Linkuri accesibilitate

Volodimir Zelenski, despre eșecul contraofensivei: Rusia știa unde vom ataca. Planurile erau pe masa Kremlinului înainte de a începe


Președintele Volodimir Zelenski vizitează linia frontului din regiunea Harkov.
Președintele Volodimir Zelenski vizitează linia frontului din regiunea Harkov.

Planurile ucrainene de contraofensivă au fost transmise Rusiei înainte chiar de începerea operațiunii, spune președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Zelenski a spus că operațiunea a fost condamnată la eșec dinainte de a începe și că nu doar lipsa de arme și de echipament au dus la eșecul operațiunii militare ucrainene din 2023, ci și faptul că Rusia știa unde urma să atace Ucraina în marea contraofensivă.

„Rușii știau unde urma să atacăm”, a spus Zelenski într-un interviu acordat publicațiilor din trustul Axel Springer. „De unde au știut? Cum au obținut aceste informații? Nu pot să vă spun asta. Istoria va spune”, citat de Business Insider.

Zelenski a respins evaluarea despre contraofensivă, că ar fi fost un eșec, dar a recunoscut limitele ei. „Contraofensiva de anul trecut nu a fost atât de reușită. E adevărat că nu am obţinut rezultatul pe care ni l-am dorit”, a spus Zelenski adăugând că au fost „multe motive”.

Pe lângă faptul că Rusia a aflat din timp despre planurile Ucrainei, nici trupele ucrainene nu au fost „echipate corespunzător”, a spus Zelenski.

Într-o conferință de presă susținută la sfârșitul lunii februarie, Zelenski a spus că planurile Ucrainei erau „pe masa Kremlinului chiar înainte de începerea contraofensivei”.

În aceeași perioadă, șeful spionajului ucrainean, Kirilo Budanov, declara pentru CBC News că nu poate detalia problema, dar că are dovezi că Rusia cunoaște planurile contraofensivei.

Nu este clar cât de amplă a fost scurgerea de informații, dar Zelenski a spus că există planuri pentru o nouă contraofensivă în 2024. „Iar această ar trebui să aducă niște rezultate”, a spus Zelenski.

„Cu cât sunt mai puțini oameni care cunosc planurile armatei ucrainene, cu atât mai rapide vor fi victoria și rezultatul neașteptat pentru ruși”, a spus președintele ucrainean.

Kievul și-a lansat contraofensiva împotriva Rusiei în iunie 2023, cu întârziere, atât din cauza pregătirii armatei, dar și din cauza livrării cu întârziere a armelor furnizate de NATO și a pregătirii pentru folosirea lor.

Printre problemele care au dus la lipsa progresului în contraofensiva din 2023 au fost: lipsa soldaților cu experiență pe front, în condițiile în care mulți au fost blocați în bătălia de la Bahmut, apărarea fortificată a Rusiei, rețeaua extinsă de mine terestre, care au încetinit înaintarea trupelor pe front, lipsa tancurilor și a sprijinului militar acordat de Occident.

Contraofensiva ucraineană a încercat să împingă frontul rusesc prin Zaporojie, în sudul Ucrainei, și să dividă forțele rusești în apropiere de Marea Azov, luptând în același timp spre est, spre Donețk și malul estic al râului Nipro, dar niciunul dintre eforturi nu a fost eficient.

Se spune că Ucraina a ocupat doar aproximativ 300 de kilometri din teritoriu în 2023.

Raportările anterioare au arătat că conducerea militară ucraineană dorea o contraofensivă îndrăzneață, dar Ucraina nu a putut obține sprijinul scontat de la partenerii occidentali, în special SUA.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG