Proiectul de lege privind starea de alertă a fost modificat substanțial în Senat, amendamentele fiind depuse de senatorul PSD, Șerban Nicolae. Printre schimbările aduse în Senat se numără faptul că încuviințarea stării de alertă se face de către Parlament. Social-democrații și cei de la USR au criticat varianta Guvernului, spunând că aceasta permitea politizarea angajărilor și demiterilor în sistemul public.
Ședința Comisiei Juridice în care s-a discutat proiectul de lege privind starea de alertă a durat aproape cinci ore, iar începerea ședinței Senatului a fost amânată cu peste trei ore. La capătul ședințelor de astăzi, social-democrații au reușit să-și impună punctul de vedere, iar starea de alertă va fi încuviințată de Parlament.
„Am corectat aproape toate articolele proiectului de lege, puține au rămas neatinse”, a ținut să sublinieze Șerban Nicolae, președintele Comisiei Juridice din Senat.
Reprezentanții USR, ProRomânia și ALDE au anunțat de la începutul ședinței că vor vota împotriva proiectului de lege, în timp ce PNL a precizat că se va abține.
În forma votată în Senat, starea de alertă se instituie de Guvern prin hotărâre, la propunerea ministrului de Interne, dar nu poate depăși 30 de zile. De asemenea, starea de alertă poate să fie prelungită, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului.
„Când starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul țării, măsura se supune încuviințării Parlamentului, iar Parlamentul se pronunță în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, în termen de cinci zile de la data solicitării de încuviințare”, se prevede în noua formă a stării de alertă. PSD a propus prima dată trei zile, după care a prelungit termenul la cinci zile.
USR a criticat însă modul de acțiune al social-democraților.
„Parlamentul să încuviințeze starea de urgență, se pierde timp prețios, doar pentru că PSD are majoritate, să dea impresia că e păpușarul. Parlamentul e tratat ca o jucărie prin care PSD poate arăta cum își poate încorda mușchii”, a fost poziția USR.
Liberalii au criticat și ei schimbarea proiectului în forma dorită de PSD.
„Din păcate ați decapitat această lege, românii nu mai pot fi protejați. Nu ați făcut decât să faceți imposibilă declararea din 15 mai a stării de alertă. În 15 mai românii nu vor putea să beneficieze de starea de urgență. Proiectul e prost redactat, neconstituțional și nu asigură o protecție împotriva COVID 19”, a spus senatoarea PNL, Iulia Scântei.
Social-democrații au modificat și toate prevederile legate de demiterile și numirile în sistemul public. USR a avertizat și el că proiectul de lege trimis de Guvern în Parlament permite demiteri și angajări pe criterii politice fără nici o evaluare.
„Am eliminat posibilitatea de a fi dați afară oameni din posturi ocupați prin concurs”, a spus Șerban Nicolae de la tribuna Parlamentului. Punctul său de vedere a fost dublat și de poziția UDMR, care a criticat proiectul Guvernului deoarece permitea demiteri și numiri în sistemul public, fără concurs, pentru o perioadă de șase luni.
„Demiterea unor oameni din fruntea unor autorități, nu putem accepta. Angajările pe șase luni, fără concurs, nu o înțelegem”, a afirmat Cseke Attila.
PSD a dat vina pe guvern pentru faptul că s-ar putea ca starea de alertă să nu intre în vigoare până pe 15 mai. Social-democrații susțin că Executivul trebuia să trimită mai repede în Parlament un proiect de lege privind starea de urgență.
„În perioada 15-17 mai vom marca <<Zilele prostie>> Guvernului Orban! Trei zile în care nu se pot aplica restricții pentru prevenirea pandemiei, din cauza unei gafe monumentale a guvernului PNL”, susțin social-democrații.
Reprezentanții PSD cred că legea nu poate intra în vigoare mai devreme de 18 mai.
După votul de astăzi din Senat, proiectul va merge în comisiile de specialitate din Camera Deputaților și la votul final în plen.
Facebook Forum