Linkuri accesibilitate

Zelenski, în prima linie a frontului după turul lui Putin în regiunile ocupate


Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în timpul vizitei sale la Donețk - 18 aprilie 2023
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în timpul vizitei sale la Donețk - 18 aprilie 2023

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat linia de est a frontului, unde au avut loc lupte grele, a anunțat marți biroul președintelui, la doar câteva ore după ce Kremlinul a susținut că președintele rus Vladimir Putin a descins în regiunile ucrainene parțial ocupate, Herson și Luhansk.

Zelenski a vizitat pozițiile armatei ucrainene din Avdiivka, care, împreună cu Bahmut și Mariinka, au reprezentat punctul central al ofensivei rusești timp de câteva luni, unde au întâmpinat o rezistență acerbă din partea forțelor ucrainene, transmite biroul prezidențial de la Kiev.

Zelenski s-a întâlnit cu soldații ucraineni, le-a mulțumit pentru serviciul lor și le-a oferit premii militare, a transmis biroul său.

Anunțul a venit la doar câteva ore după ce Kremlinul a declarat că președintele Vladimir Putin a vizitat sediul militar rus de la Herson și Luhansk.

„Președintele efectuează inspecții la sediul militar și primește informații actualizate la fața locului despre progresul operațiunii militare speciale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, jurnaliștilor, folosind termenul prin care Moscova își justifică invadarea Ucrainei.

Consilierul prezidențial ucrainean Mikhailo Podoliak a declarat pe Twitter că Putin se afla în turneu în „teritoriile ocupate și ruinate pentru a se bucura pentru ultima oară de crimele slujitorilor săi”.

Kremlinul a difuzat, de asemenea, imagini în care se presupune că Putin primește rapoarte de la comandanții militari din zona Herson controlată de ruși, înainte de a călători cu elicopterul la sediul Gărzii Naționale Ruse din regiunea Luhansk.

Rusia a anunțat în septembrie anexarea regiunilor ucrainene Herson, Luhansk, Donețk și Zaporojie pe care Moscova le controlează doar parțial, într-un demers considerat ilegal de cea mai mare parte a lumii.

Filmările lansate de Kremlin nu au putut fi verificate în mod independent.

Deși vizita a fost prezentată ca ar fi avut loc în a doua zi de Paște, unele înregistrări îl arată pe Putin în compania a trei șefi militari în timp ce spune „acum va fi Paştele”, punând sub semnul întrebării descinderea sa luni.

Agenția de presă ucraineană Unian a speculat că, cel mai probabil, Putin a fost înainte de Paște și că a făcut filmarea publică după Înviere din motive de siguranță personală.

Peskov le-a spus jurnaliștilor că președintele a făcut călătoria pe 17 aprilie, deși în videoclipul original de la Kremlin, potrivit publicației Agentsvo, Putin a putut fi văzut și auzit spunând că Paștele Ortodox, sărbătorit pe 16 aprilie, „va” să vină. Cu toate acestea, cuvântul „va” pare să fi fost editat ulterior din filmare.

„A fost ieri”, a insistat Peskov într-o declarație dată jurnaliştilor pe 18 aprilie. „Adevărul este că Paștele nostru durează 40 de zile și continuăm să-l sărbătorim, acum avem săptămâna Paștelui”.

Pe frontul de luptă, forțele ruse au folosit avioane pentru a declanșa noi atacuri asupra pozițiilor ucrainene din regiunea Donețk de est, a declarat armata ucraineană pe 18 aprilie.

Bombardamentele asupra Luhanskului și Hersonului au ucis mai mulți civili și au provocat daune mari infrastructurii, potrivit oficialilor regionali.

În ultimele 24 de ore, armata ucraineană a respins peste 70 de atacuri inamice asupra localităților Bahmut și Mariinka, care rămân epicentru al ostilităților, a spus Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei în raportul său zilnic.

Bătălia pentru Bahmut, în special, s-a transformat într-una dintre cele mai sângeroase din invazia rusească în Ucraina, ambele părți suferind pierderi grele.

În regiunea Lugansk, bombardamentele rusești au ucis cel puțin trei persoane și au rănit una în satul Novoiehorivka, a declarat șeful administrației militare regionale, Artem Lisohor, pe 18 aprilie.

Lisohor a spus că în ultimele zile forțele rusești au folosit în mod continuu avioane pentru a bombarda așezările eliberate din zonă.

În regiunea Herson, o persoană a fost ucisă și alte câteva au fost rănite de bombardamentele rusești, potrivit lui Oleg Prokudin, șeful administrației militare regionale.

Cu relatări ale Reuters, AP și dpa.
XS
SM
MD
LG