Linkuri accesibilitate

Zetea: Numirea lui Oros la șefia spitalului din Baia Mare i-a fost impusă politic lui Tătaru


Alexandru Oros, numit de ministrul Nelu Tătaru la conducerea spitalului din Baia Mare

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a suspendat-o pe Sorina Pintea de la șefia spitalului din Baia Mare, după ce aceasta și-a retras zilele trecute demisia, și l-a numit manager al spitalului pe liberalul Alexandru Oros. Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea (PSD), critică numirea lui Oros, despre care a spus, într-o discuție purtată cu Europa liberă, că i-ar fi fost impusă politic lui Tătaru, cu care a discutat în urmă cu o zi, când i-a cerut chiar el suspendarea Sorinei Pintea și i-a propus numirea la conducerea spitalului a directorului medical, neurochirurgul Vasile-Ioan Pop, care a asigurat interimatul cât a fost Pintea demisionată și în concediu medical și inclusiv în cei doi ani cât aceasta a fost ministru PSD al Sănătății.

Gabriel Zetea (PSD), în subordinea căruia era spitalul, ca președinte al Consiliului Județean Maramureș, până la declararea stării de urgență și a emiterii ordonanței care a trecut spitalele în subordinea directă a ministrului Sănătății, spune că numirea lui Oros „nu are nimic în comun cu actul medical”, pentru că Oros nu doar că nu cunoaște spitalul, dar nu are nici competența de a soluțioana situația de criză în care se află țara din cauza pandemiei de coronavirus.

„În propunerea pe care v-am înaintat-o în cursul zilei de joi, 9 aprilie 2020, am considerat că ar fi oportun să asigurăm continuitea și să dispuneți numirea dr. Vasile-Ioan Pop în funcția de manager-interimar al Spitalului Județean din Baia Mare.

Dr. Vasile-Ioan Pop este director-medical al unității sanitare din anul 2013, a condus spitalul de fiecare dată când managerul în funcție a lipsit (chiar și în cei aproape doi ani de zile în care ec. Sorina Pintea a ocupat funcția de ministru al Sănătății), iar în ultima lună și jumătate, dr. Vasile-Ioan Pop a gestionat cu mult profesionalism atât partea medicală, cât și partea de management a Spitalului Județean din Baia Mare”, spune Zetea într-o scrisoare deschisă adresată vineri ministrului Nelu Tătaru.

„Prin contrast, numirea liberalului Alexandru Oros în funcția de nou manager al Spitalului Județean Baia Mare, nu se poate explica decât prin jocurile de putere ale unor oameni iresponsabili”, mai spune Zetea.

El atrage atenția că Oros că nu a mai activat în domeniu din 2016, când a plecat din sistem în condiții controversate, încheindu-și mandatul de manager al spitalului Municipal din Sighetu Marmației, incomparabil mai mic decât cel din Baia Mare, după ce controalele făcute de ministerul Sănătății la spitalul pe care-l conducea de un an au „scos la iveală deficiențe majore de administrare, spitalul din Sighet riscând, la acel moment, să fie retrogradat la un spital de nivelul V.”

Romania Order of the Minister of Health
Romania Order of the Minister of Health

Doi ani mai târziu, în mai 2016, controlul realizat de DSP Maramureș s-a soldat cu amenzi de 10.000 de lei pentru Spitalul Municipal Sighet, pentru că unitatea medicală nu folosea biocide la dezinfectare ci apă iar deșeurile periculoase erau depozitate în condiții improprii. Amenda, spune Zetea, nu a fost contestată de Oros.

În schimb, „sub conducerea medicală a dr. Vasile-Ioan Pop, Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare a ajuns, în anul 2015, în topul spitalelor publice din țară în ceea ce privește condițiile de cazare oferite pacienților, în urma acreditării CONAS. Baia Mare nu a devenit o a doua ”Suceava”, tocmai datorită unor măsuri preventive și a organizării extrem de eficiente”, mai spune Zetea.

„Am susținut Ministerul Sănătății și efortul național de testare a populației prin finanțarea în județul Maramureș a trei laboratoare de biologie moleculară și testare Covid-19, în condițiile în care Ministerul Sănătății a trimis doar 50 de măști FFP2 către spitalul care are, astăzi, 2000 de angajați.
Vă cer să vă reconsiderați poziția privind numirea lui Alexandru Oros în funcția de manager-interimar al celui mai important spital din Maramureș, care deservește pacienți din toată regiunea de Nord-Vest și să luați act de solicitarea Consiliului Județean Maramureș, ca Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare să fie condus, în continuare, de dr. Vasile-Ioan Pop. Înainte de a vă acuza de rea-intenție, prefer să cred că sunteți doar greșit informat de colegii din jurul dumneavoastră”, a spus Zetea în finalul scrisorii sale deschise.

Spitalul din Baia Mare a revenit în atenția publică după ce Sorina Pintea, anchetată pentru corupție, și-a retras demisia printr-o adresă remisă pe 5 aprilie consiliului județean Maramureș.

Zetea, deși PSD, a cerut joi suspendarea Sorinei Pintea de la conducerea spitalului, reclamând nevoia pe care spitalul o are în vremuri de criză de a fi gestionat de un profesionist al sistemului, propunându-l ca titular pe neurochirurgul Vasile-Ioan Pop, de altfel, director medical al spitalului.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG