Linkuri accesibilitate

Ziua demisiilor în PNL | Florin Cîțu și-a anunțat retragerea din funcția de președinte. Vîlceanu pleacă din Guvern


Florin Cîțu, ales în septembrie 2021 ca președinte al PNL, a demisionat din această funcție sâmbătă. Fost premier și, în prezent, președintele Senatului, rămâne de văzut cât va mai ocupa și această funcție.
Florin Cîțu, ales în septembrie 2021 ca președinte al PNL, a demisionat din această funcție sâmbătă. Fost premier și, în prezent, președintele Senatului, rămâne de văzut cât va mai ocupa și această funcție.

Florin Cîțu a demisionat din funcția de președinte al Partidului Național Liberal, la doar șase luni după ce a fost ales în funcție. Nicolae Ciucă, actualul premier din partea PNL, are acum drum liber să ocupe funcția.

Florin Cîțu a anunțat sâmbătă că demisionează din funcția de președinte al PNL, în urma unei ședințe a Biroului Executiv care nu a întrunit cvorumul, deoarece au mai participat trei persoane: Dan Vîlceanu, Theodor Stolojan și Cristian Băcanu.

„Aș fi vrut să îmi prezint demisia în fața colegilor, nu s-a putut, nu au fost acolo, așa că doar am înregistrat-o la partid. (...) Curajul poate le-a lipsit”, a spus el, care rămâne momentan în funcția de președinte al Senatului.

„Acolo sunt alte discuții. Nimeni nu mi-a cerut demisia”, a spus Cîțu.

Sursele Europa Liberă spun că acesta va pierde și funcția de președinte al Senatului, lucru cu care ar fi de acord și Klaus Iohannis.

„Suntem un partid la guvernare, lângă România este război, ceea ce facem în acest moment tocmai stabilitate nu arată”, a mai spus Cîțu, după anunțul demisiei.

El a denunțat coaliția de guvernare cu PSD și a spus că „a fost greu de digerat”.

„Toți colegii am pornit la drum cu aceleași obiective. Se pare că eu am rămas fidel principiilor liberale”, a spus fostul premier, menționând că dacă nu ar fi fost coaliția cu PSD ar fi rămas în continuare președintele liberalilor.

Dan Vîlceanu demisionează din Guvern

La scurt timp după declarația prietenului său, Dan Vîlceanu a anunțat și el că demisionează din funcția de ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene. Potrivit surselor Europa Liberă, el ar fi fost oricum înlocuit de partid. De asemenea, el a demisionat vineri și din funcția de secretar general al PNL.

„Aș vrea să-mi înaintez demisia și din funcția de ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, având în vedere faptul că am plecat într-o echipă. Ca orice echipă, se baza și pe încredere. Sunt convins că la momentul acesta nu mai putem vorbi de acest gen de încredere, așa că voi avea o discuție cu domnul prim-ministru și voi face acest gest”, a spus Vîlceanu.

Când va fi ales Nicolae Ciucă președintele PNL

Premierul Nicolae Ciucă va avea astfel cale liberă să devină și președintele partidului. Va fi un calendar strâns pentru ca el să fie ales președinte cu puteri depline.

Duminică, la ora 12:00, va avea loc ședința extraordinară a Consiliului Național al PNL, după ce la ora 10:00 va fi organizat Biroul Politic Național, o ședință despre care președintele demisionar al partidului a acuzat că a fost convocată nestatutar.

Iar peste o săptămână, pe 10 aprilie, ar urma să fie organizat Congresul extraordinar în care Nicolae Ciucă să fie ales președintele PNL.

Florin Cîțu a câștigat funcția de președinte PNL pe 25 septembrie 2021, într-un Congres în care l-a învins pe Ludovic Orban.

Iulian Dumitrescu, Lucian Bode și Rareș Bogdan - tocmai cei care l-au susținut în lupta internă împotriva lui Ludovic Orban - au fost au fost artizanii debarcării lui Cîțu.

El a beneficiat atunci de susținere din partea lui Klaus Iohannis, susținere pe care se pare că a pierdut-o după ce Nicolae Ciucă a devenit prim-ministru.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG