Linkuri accesibilitate

Ziua #șîeu: Antreprenorii se solidarizează, PSD se activează și îl trimite pe ministrul Transporturilor, pe șantier, în Bacău


România are puțin peste 800 de kilometri de autostradă, rețeaua slabă de infrastructură fiind de nenumărate ori sursă de critici
România are puțin peste 800 de kilometri de autostradă, rețeaua slabă de infrastructură fiind de nenumărate ori sursă de critici

La protestul început de antreprenorul sucevean Ștefan Mandachi pentru construirea Autostrăzii Moldovei s-au raliat tot mai mulți antreprenori români și companii străine, care au criticat de multă vreme infrastructura deficitară a României.

UPDATE: Câteva sute de angajați din clădirile de birouri din sudul Bucureștiului au decis să se alăture protestului inedit al antreprenorului sucevean Ștefan Mandachi. Purtând tricouri inscripționate cu #șîeu, la ora 15, angajații au oprit calculatoarele și au coborât pe platoul din fața clădirii. Unii sunt din Moldova și se plângeau cât este de greu drumul din Capitală înapoi spre casă. Alții, spun că și-ar dori pur și simplu orașe mai bine conectate în România. Toți speră ca protestul lor să fie auzit și de reprezentanții Guvernului. În București, traficul rutier a fost blocat pe una dintre arterele principale ale Capitalei, iar la Piața Universității a fost format un lanț uman.

Proteste au avut loc însă și în mai multe orașe din țară: Clujul, Iașiul sau Ploieștiul s-au solidarizat cu protestul #șîeu.

Reacțiile au venit și din sfera mediului politic. Dacă Ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici își anunțase intenția de a participa la protest în fața Ministerului de Finanțe, liderul PSD Liviu Dragnea a avut o reacție dură la adresa inițiatorului mișcării, Ștefan Mandachi, pe care l-a acuzat că face „circ” și „țipă”, în timp de guvernarea PSD-ALDE face autostrăzi.

Ștefan Mandachi a anunțat, la începutul lunii martie, că a construit simbolic primul metru de autostrada din Moldova pe care îl va inaugura vineri. Antreprenorul a spus că, pe 15 martie, la ora 15, timp de 15 minute va opri activitatea în cele 40 de restaurante pe care le deține: „Pentru autostrăzi, fii solidar! Provoacă măcar trei persone să suspende activitatea!”.

Antreprenorul i-a provocat pe Ion Țiriac, Gigi Becali, Viorel Cataramă.

De la bănci și până la companii de IT, mulți s-au raliat demersului antreprenorului sucevean. „România are nevoie de autostrăzi. Și de o bancă pregătiră să le finanțeze. #ȘîNoi”, este mesajul BCR pe Facebook.

Compania românească de IT Zitec, alături de Impact Hub și alte companii care au sediul în clădirile de birouri Timpuri Noi Square au anunțat că vor întrerupe lucrul timp de 15 minute. „Uneori tăcerea este mai puternică decât toate claxoanele”, este precizat pe pagina evenimentului.

Procesatorul de plăți Netopia Payments va opri și el activitatea timp de un sfert de oră, cu toate acestea plățile online nu vor fi blocate.

Și Klaus Iohannis a anunțat, vineri, că se solidarizează cu protestul de 15 minute prin care românii cer autostrăzi.

În replică, PSD a anunțat, vineri, pe pagina de Facebook, că începe „varianta de ocolire, la profil de autostradă a municipiului Bacău” – parte integrantă din autostrada Moldova (coridorul IX pan European). Prin urmare, ministrul PSD Răzvan Cuc este trimis de social-democrați în inspecție pe șantier.

„Este un proiect lansat în 2017, în timpul guvernării PSD, în valoare de 144 de milioane de euro, cu finanțare asigurată”, mai menționaeză PSD pe pagina de socializare.

De fapt, varianta ocolitoare a municipiului Bacău înseamnă 30,8 kilometri, dintre care 16,269 kilometri construiți la profil de autostradă, cu finanțare din fonduri europene.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat, la finalul anului trecut, pe 22 decembrie, pe vremea când ministru al Transporturilor era Lucian Șova, că a semnat acest contract care prevede finalizarea proiectului în 36 de luni (șase alocate proiectării și restul execuției lucrărilor). Asocierea UMB Spedition – Technostrade este cea care va construi varianta ocolitoare a municipiului Bacău.

Și nu este prima dată când sunt proteste legate de necesitatea construirii autostrăzii Moldovei. La începutul lunii februarie, mai multe ONG-uri au protestat în fața clădirii Guvernului față de întârzierea construirii acestei autostrăzi. Ei au reclamat faptul că autostrada se află în același stadiu de acum 9 ani, la elaborarea studiilor de fezabilitate.

Protest la guvern
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:52 0:00

XS
SM
MD
LG