Primul mesaj pentru afgani al fostului președinte Ghani VIDEO

Fostul președinte afgan se află în Emiratele Arabe Unite

Fostul preşedinte afgan Ashraf Ghani, care a părăsit țara duminică, s-a refugiat în Emiratele Arabe Unite(UAE), potrivit BBC. Informația a fost confirmată miercuri de ministrul de externe al UAE, care a declarat că țara sa i-a primit pe Ghani și familia sa din motive umanitare.

Miercuri seară, Ashraf Ghani s-a adresat compatrioţilor săi printr-un mesaj video în care a declarat că a părăsit Afganistanul pentru a preveni vărsarea de sânge şi a negat că ar fi luat cu el o mare sumă de bani la plecarea din palatul prezidenţial.

„Dacă aş fi rămas, aş fi asistat la vărsare de sânge în Kabul”, a spus Ghani în mesajul său de pe Facebook, preluat de Agerpres. Acesta a mai spus că a plecat din Afganistan la sfatul unor oficiali guvernamentali.

Ashraf Ghani a afirmat că susţine negocierile între talibanii care au preluat puterea la Kabul şi foşti înalţi responsabili afgani, şi a adăugat că este „în discuţii pentru a reveni” în ţară.

„Susţin iniţiativa de a negocia cu (fostul vicepreşedinte) Abdullah Abdullah şi fostul preşedinte Hamid Karzai (predecesorul lui Ghani, n.red.). Urez succes acestui proces”, a mai transmis acesta.

Ghani a părăsit capitala Kabul, duminică după-amiază, când militanţii talibani au intrat în oraş şi au preluat controlul asupra palatului prezidenţial. Iniţial, a fost crezut că el se află în Tadjikistan.

Îți mai recomandăm

Afganistan | Cine sunt șefii talibanilor

Duminică, talibanii au declarat victorie în faţa armatei afgane care a fost în ultimii 20 de ani sprijinită şi instruită de forţele NATO. După retragerea trupelor aliate, în câteva săptămâni, gruparea islamistă a recucerit întreaga ţară.

Reuters transmite că Afganistanul ar putea fi condus de un consiliu de guvernare, iar talibanii vor să coopteze soldaţi şi piloţi ai forţelor de securitate.

Waheedullah Hashimi, un membru senior al grupării, a declarat pentru agenție că talibanii vor contacta şi foşti piloţi şi soldaţi din forţele armatei afgane pentru a se alătura rândurilor lor. Hashimi a mai spus că structura de putere pe care talibanii o vor recunoaște va fi asemănătoare cu modului în care Afganistanul a fost condus ultima dată când talibanii au fost la putere, din 1996 până în 2001.

Îți mai recomandăm

Afganistan | Talibanii merg „din casă în casă” în căutarea celor pe care vor să-i execute