Linkuri accesibilitate

Cîțu pierde în fața lui Ciucă. PNL negociază cu PSD comasarea alegerilor din 2024


Prima fisură majoră între premierul Ciucă și președintele PNL a apărut din cauza subiectului remanierii. Nicolae Ciucă a reușit să-și impună punctul de vedere și să blocheze orice discuție. Imagine din Parlament cu Florin Cîțu și Nicolae Ciucă.
Prima fisură majoră între premierul Ciucă și președintele PNL a apărut din cauza subiectului remanierii. Nicolae Ciucă a reușit să-și impună punctul de vedere și să blocheze orice discuție. Imagine din Parlament cu Florin Cîțu și Nicolae Ciucă.

Episodul „remanierea miniștrilor PNL” a scos în evidență o primă ruptură între premierul Ciucă și Florin Cîțu, susțin surse din conducerea partidului. Nicolae Ciucă a încercat să blocheze orice discuție despre remaniere, chiar dacă subiectul fusese lansat „pe surse” din tabăra președintelui PNL.

Nicolae Ciucă a fost absent de la două discuții importante despre evaluarea sau remanierea miniștrilor, semn că nu a dorit să fie asociat cu acest demers, spun lideri din PNL.

Premierul nu a fost prezent, luni, în biroul lui Marcel Ciolacu, unde miniștrii au venit să-și prezinte activitatea și problemele din activitatea guvernamentală. Deși absent, premierul s-a informat permanent dacă în ședință se face o evaluarea miniștrilor, deoarece nu ar fi de acord cu un astfel de demers fără să fie prezent.

Europa Liberă a dezvăluit că discuțiile din Coaliție s-au concentrat pentru împărțirea mai multor poziții din eșalonul doi sau trei, dar fără a se aprofunda subiectul evaluării.

Al doilea episod a avut loc marți, înaintea ședinței Biroului Executiv al PNL. Florin Cîțu a convocat prim-vicepreședinții, secretarul general și pe premier la o discuție informală.

După ce s-a anunțat că va fi prezent la discuția informală dinaintea ședinței Biroului Executiv al PNL, discuție care a avut loc în biroul președintelui Senatului, Florin Cîțu, premierul a preferat să meargă direct la reuniunea conducerii. El a evitat astfel să fie prezent la întâlnirea informală.

Nicolae Ciucă a dorit să transmită clar că remanierea nu se poate face peste capul său, precizând că evaluarea și remanierea sunt la latitudinea premierului”.

Prim-vicepreședinții PNL i-au reproșat lui Florin Cîțu că a avansat în presă subiectul remanierii, fără să se consulte cu partidul.

„Vrei să mergem în Biroul Executiv să supunem la vot remanierea?”, a fost întrebat Florin Cîțu în discuția informală. Liderul PNL a spus că nu s-a referit la remaniere, ci doar la o evaluare a miniștrilor, iar sondajele care au venit la partid arată că activitatea unor miniștri nu este apreciată.

Subiectul nu a mai fost discutat în ședința Biroului Executiv, după ce toți prim-vicepreședinții PNL și premierul Ciucă s-au opus ideii de remaniere.

Un al treilea moment s-a înregistrat la finalul ședinței BEx. Liderul PNL a venit să țină o conferință de presă, în timp ce premierul Ciucă a fost înconjurat de reporteri pentru a răspunde mai multor întrebări. În zona conferinței de presă unde se afla Florin Cîțu au rămas doar camerele de filmare, dar fără reporteri.

Florin Cîțu a anunțat scurt că PNL va susține majorarea bugetului apărării la 2,5% din PIB.

Surse din tabăra președintelui PNL spun că au existat mai multe decizii luate de Nicolae Ciucă în ultimele luni fără a se consulta cu partidul. Unii lideri liberali și-au arătat nemulțumirea că premierul a susținut măsurile propuse de PSD în detrimentul celor pentru care insista PNL.

Comasarea alegerilor. Scenarii pentru 2024

Surse din conducerea PNL au declarat pentru Europa Liberă că Florin Cîțu și-a informat colegii că se află în discuții avansate cu PSD pentru comasarea alegerilor din 2024.

Până în acest moment, varianta comasării care a fost discutată de PNL și PSD prevede ca localele și parlamentarele să aibă loc în aceeași zi. Alegerile locale au avut loc în septembrie 2020, ceea ce înseamnă că mandatele aleșilor locali expiră la finalul lunii septembrie 2024. Parlamentarele au fost în 6 decembrie 2020, iar mandatele deputaților și senatorilor expiră după 6 decembrie 2024.

Soluția propusă în Coaliție este ca alegerile să fie comasate în octombrie sau noiembrie 2024. Mandatele actualilor parlamentari expiră în decembrie 2024.

PNL și PSD vor prin comasare să își maximizeze șansele, prin cooptarea primarilor și șefilor de Consilii Județene în campania de la parlamentare susțin surse din cele două partide.

Liberalii au precizat că au pierdut voturi la alegerile din 2020 între locale și parlamentare, semn că primarii nu au mai tras pentru partid după ce au câștigat mandatul.

Surse din Coaliție susțin că președintele PSD, Marcel Ciolacu, a avansat și ideea comasării alegerilor locale, parlamentare și prezidențiale, primul tur. Subiectul nu a fost însă agreat până în prezent din cauza numărului prea mare de buletine de vot.

Coaliția discută însă în continuare dacă comasarea să aibă legătură doar cu localele și parlamentarele sau să implice și prezidențialele.

În 2024, vor avea loc alegeri europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.

PNL fuzionează cu ALDE

Liberalii au discutat în ședință și despre fuziunea cu ALDE. Discuția a vizat, în principal, câte locuri vor primi reprezentanții ALDE în birourile județene de conducere.

Prim-vicepreședintele Lucian Bode a propus, inițial, ca protocolul de fuziune să fie trimis în organizații pentru ca liderii locali să-și poată spune punctul de vedere. În cele din urmă, Bode a renunțat la propunerea sa, iar fuziunea a fost votată în unanimitate.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG