Linkuri accesibilitate

Afganistan | Cine sunt șefii talibanilor


Structura conducerii talibane.
Structura conducerii talibane.

Talibanii au revenit în capitala Afganistanului, Kabul, duminică, după 20 de ani de când au părăsit forțat conducerea țării. Unii dintre liderii insurgenților sunt cunoscuți pentru viziunile conservatoare și pedepsele grele impuse pentru nerespectarea legii Sharia.

Europa Liberă prezintă portretul actualilor membrii aflați la conducerea grupării talibane, cât și cele ale unor personaje importante din sfera politică a insurgenților.

Hibatullah Akhundzada

Ajuns lider al talibanilor în mai 2016, Hibatullah Akhundzada a fost descris în repetate rânduri drept „un erudit religios” datorită viziunilor și acțiunilor sale conservatoare în rândul grupării de insurgenți.

Liderul talibanului afgan Mawlawi Hibatullah Akhundzada pozează într-un portret nedatat.
Liderul talibanului afgan Mawlawi Hibatullah Akhundzada pozează într-un portret nedatat.

Începuturile activităților sale de rebeliune au avut loc în anii ’80, când acesta s-a alăturat mujahedinilor. Este puțin probabil, însă, ca acesta să fi luptat pe front împotriva trupelor rusești în timpul invaziei sovietice a Afganistanului.

În schimb, Akhundzada a condus în anii ’90 instanțele Sharia din Afganistan, responsabile pentru interpretarea și implementarea strictă a legii religioase. În timpul mandatului său, talibanii executau public criminalii și oamenii acuzați de adulterism, iar hoților le erau tăiate membrele.

Când Akhundzada a ajuns în fruntea talibanilor în 2016, acesta era văzut drept o figură ce putea unifica toate facțiunile din rândul grupării de insurgenți.

Iar puterea de a-i aduce împreună pe talibani s-a văzut în autoritatea sa religioasă. Akhundzada a fost responsabil de emiterea majorității fatwe-urilor grupului – sentințe date de către o autoritate religioasă recunoscută asupra diferitor aspecte din legea islamică.

Faptul că este un personaj misterios și nu ține discursuri publice decât de câteva ori pe ani îi face mulți experți să se întrebe dacă acesta mai este încă în viață. Moartea fostului lider taliban, Mullah Omar, avusese loc cu 2 ani înainte ca aceasta să devină publică.

Afganistan | Talibanii merg „din casă în casă” în căutarea celor pe care vor să-i execute
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:33 0:00

Abdul Ghani Baradar

Baradar este actualul lider politic și unul din cei 4 membrii fondatori ai grupării talibane. Acesta a ajuns o persoană-cheie în organizație după ce guvernul taliban a fost doborât de americani în 2001.

Baradar a devenit liderul adjunct al talibanilor în exil, în Pakistan. În practică, acesta s-a ocupat de conducerea mișcării timp de mai mulți ani, întrucât Mullah Omar se ascundea și nu putea contribui la conducerea mișcării decât prin a-l îndruma strategic pe Baradar.

Liderul echipei de negocieri a talibanilor, Mullah Abdul Ghani Baradar, în timp evaluării declarației finale a negocierilor de pace dintre guvernul afgan și talibani, 18 iulie 2021.
Liderul echipei de negocieri a talibanilor, Mullah Abdul Ghani Baradar, în timp evaluării declarației finale a negocierilor de pace dintre guvernul afgan și talibani, 18 iulie 2021.

În 2010, Baradar a fost capturat în urma unei intervenții americano-pakistaneze în orașul Karachi, aflat în sudul Pakistanului. Acesta a rămas în închisoare timp de 8 ani, până când a fost eliberat ca parte din procesul de negociere a păcii din Afganistan. Baradar este în prezent lider al biroului politic al talibanilor și supraveghează eforturile echipei de negociere de la Doha.

În timpul ocupării Kabulului, Baradar și-a arătat entuziasmul pentru viitoarea conducere a țării.

„Am obținut o victorie la care nu ne așteptam [...] Acum este timpul să slujim și să protejăm populația”, a declarat acesta într-o afirmație înregistrată la Doha.

„Putem garanta că națiunea noastră va avea o viață pașnică și un viitor mai bun”, a continuat Baradar.

Acesta este așteptat să se reîntoarcă la Kabul din exil, iar cel mai probabil el va prelua conducerea țării. Deși Akhundzada este liberul talibanilor, Mullah Baradar a fost și rămâne imaginea vie și publică a organizației.

Zabiullah Mujahid

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, în timpul primei conferințe de presă de la Kabul, după ce talibanii au preluat conducerea Afganistanului. Fotografie realizată la data de 17 august 2021.
Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, în timpul primei conferințe de presă de la Kabul, după ce talibanii au preluat conducerea Afganistanului. Fotografie realizată la data de 17 august 2021.

Mujahid este purtătorul de cuvânt oficial al talibanilor.

După ce au obținut controlul asupra Afganistanului, iar talibanii au ținut prima conferință de presă, Zabihullah Mujahid a ajuns să poarte cele mai multe convorbiri cu reporterii.

Acesta a declarat că drepturile femeilor vor fi respectate „în cadrul legii islamice”, iar pentru mulți jurnaliști a fost prima dată când i-au putut vedea fața. Timp de mai mulți ani, purtătorul de cuvânt al talibanilor obișnuia să lucreze din umbră, iar reporterii au cunoscut pentru mult timp doar vocea din spatele apelurilor telefonice.

Purtătorul de cuvânt a încercat să adopte un ton de conciliere, declarând pentru reporteri că „Nu vrem dușmani interni sau externi.”

În schimb, Yalda Hakim, jurnalistă la BBC, susține că realitatea e greu de acceptat, întrucât mesajele transmise de acesta în trecut erau total diferite.

„Unele dintre mesaje (transmise în trecut de Mujahid, n.r.) erau texte islamiste dure. Unii dintre voi poate credeți: ‘Tipul ăsta este însetat după sângele americanilor, este însetat după sângele celor din Guvernul afgan.’ Iar azi, el vine în fața voastră și spune că nu vor exista represalii”, a explicat Hakim pentru BBC.

„De ani întregi, acesta a transmis aceste delarații însetate de sânge și este brusc iubitor de pace? Este greu de acceptat”, a continuat ea.

Mohammad Yaqoob

Mohammad Yaqoob este fiul fondatorului mișcării talibane, Mullah Mohammed Omar.

Acesta se crede că ar avea puțin peste 30 de ani și este, în prezent, liderul operațiunilor militare talibane. În 2016, după moartea fostului lider taliban, Akhtar Mansour, Yaqoob era de așteptat să fie următorul lider al talibanilor. Însă unii talibani au considerat că acesta este prea tânăr și lipsit de experiență pentru a putea prelua conducerea grupării.

Relatările presei cu privire la locația în care se află sunt neconcludente. Unii jurnaliști susțin că Yaqoob s-ar afla în Pakistan, în timp ce alții cred că acesta ar locui în Afganistan.

Sirajuddin Haqqani

Afișul emis de Biroul Federal de Investigații al SUA pentru Sirajuddin Haqqani.
Afișul emis de Biroul Federal de Investigații al SUA pentru Sirajuddin Haqqani.

Sirajuddin Haqqani este unul dintre liderii adjuncți ai grupării.

După moartea tatălui său, Haqqani a devenit liderul rețelei care poartă numele familiei, responsabilă de unele dintre cele mai violente atacuri îndreptate împotriva armatei americane și aliaților acesteia.

Acțiunile purtate de către rețea par a contrazice afirmațiile făcute de Haqqani într-un articol (op-ed) pentru The New York Times.

Acesta declara, în 2020, că „noi nu ne-am ales să mergem la război împotriva coaliției străine conduse de Statele Unite. Noi am fost nevoiți să ne apărăm.”

Oficialii afgani de securitate prezenți au arestat membri ai rețelei militante talibane Haqqani, în Paktia, Afganistan, 3 decembrie 2020. Cel puțin paisprezece membri ai rețelei Haqqani au fost arestați în timpul operațiunii, iar oficialii NDS au declarat că au fost confiscate arme grele.
Oficialii afgani de securitate prezenți au arestat membri ai rețelei militante talibane Haqqani, în Paktia, Afganistan, 3 decembrie 2020. Cel puțin paisprezece membri ai rețelei Haqqani au fost arestați în timpul operațiunii, iar oficialii NDS au declarat că au fost confiscate arme grele.

Organizația lui Haqqani supraveghează la momentul de față activele financiare și militare ale talibanilor aflați în poziție de-a lungul graniței cu Pakistanul.

Abdul Hakeem

În septembrie 2020, Abdul Hakeem a devenit noul lider al echipei de negociere a talibanilor la Doha.

Aceste se crede că ar avea 60 de ani și că ar conduce o „madrassa”, școală religioasă, în Quetta, Pakistan. De asemenea, acesta ar fi unul dintre persoanele cele mai apropiate de liderul suprem al talibanilor, Akhundaza.

De-a lungul timpului, gruparea talibană a avut mai mulți lideri supremi. Primul dintre aceștia, Mullah Mohammed Omar, a fost fondatorul și liderul spiritual al talibanilor. În 2013, Omar a murit de tuberculoză, iar moartea sa a fost ținută secret timp de 2 ani. Următorul lider al grupării, Mullah Akhtar Mansour, a fost ales în iulie 2015, dar a fost ucis la nici un an de la alegerea sa, în mai 2016, în timpul unui atac cu dronă efectuat de armata americană.

În prezent, liderul suprem al talibanilor este Mawlawi Hibatullah Akhundzada.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG