Linkuri accesibilitate

Zelenski cere avioane de luptă Parlamentului britanic: „Dați-ne aripi pentru a ne proteja libertatea”


 Volodimir Zelenski s-a adresat miercuri, în engleză, parlamentului britanic, „în numele fiecărui tată și al fiecărei mame care își așteaptă fiii și fiicele înapoi acasă de la război” și al „războinicilor Ucrainei, ai apărătorilor cerului” și a cerut avioane de luptă.
Volodimir Zelenski s-a adresat miercuri, în engleză, parlamentului britanic, „în numele fiecărui tată și al fiecărei mame care își așteaptă fiii și fiicele înapoi acasă de la război” și al „războinicilor Ucrainei, ai apărătorilor cerului” și a cerut avioane de luptă.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a făcut miercuri un apel ferm către guvernul britanic să livreze avioane de luptă țării sale, într-un discurs istoric susținut în fața ambelor camere ale Parlamentului britanic, la Westminster Hall.

Volodimir Zelenski s-a adresat în engleză parlamentului britanic, „în numele fiecărui tată și al fiecărei mame care își așteaptă fiii curajoși și fiicele curajoase înapoi acasă de la război” și al „războinicilor Ucrainei, ai apărătorilor cerului, recruților și tuturor celor care sunt în prima linie a frontului”.

El le-a mulțumit parlamentarilor britanici pentru sprijinul acordat încă din primele clipe în războiul țării sale, invadate de Rusia. Într-un discurs adresat, la Westminster Hall, membrilor Camerei Comunelor și Camerei Lorzilor, președintele ucrainean a salutat „curajul” poporului și politicienilor britanici care au contribuit la formarea alianței internaționale în sprijinul țării sale.

El a spus că mesajul său către Regatul Unit este simplu: „Avioane de luptă pentru Ucraina - Aripi pentru libertate.”

Volodimir Zelenski, în fața ParlamentuluI britanic: Știm că Rusia va pierde acest război
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:54 0:00

Zelenski a spus că a vizitat ultima oară Marea Britanie în toamna anului 2020, înainte de invazia rusească în Ucraina, când a vizitat War Rooms de sub Whitehall, de unde Winston Churchill a condus Marea Britanie în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Zelenski a spus că atunci a simțit cum „curajul te duce prin cele mai inimaginabile greutăți, pentru a te răsplăti în sfârșit cu victorie”.

El s-a adresat direct fostului premier britanic, Boris Johnson, căruia i-a mulțumit personal pentru ajutorul acordat atunci când „pentru alții părea absolut imposibil”.

„Londra a fost alături de Kiev încă din prima zi. Din primele secunde și minute ale războiului. Marea Britanie ne-a întins mâna ca să ne ajute încă de când lumea nu știa cum să reacționeze. Boris, i-ai unit pe toți atunci când părea absolut imposibil. Mulțumesc.''

Regatul Unit merge alături de Ucraina către „cea mai importantă victorie a vieții noastre – o victorie asupra însăși ideei de război”, a spus Zelenski. El a spus că Ucraina și aliații săi au format o „adevărată coaliție de prieteni” și au obținut deja rezultate „remarcabile”.

Totodată, a cerut Regatului Unit să continue să impună sancțiuni pentru a priva Rusia de capacitatea de a-și finanța războiul împotriva Ucrainei. „Lumea are nevoie de leadership-ul tău, Marea Britanie, tot așa cum are nevoie de curajul ucrainean.”

El a felicitat Regatul Unit pentru ajutorul acordat în pregătirile pentru crearea unui tribunal special care să judece crimele de război comise de ruși și un mecanism special de compensare.

De asemenea, a mulțumit Marii Britanii pentru că a furnizat țării sale principalele tancuri de luptă, adresându-se primului ministru Rishi Sunak „pentru acest pas puternic defensiv”. Rachetele cu rază lungă de acțiune „ne vor permite să facem răul să se retragă complet din țara noastră”, a adăugat liderul ucrainean. ​

Referindu-se la întâlnirea pe care urmează să o aibă cu Regele Charles, ca la un „moment cu adevărat special”, a spus că îi va transmite Regelui recunoștința tuturor ucrainenilor pentru sprijinul acordat. „În Marea Britanie, Regele este pilot al forțelor aeriene. În Ucraina de astăzi, fiecare pilot al forțelor aeriene este un rege. Dați-ne aripi”, a spus Zelenski, care a îndemnat Regatul Unit să trimită avioane de luptă în Ucraina.

Într-un discurs presărat cu umor, el i-a dăruit lui Lindsay Hole, șef al Camerei Comunelor și membru al Parlamentului britanic din 1997, o casca unui pilot de vînătoare pe care acesta a scris „Avem libertate. Dă-ne aripile pentru a ne-o proteja”.

Volodimir Zelenski oferă casca celui mai bun aviator ucrainean șefului Camerei Comunelor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:35 0:00

„Sunt mândru de băieții din forțele noastre aeriene și v-am adus un cadou de la ei, dvs și Marii Britanii. Este casca unui pilot ucrainean adevărat. El este unul dintre cei mai de succes ași ai noștri și unul dintre „regii” noștri. Iar pe cască scrie: 'Avem libertate. Dă-ne aripi pentru a o proteja'. Am încredere că acest simbol ne va ajuta în viitoarea noastră coaliție, coaliția avioanelor. Și fac un apel la dvs și la întreaga lume în cuvinte simple, dar foarte importante: Dați-ne avioane de luptă pentru Ucraina, aripi pentru libertate!”

Zelenski a spus că are încredere că acest simbol va ajuta viitoarea „coaliție de avioane - aripi pentru libertate”.

„Vă mulțumesc pentru susținere. Când am plecat de la parlamentul britanic în urmă cu doi ani, v-am mulțumit pentru ceaiul englezesc delicios. Astăzi, voi părăsi parlamentul mulțumindu-vă tuturor în avans pentru avioanele britanice de luptă”, a încheiat Zelenski.

Discursul său a fost întâmpinat cu urale entuziaste.

La câteva ore, Downing Street a anunțat că prim-ministrul Rishi Sunak i-a cerut lui Ben Wallace, secretarul apărării, să afle ce avioane ar putea fi trimise Marea Britanie în Ucraina în viitor.

Marea Britanie va începe, de asemenea, să antreneze piloții ucraineni pentru a-i învăța cum să piloteze astfel de avioane în câteva săptămâni, deși miniștrii rămân sceptici cu privire la faptul dacă acest lucru se poate face suficient de repede pentru ca avioanele să fie utile în războiul împotriva Rusiei.

„Aceste piese de echipament militar sunt complex, perioada actuală de pregătire pentru piloții din Marea Britanie este de aproximativ cinci ani”, a spus un purtător de cuvânt din Downing Street.

Până acum, forțele aeriene ucrainene au căutat avioane F-16 fabricate în SUA sau poate Gripen-ul suedez ca tip de avion de luptă cu care ar putea să ajute Ucraina.

***

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a aterizat miercuri pe aeroportul Stansted, unde a fost așteptat de premierul britanic, Rishi Sunak.

Apoi a fost dus, într-un convoi escortat de poliție, la reședința din Downing Street a premierului Rishi Sunak, înainte de mesajul pe care l-a adresat în plenul parlamentului britanic.

Zelenski s-a îndreptat apoi la Palatul Buckingham, pentru o întâlnire cu regele Charles al III-lea.

Vizita surpriză a lui Zelenski în Marea Britanie – care nu a fost divulgată în prealabil – face tot mai posibilă și vizita, joi, la Bruxelles, unde se întrunesc liderii UE la reuniunea Consiliului European.

O notă nepublicată de pe ordinea de zi arată că Parlamentul European a decis marți ca joi să se organizeze o sesiune plenară de ultim moment, sugerând că Zelenski s-ar putea adresa eurodeputaților.

La summitul liderilor UE ar urma, printre altele, să se aprobe planul de pace în zece puncte al lui Zelenski, care cere retragerea tuturor trupelor rusești, restabilirea granițelor Ucrainei și un tribunal special pentru urmărirea penală a crimelor de război rusești.

Joi, liderii europeni urmează să-și exprime și sprijinul pentru „un summit cu formula de pace care vizează lansarea implementării [planului de pace]”, conform proiectului de agendă.

Documentul mai notează și că „Rusia nu și-a manifestat nicio dorință reală în ceea ce privește o pace echitabilă și durabilă”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG