Linkuri accesibilitate

Ședință CSAT pe 12 octombrie. Consumul de droguri, pe ordinea de zi


Preşedintele Klaus Iohannis a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), pe 12 octombrie.
Preşedintele Klaus Iohannis a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), pe 12 octombrie.

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), pe 12 octombrie, transmite Președinția. Pe agendă se află consumul de droguri în rândul tinerilor și evoluţiile de securitate la Mării Negre în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Anunțul de miercuri al Președinției vine după ce, pe 11 septembrie, Klaus Ionahis a spus că subiectul consumului de droguri, pe care îl consideră un fenomen alarmant, va fi inclus pe ordinea de zi a şedinţei CSAT.

„Efectele, amploarea, provocările societale ale consumului de droguri, mai ales de la vârste fragede şi în şcoli, sunt o provocare serioasă la adresa siguranţei individuale şi naţionale”, a spus şeful statului cu ocazia deschiderii anului școlar.

În cadrul ședinței CSAT vor fi analizate și alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale. Iată agenda completă a ședinței Consiliului din 12 octombrie:

  • Consumul de droguri/alte substanțe stupefiante de către tineri/elevi – risc major la adresa siguranței individuale și naționale;
  • Evoluțiile privind situația de securitate în regiunea Mării Negre în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Implicații pentru România;
  • Planul de înzestrare a Armatei României 2024-2033.

Includerea consumului de droguri pe agenda CSAT confirmă că amploarea fenomenului a ajuns la niveluri care pun în pericol siguranța națională.

Cel mai recent, dezbaterea publică legată de droguri s-a intensificat în urma accidentului de la 2 Mai în care un tânăr sub influența drogurilor a omorât două persoane după ce le-a lovit violent cu mașina pe care o conducea.

La o audiere în Parlament, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu a declarat că, de când e în funcție, au fost destructurate 44 de grupări de crimă organizată legate de traficul de droguri și au fost confiscate sute de kilograme de stupefiante.

De altfel, Cătălin Predoiu a fost și cel care a lansat ideea testării elevilor în școli pentru consumul de droguri, propunere asupra căreia politicienii de la putere au venit ulterior cu precizări.

Medicii atrag la rândul lor că numărul elevilor și tinerilor care ajung la spital din cauza consumului de droguri a crescut.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG