a furnizat până acum trei sisteme de apărare aeriană Patriot, de producție americană, iar cel de-al treilea, spune președintele ucrainean, este gată să fie desfășurat.

La summitul NATO de la Washington, președintele SUA, Joe Biden, a anunțat că un grup de țări, printre care și România, alături de SUA, Olanda și Italia, va trimite Ucrainei noi echipamente de apărare antiaeriană, inclusiv patru sisteme Patriot.

Statele Unite au trimis deja Ucrainei două sisteme de rachete Patriot.

Unii aliați europeni au fost reticenți să renunțe la propriile sisteme de apărare aeriană, deoarece se tem, la rândul lor, de posibilele amenințări din partea Rusiei.

Volodimir Zelenski a cerut insistent statelor occidentale să furnizeze mai multe sisteme de apărare Patriot care să contracareze mai ales atacurile aeriene rusești asupra infrastructurii energetice și asupra țintelor civile.

De asemenea, sistemele Patriot, a spus președintele Zelenski, vor împiedica avioanele rusești să se apropie prea mult de Ucraina pentru a lansa bombele planor. Asta în condițiile în care, spune el, Rusia lansează 3.000 de astfel bombe pe lună asupra Ucrainei.

Volodimir Zelenski a spus recent că pentru a-și proteja cel mai eficient spațiul aerian, Ucraina ar avea nevoie de 25 de sisteme Patriot. Deocamdată nu se știe cu exactitate câte sisteme au fost livrate până în prezent.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG