Secretarul american al Apărării Lloyd Austin, aflat lângă omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, a deschis adunarea celor peste 50 de țări condamnând atacurile sângeroase cu rachete ale președintelui rus Vladimir Putin împotriva „țintelor fără scop militar” din Ucraina.
„Întreaga lume tocmai a văzut din nou răutatea și cruzimea războiului dus de Putin, înrădăcinat în agresiune și purtat cu profund dispreț față de regulile războiului”, a spus Austin.
„Dar ultimele atacuri ale Rusiei nu au făcut decât să adâncească determinarea poporului ucrainean și au unit și mai mult țările” de oriunde din lume în sprijinul său, a adăugat el.
Atacurile aeriene rusești din ultimele două zile au ucis 19 persoane în Ucraina, au rănit peste 100 și au întrerupt sursele de energie în toată țara, adăugând încă o urgență la solicitările Kievului adresate Occidentului pentru apărarea sa antiaeriană, pentru a-și putea proteja orașele.
Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a spus că atacurile rusești cu rachete asupra civililor denotă slăbiciune, după săptămâni de câștiguri ale forțelor ucrainene care au declanșat critici dure împotriva lui Putin chiar din partea susținătorilor săi.
„Realitatea este că nu sunt capabili să facă progrese pe câmpul de luptă. Rusia pierde de fapt pe câmpul de luptă", a spus Stoltenberg, citat de Reuters.
„Ucraina are elan și continuă să obțină câștiguri semnificative, în timp ce Rusia recurge din ce în ce mai mult la atacuri oribile și fără discriminare împotriva civililor și a infrastructurii critice”.
Germania a anunțat că primul dintre cele patru sisteme de apărare aeriană IRIS-T a ajuns în Ucraina. Ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a numit ajutorul „un sprijin foarte important pentru Ucraina în lupta împotriva atacurilor cu rachete”.
Un înalt oficial american al apărării a spus că sistemul IRIS-T al Germaniei este un alt semn al angajamentului de a oferi apărare antiaeriană Ucrainei.
„Din nou, acesta este un set oribil de circumstanțe, ceea ce s-a întâmplat”, a spus oficialul, sub condiția anonimatului. „Dar faptul că Rusia are această capacitate și este dispusă să o folosească, inclusiv împotriva infrastructurii civile și a țintelor civile, nu este o surpriză”.
Reuniunea de la Bruxelles este prima mare întâlnire a NATO de când Moscova a anexat mai multe teritorii ucrainene, a anunțat o mobilizare și a emis amenințări nucleare voalate - mișcări pe care alianța le-a clasificat drept o escaladare clară a războiului care a început odată cu invadarea Ucrainei pe 24 februarie.
Atacurile asupra conductelor Nord Stream care trec pe sub Marea Baltică au contribuit la creșterea tensiunilor, deși rămâne neclar cine s-a aflat în spatele exploziilor.
NATO a avertizat marți Moscova că va răspunde atacurilor asupra infrastructurii critice a aliaților cu un „răspuns unit și hotărât”.
Stoltenberg s-a angajat să sporească protecția infrastructurii critice, declarând că NATO și-a dublat deja prezența în Marea Baltică și Marea Nordului la peste 30 de nave susținute de aeronave și activități submarine.
Vorbind înaintea întâlnirii de două zile a miniștrilor apărării alianței, Stoltenberg a spus că, deși alianța nu a observat nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei, este vigilentă și va continua cu exercițiul anual de pregătire nucleară săptămâna viitoare.
El s-a referit la exercițiul „Steadfast Noon”, de descurajare nucleară. NATO nu renunță la exercițiile anuale de descurajare nucleară, pentru că anularea lor ar trimite un semnal greșit Moscovei, a declarat marți șeful NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă.
„Este un exercițiu pentru a ne asigura că descurajarea noastră nucleară rămâne sigură, sigură și eficientă”, a spus el, adăugând că puterea militară a NATO este cea mai bună modalitate de a preveni orice escaladare a tensiunilor.
Orice atac asupra infrastructurii critice a NATO va primi un „răspuns unit şi ferm", a adăugat Jens Stoltenberg, potrivit Reuters şi DPA.
Comentând ameninţările președintelui rus Vladimir Putin privind utilizarea armelor nucleare, Stoltenberg a spus că NATO monitorizează cu atenţie forţele nucleare ale Rusiei şi nu a observat schimbări în poziţia lor, dar alianța nord-atlantică rămâne „vigilentă".
Moscova, care continuă să susțină că invadarea Ucrainei este o „operațiune militară specială” destinată eliminării naționaliștilor periculoși ucraineni și protejării vorbitorilor de limbă rusă de pe teritoriul său, a acuzat Occidentul că escaladează conflictul prin sprijinirea Kievului.
Oficiali din peste 50 de țări s-au reunit miercuri, la Bruxelles, în marja unei reuniuni NATO, pentru a discuta despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei.
Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei, înființat de Statele Unite pentru ca, împreună cu țările aliate, să coordoneze ajutorul militar acordat Kievului, s-au întâlnit miercuri, înaintea unei reuniuni de două zile, la Bruxelles, a miniștrilor apărării ai NATO.
Membrii NATO și aliații s-au concentrat pe furnizarea de sisteme suplimentare de apărare aeriană Ucrainei, a declarat ambasadorul SUA la NATO.
Julianne Smith a declarat într-un briefing online că peste 50 de națiuni din Grupul de contact pentru Apărarea Ucrainei se vor întâlni în ajunul unei ședințe ministeriale NATO din 12-13 octombrie pentru a determina ce ar mai fi de făcut pentru a ajuta Ucraina în războiul său cu Rusia. Smith a spus că discuțiile se vor concentra probabil pe sprijinul apărării aeriene.