EMA: Nu există indicii că AstraZeneca a cauzat cheaguri de sânge

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a transmis din nou, marți, că nu există „niciun indiciu” că vaccinul AstraZeneca provoacă cheaguri de sânge, după ce mai multe țări au suspendat vaccinarea cu acest vaccin.

Directoarea EMA, Emer Cooke, a declarat că a rămas „ferm convinsă” că beneficiile vaccinului depășesc orice riscuri, potrivit BBC.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) efectează o evaluare de la caz la caz a incidentelor și este de așteptat ca această examinare să fie finalizată joi”, a declarat Emer Cooke.

Evaluarea cazurilor de reacții adverse a început după ce un raport al Agenției Norvegiene pentru Medicamente a arătat că au existat evenimente de coagulare a sângelui la patru adulți care s-au vaccinat cu AstraZeneca.

Vreau să subliniez, de asemenea, că, în prezent, nu există niciun indiciu că vaccinarea a cauzat aceste cheaguri de sânge”, a spus Emer Cooke.

Reprezentanta EMA a arătat că numărul de cheaguri de sânge raportate la persoanele vaccinate cu AstraZeneca nu este mai mare decât cel observat la populația generală.

Știm că multe mii de oameni din Uniunea Europeană dezvoltă cheaguri de sânge, așa că dorim să stabilim dacă aceste evenimente sunt cauzate de vaccin sau de alte cauze. În prezent ancheta este în desfășurare, dar suntem încă ferm convinși că beneficiile vaccinului AstraZeneca în prevenirea COVID-19, cu riscurile asociate de spitalizare și deces, sunt mai mari decât riscurile", a adăugat Emer Cooke

Reprezentanții companiei AstraZeneca au declarat luni că, din analiza a 17 milioane de persoane care au primit doze de vaccin în Europa, au existat 37 de cazuri de persoane care au dezvoltat cheaguri de sânge.

Organizația Mondială a Sănătății se întrunește marți pentru a „revizui rapoartele despre reacțiile adverse rare de coagulare a sângelui” la persoanele care au primit vaccinul AstraZeneca.

Luni, purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, a spus că nu există „nici o dovadă” că incidentele au fost legate de vaccin.

Declarațiile despre vaccinul AstraZeneca vin după ce mai multe țări europene au decis suspendarea temporară a vaccinării în urma înregistrării mai multor reacții adverse de tromboză.

Cipru este ultima țară care a decis suspendarea vaccinării cu AstraZeneca după ce Germania, Franța, Italia și Spania au făcut acest lucru în cursul zilei de luni.

Tot luni, România a luat decizia să continue vaccinarea după ce au fost analizate rapoartele privind evenimentele înregistrate la nivel european legate de vaccinul produs de compania AstraZeneca.

Citiți și: România continuă vaccinarea cu AstraZeneca. Germania, Franța, Italia, Spania o suspendă