„Eu nu cred în baletul acesta dintre liderii Pro România. Cred că este un joc de imagine, prin care încearcă să salveze aparențele, de fapt aceștia votând învestirea guvernului Orban, dar spunând că nu și-au dorit acest lucru. Responsabil pentru învestirea guvernului Orban, dacă acest lucru se va întâmpla, dar și pentru dezastrul în care va fi dusă țara de viitorul prim-ministru și cabinet, dacă va trece de învestire, sunt cele 6 partide – PNL, USR, Pro România, UDMR, ALDE, PMP, și minoritățile naționale”, a spus liderul deputaților PSD, Alfred Simonis.
El a mai spus că „avem încredere în parlamentarii PSD”, dar că decizia rămâne ca ei să nu participe șa ședința Parlamentului. „Există presiuni foarte mari, premierul desemnat oferă funcții și investiții fiecărui parlamentar care e dispus să voteze cu dânsul”, a mai spus Simonis.
Ședința Parlamentului a început, sub conducerea Alinei Gorghiu (PNL), vicepreședintele Senatului. În sală sunt prezenți 235 de parlamentari, iar ședința va începe cu un moment de reculegere pentru Sorin Frunzăverde, fost deputat PD și ministru al Apărării, care a decedat duminică la vârsta de 59 de ani.
Daniel Constantin și Sorin Câmpeanu, prim-vicepreședinți ai Pro România, au anunțat că vor vota guvernul Orban și că nu s-au înțeles cu Victor Ponta în această privință. În total, 6-8 parlamentari ai Pro România vor vota pentru guvernul liberal, lucru care va asigura trecerea guvernului.
De la Pro România vor vota Georgian Pop, Mircea Banias, Sorin Cîmpeanu, Damian Florea, Daniel Constantin, Emilia Meirosu.
„Nu s-a ajuns la o conluzie. Majoritatea nu vor veni la vot, dar sunt câțiva care vor să voteze pentru învestirea guvernului Orban – 6, 7 posibil chiar 8 colegi”, a spus Daniel Constantin.
„Ca membri fondatori, suntem pro o țară guvernată, guvernabilă, nu avem cum să fim altfel. Este nevoie de interlocutor guvernamental în această țară”, a spus și Sorin Cîmpeanu.
Cei doi au explicat că au decis astfel, pentru că este nevoie de decizii guvernamentale urgente, care privesc bugetul pe 2020, pensiile și salariile, deblocarea sistemelor de educație și sănătate.
Daniel Constantin a spus că „dacă voiam funcții sau alte avantaje, răspundeam ofertelor care au venit de la PSD” și că, dacă după vot ruptura cu Victor Ponta continuă, este posibil ca unii dintre ei să o ia pe o cale separată de Pro România.
„Am avut tot timpul o relație instituțională corectă cu președintele Iohannis. Nu au fost discuții pe această temă„, a mai spus Sorin Cîmpeanu despre o eventuală negociere cu Klaus Iohannis pentru susținerea guvernului liberal.
Liderul USR Dan Barna a anunțat că toți senatorii și deputații USR sunt prezenți la Parlament și vor vota pentru învestirea guvernului Orban, pentru a înlătura „coșmarul pe care îl trăim de trei ani și jumătate”, adică guvernul Dăncilă.
„Sper să existe cvorumul necesar, pentru că în acest moment miza este cvorumul”, a spus Barna.
„Nu vom fi un furnizor de vot automat pentru acest guvern. Fiecare inițiativă trebuie să fie dintre cele de care România are cu adevărat nevoie în această perioadă care urmează”, a mai spus Barna.
„În momentul de față, băltim ca țară, neavând un guvern legitim”, a spus Barna.
Referindu-se la conflictul din Pro România, Barna a spus că Victor Ponta „a încercat să fie un jucător fără să aibă nici cărți, nici abilitate. Un partid de strânsură are conflictele și problemele unui partid de strânsură, sunt oameni care provin tot din vechiul PSD”.
Facebook Forum