Linkuri accesibilitate

Liderii coaliției au fost huiduiți de unii participanți la sărbătoarea Unirii Principatelor de la Iași


Nicolae Ciucă (stânga), Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Teofan, și președintele PSD, Marcel Ciolacu, marți, la evenimentele de la Iași dedicate Unirii Principatelor.
Nicolae Ciucă (stânga), Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Teofan, și președintele PSD, Marcel Ciolacu, marți, la evenimentele de la Iași dedicate Unirii Principatelor.

Premierul Nicolae Ciucă, președinte al PNL, și Marcel Ciolacu, lider PSD și posibil viitor premier peste câteva luni, au petrecut ziua Unirii Principatelor Române (24 ianuarie, 1859) împreună. Ei au mers la Iași, unde au susținut discursuri în Piața Unirii, și apoi la Focșani.

La București, președintele Klaus Iohannis a spus că 2023 ar fi anul în care noi legi ale Educației ar urma să pună în practică viziunea proiectului său - 'România Educată'.

Potrivit Agerpres, la evenimentul de la Iași ar fi participat peste 7.000 de persoane, iar Ziarul de Iași, care a făcut filmul evenimentelor zilei, notează că a fost prima dată când „autorităţile prezente la Iaşi cu ocazia zilei Unirii nu s-au prins în horă. Oficialitățile s-au îndreptat în pas grăbit spre Biserica Sf. Trei Ierarhi, unde se află mormântul cu Cuza”.

Anterior, potrivit relatărilor presei locale și imaginilor de amator, participanți la manifestație au fluierat, huiduit sau scandat sloganuri în timpul discursurilor celor doi lideri ai coaliției aflate la guvernare.

Unirea Principatelor. Iași 2023
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:38 0:00

„’Eu chiar vă iubesc într-o zi atât de aleasă’, şi -a început Marcel Ciolacu discursul, pe fondul huiduielilor din piaţă. Se strigă ’Hoţii!’. ’Nucleul’ dur al mulţimii care huiduie este format din simpatizanti AUR: ’PNL si PSD, aceeaşi mizerie’, ’Vrem anticipate’, ’Hoţii’. Corul de huiduieli a continuat şi în momentul în care premierul Ciucă şi-a început discursul”, transmitea Ziarul de Iași la ora 11.25.

În discursurile lor, ambii lideri au menționat problema autostrăzilor, una sensibilă pentru locuitorii din zonă.

„Guvernul pe care îl conduc a reușit progrese semnificative. Pentru că suntem la Iași, aș dori să mă refer la Autostrada Moldovei, A7, un obiectiv așteptat mulți ani de cetățeni și care, în sfârșit, are perspective certe de realizare. Finanțarea este asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, majoritatea tronsoanelor sunt deja contractate, iar antreprenorii au început lucrul”, a spus premierul României.

La rândul său, notează Agerpres, Marcel Ciolacu a vorbit despre autostrăzi în contextul dorinței de unitate „Tot uniţi să continuăm ceea ce am făcut în ultimul an la propriu, nu pe hârtie: unirea tuturor regiunilor ţării prin autostrăzi”.

La Focșani, Ciolacu a spus că „Autostrada Moldovei împlineşte visul focşănenilor de a se uni, în sfârşit, cu restul ţării.” Nicolae Ciucă nu a mai menționat autostrăzile.

G4Media notează că Marcel Ciolacu și-a început discursul de la sărbătoarea Unirii din Focșani cu un citat din Petre Țuțea, fost publicist antisemit și legionar. Contactat de G4, Alexandru Florian, directorul Institutului Elie Wiesel, a declarat că este întristat că un lider al partidului extremist AUR a fost invitat în tribuna oficialităților, iar liderul PSD a citat din Petre Țuțea.

Președintele Klaus Iohannis a participat, marți, la ceremonia de la Monumentul „Mormântul Ostașului Necunoscut”, Parcul Carol I, București.

„Acum aproape 160 de ani, Alexandru Ioan Cuza, recunoscând importanța educației, crea prima lege modernă a învățământului, care introducea obligativitatea și gratuitatea educației, indiferent de clasa socială sau de gen. În acest an, viziunea proiectului 'România Educată' va fi pusă în practică prin noi legi, menite să revigoreze sistemul de învățământ și să îl alinieze la cerințele prezentului și cele ale viitorului”, a spus Klaus Iohannis.

Declarația vine în ciuda numeroaselor critici despre lipsa de transparență a Ministerului Educației cu privire la viitoarele legi, dar și fără ca președintele Iohannis să fi luat poziție față de plagiatul ministrului de Interne, numărului 2 în PNL, Lucian Bode.

Fără femei, dar cu preoți

Profesoara de studii despre feminism Mihaela Miroiu a remarcat că nicio femeie nu s-a aflat pe scena de la Iași. „Statul bărbaților fără femei. Visul oricăror talibani”, a scris aceasta pe pagina de Facebook.

Expertul în reforma administraţiei publice, dezvoltare şi politici locale Sorin Ioniță de la Expert Forum, a remarcat, în schimb, prezența mitropolitului Teofan.

„Pentru ce este mitropolitul Moldovei în prim plan la ceremoniile Unirii, din moment ce biserica ortodoxă s-a opus unirii Principatelor, la un moment dat chiar cu arma în mână, fiind profund sceptică faţă de noul stat român şi occidentalizare în general? Şi pe bună dreptate, ştia ea ce ştia, că după unire s-a trecut accelerat la grafia latină, s-au expropriat aceste offshoruri greceşti care erau mânăstirile etc.?”, a scris acesta pe Facebook.

XS
SM
MD
LG